Madison Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Witam, ostatnio przeglądałem sobie różne propozycje rowerowe do 3000tyś max. I wybrałem 3 z tego co wiem dobre marki rowerowe. I powiem szczerze, że wybór pomiędzy tymi 3 rowerami jest bardzo trudny. Przymierzam się do kupna roweru i poszukuję czegoś naj.. ; ] Rower ma być przystosowany do maratonów MTB oraz rekreacyjnej jazdy w górach. Osprzęt chyba mają porównywalny (choć nie jestem pewien bo mam jeszcze małą wiedzę) lecz zastanawiają mnie ramy. Czy już na starcie uważacie, że któryś musi odpaść ? proszę o pomoc w początkowym wy borze Cannondale http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/711/Cannondale.Trail.SL.5/ Merida http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1033/Merida.Matts.TFS.XC.500-D/ Scott http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1923/Scott.Scale.80/ pozdrawiam P.S - przepraszam, że w temacie nie ma [rower] zapomniałem. poprawione
Vieri Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 W mojej skromnej opinii w rowerach w tej cenie, takie amortyzatory to rozbój W Cannondale'u masz hamulce mechaniki, w pozostałych hydrauliki, które jak na hampelki z niższej półki zbierają dobre opinie. Ramy jak dla mnie porównywalne, nic specjalnego tudzież porządne alumiaki. Osprzętowo dla mnie najlepiej prezentuje się Merida, ale wiem, że i Cannon i Scott to lanss a wybór i tak należy do Ciebie.
Madison Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 "W mojej skromnej opinii w rowerach w tej cenie, takie amortyzatory to rozbój " co to znaczy, że są dobre czy złe ;d? Wydaje mi się, że uważasz iż są złe, ale czy bardzo ? "W Cannondale'u masz hamulce mechaniki, w pozostałych hydrauliki," Dużo kosztuje wymiana na hydrauliki ? No tak Cannondale = lans To był pierwszy motyw wyboru tego roweru na pierwsze miejsce ; )
Vieri Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Rozbój w sensie negatywnym. Jedynie Dart z Meridy trzyma poziom dolnopółkowego amortyzatora, który przeżyje kilka sezonów, za to do maratonów kompletnie się nie nadaje. Najprostsze Avidy Juicy 3 masz za około 400 zł. Różnica pomiędzy 400 zł a ceną jaką uzyskasz ze sprzedaży tych to koszt jaki będziesz musiał dodatkowo ponieść. Elixiry około 750zł, coś z Shimano począwszy od Deore za 450 zł. Co do lansu to pozwolę sobie się nie odnieść
Madison Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 Nie wiem jak w rowerach za 2500zł mogą dawać taki sh*t (amortyzator) nie spodziewam się tu jakichś Fox no ale jak piszecie, że to najgorsze z dolnej półki. Patrzyłem też na inne rowery i tam pewnie lepszy jest amortyzator za to kosztem napędu. Shimano Altus w bike za 2500zł ! Wychodzi z tego , że najlepiej jest samemu rower złożyć. A miałbym jeszcze prośbę, możecie mi podać modele amortyzatorów dosyć dobrych, które uważacie, że powinny być w rowerze tej klasy. A i czy można kupić samą ramę np. tą Cannondale.
Vieri Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 No własnie marka, marka. U Cannona płacisz za naklejkę Cannondale 800zł, u Krossa za naklejkę Kross 50zł, przesadzone, ale dobrze oddaje różnicę. Z fajnych amortyzatorów do startu w maratonach poczynając od RS Tory, Recona przez Rebę, dalej już nie ta półka cenowa, z Marzocchi masz R7 tudzież Foxa 100, ale to już się zapędziłem zbytnio. W sumie te trzy pierwsze jak najbardziej godne polecenia. Obiło mi się o uszka, że Cannondale zaprzestaje sprzedaży samych ram, ale jest to informacja z mojej strony w żaden sposób nie potwierdzona. Najlepiej pytać u dystrybutora. Pamiętaj też, że kupując samą ramę, również będzie ona sporo przewartościowana. Dlatego sporo osób kupuje ramy "krzaki", które jakością nie odbiegają od tych znanych producentów (a w rzeczywistości przyklejaczy naklejek), i montuje na nich fajne rowery na dużo lepszym osprzęcie. Aa mea culpa Marzocchi nie produkuje R7 tylko Manitou. Ze stajni Marzocchi mogłby być na przykład MX. Jeszcze raz soreczka za zamieszanie
twix09 Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Reba to chyba za duzo jak w rowerze za 2,5k , zreszta nvm Polecam kupic cos mniej znanego, np unibike experta na RS Tora, Avid Elixir(wspomniane juz) i przerzutkach XT Wiem, ze cannondale to "lans", ale i Kross i ten cannon(bo te z wyższej półki sa handmejd from juesej) pochodzą z jednego azjatyckiego kraju (a z unibike jak jest to nie wiem, ale pewnie też)
Madison Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 Kross odpada od razu, mam złe skojarzenia z tą marką (nie będą się rozpisywał dlaczego) poza tym ich sprzęty ze średniej półki mają części firmy ZOOM do której mam uraz. ; ) http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/710/Cannondale.Trail.SL.4/ może ten ? Chyba, że w ogóle amortyzatory RSt są kiczowate ;p W moim rowerze (Nakamura) mam RST Capa i 2 sezony działa dosyć dobrze. Jak myślicie ile jest warta sama rama taka jak w tym Cannondale (Sl 5 abpo 4) ??
