Skocz do zawartości

[sztyca] jaką sztycę 34,9mm wybrać?

sialala

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szukam aluminiowej sztycy o średnicy 34,9mm i długości minimum 350mm

a najlepiej 400mm, do roweru Scott Genius RC30.

Kupiłem używany rower z prawdopodobnie skróconą sztycą, bo teraz ma ona około 25cm.

Niestety przy dobrym dla mnie ustawieniu jest wsunięta w ramę tylko 2cm :/

Do wydania mam myślę że 200zł, oczywiście im mniej tym lepiej.

Jednak takich sztyc jest na rynku bardzo mało i z reguły są drogie, ma ktoś jakieś namiary?

Jest sens dokładać np. do KCNC czy w tej cenie (400zł) lepiej już kupić sztycę karbonową?

(tylko nie wiem z kolei czy można karbonową sztycę mocować do aluminiowej ramy i co z zaciskiem sztycy)

pozdrawiam

Napisano

Bralbym bez wahania Thomsona Elite. KCNC troche droge z trwaloscia moze byc roznie. Karbon jakos do mnie nie przemawia. Sam uzytkuje Thomsona ponad sezon i jest to bezobslugowa bardzo pewna sztyca. Ma bardzo dokladny system regulacji siodla w pozycji pionwej. Jak masz watpliwosci to poczytaj o Thomsonie.

Jak bedziesz mial problem ze znalezieniem w tej cenie to sie odezwij.

Napisano

Faktycznie przy tej średnicy wybór alu nie poraża i kompozytu jest jakby więcej.

Nie każda kosztuje 400 zł lub więcej. Np. http://extremebike.pl/sztyca-cycle-king-carbon-349350mm-p-88.html

Z drugiej strony jeżeli już plastyk, to brałbym coś bardziej renomowanego - Syntace P6, EC70 czy Ritchey WCS. Tyle że te są drogie.

Alternatywą może być sztyca 31,6 i przejściówka - wtedy w alu możesz przebierać do woli.

Napisano

Thomsona Elite nie udało mi się znaleźć w tym nietypowym rozmiarze - nie ma takiego?,

tak samo mam problem z przejściówką 34,9->31,6.

Co do karbonu... to raczej obstawiałbym za alu, ze względu może na moją wagę - trochę ponad 92kg.

Ogólnie wybór jest bardzo skromny, szukam dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...