Schwefel Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Nie łudź się, że ta rama Cannona do ręczna robota w USA. Teraz tylko najwyższe modele tam robią a takie jak ten to wszystko wyrób chiński czy tajwański z tych samych fabryk co Kross czy Unibike.
jakobs Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 To fakt teraz w Cannondale ino wysokie modele mogą się poszczycić napisem hand made in usa (tak czy inaczej marka przereklamowana). Z tych rowerów co podałeś mi najbardziej leży Merida. A jak już ktoś polecił może Unibike Expert
kipps Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Przede wszystkim musisz się zastanowić nad geometrią. Z podanych przez ciebie Merida i Scott są dość krótkie, a Cannondale jest jedną z dłuższych ram. Firma i naklejka to rzecz drugorzędna moim zdaniem. A co do osprzętu jeśli to czy tamto ci w nim nie pasuje to próbuj wynegocjować jakieś lepsze komponenty z dopłatą w rozliczeniu.
twix09 Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 "Firma i naklejka to rzecz drugorzędna moim zdaniem. " - to właśnie przez tą rzecz cena roweru jest większa niż u konkurencji(w przypadku cannona). Co do autora, zostaw tego cannondale, moze Ci się podoba bo duma itp, ale naprawde jak na rowery z tej półki cenowej to nie warto! Pomyśl nad tym unibike, nad Kross a8 2009 też, jeśli ci na to budżet pozwala (w mudserwisie dostaniesz upust) Jeszcze raz do cannondale, jak to śpiewa ta żałosna Firma JP "samo logo nie uczyni z Ciebie kogoś" , liczy sie pedałowanie i pedałowanie, a nie napis
Madison Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 "liczy sie pedałowanie i pedałowanie, a nie napis " No tak ale 100 razy lepiej się mi będzie lepiej pedałować na czymś z czego będę zadowolony - również wizualnie ; ) Dobry pomysł jest z tą negocjacją wymiany amortyzatora za dopłatą. Napiszę na pewno emaila do sklepu z zapytaniem. ; )
MKTB Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 jeżeli masz u siebie sklep dystrybutora Meridy to podpytaj o promocje. W Lublinie Witeska do końca lutego ma 20% zniżki na modele 2010 i 30% na 2009.
szefix Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 A jeżeli jesteś zainteresowany jakimś innym rowerem zobacz na Gary Fishera. Model Piranha z roku 2008 kosztuje 2.500 zl Tam jest TORA 302 Pozdrawiam.
Madison Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 http://sklep.rower.com/view.php?idp=1739 o ten chodziło ? Nie znam tej marki, jakie ma opinie ?
szefix Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Akurat nie o ten sklep mi chodziło - ale rower dokładnie to ten model. Jest jeszcze zielony kolor. Na ramę gwarancja podobno jest dożywotnia. Geometria GF - a jest troszkę inna także trzeba usiąść i się przymierzyć. O opinie trzeba pytać użytkowników. Po tym jak mi ukradli mój rower - właśnie ten model będę kupował za 2 miesiące. P.S. nie umiem dodawać linków więc nie mogę podać strony z tym rowerem.
mitUSER Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 szefix Tylko do GF musisz potem zakładać amor pod tą geometrię, więc nie każdy będzie pasował
Madison Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 P.S. nie umiem dodawać linków więc nie mogę podać strony z tym rowerem. no adres strony chyba wystarczy skopiować i wkleić ; )
szefix Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 No tak zrobiłem i wyskoczyło mi że administrator nie pozwala:( w google wpisz nartyirowery.....tam w sklepie w dziale LATO będzie wyprzedaż rowerów - znajdziesz na pewno. Odnośnie wymiany amortyzatora to GF z 2008 roku maja geometrię Genesis (obecnie Genesis 2) i podobno (tak mi mówił użytkownik GF -a) z amortyzatorami nie ma problemu.
Madison Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=231&id_prod=1277 Scott Scale 70 ma już amortyzator RS on już jest lepszy od amortyzatora w Scale 80 ? Bo to chyba był główny problem modelu 80 - amortyzator Poza tym czy Hamulce Shimano BR-M486 to hamulce hydrauliczne ? Thx szefix Chyba znalazłem faworyta. http://www.ssc.pl/trek2008/6500V.html (tu jest za 3,3k ale na znalazłem za 3000tyś - niestety admin nie pozwala dodać linka tej strony (na niej właśnie pisało hamulce V brake Trek 6500 V. Wydaje mi się on lepszy od innych głównie ze względu na amortyzator. RS Tora 302 Pytanie numer 1. Czy RS Tora 302 jest dużo lepszy od RS Dart 3 ??? Pytanie nume 2. W opisie tego Treka pisze hamulce Shimano BR-M431 V-brakee. Czy tam zaszła pomyłka czy to jakaś ściema ? Na zdjęciu widać że to hamulce tarczowe. Chyba, że tarczowe też mogą mieć jakaś odmianę V
Schwefel Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 1. Lepsza jest o tyle, że jest sztywniejsza od Darta i możesz ustawić ją pod swoją wagę komorą powietrzną. W Darcie pozostaje tylko wymiana sprężyny. 2. Na zdjęciu masz wersję Disc za 3590zł. Wersja V ma V-ki tak jak jest w opisie.
Madison Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 Myślę, że Scott Scale 80 będzie najlepszym wyjściem zwłaszcza, że u dealerów można wymienić amortyzator w rozliczeniu. Jak myślicie jaka będzie różnica w cenach jeśli Scott z amortyzatorem Suntour XCR kosztuje 2690zł. Myślę o wymianie na Rock Shox Tora 302 bądź Tora SL AIR
miskov17 Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Tylko do GF musisz potem zakładać amor pod tą geometrię, więc nie każdy będzie pasował Dopiero od 2009, do 2008 włącznie (m.in. ten z linki) montuje się normalne widelce. Info bezpośrednio od właściciela Trek bardzo w porządku, jeśli masz możliwość wzięcia wersji z V to sobie podaruj tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.