ramir Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam - zużyły mi się kółeczka w tylnym xtr model RD M-960. Szukałem w necie i w sklepach są tylko komplety do M-951,952,953. Niestety nie opisano (np. tu : http://www.xtrabike.pl/?co=36&nr=1592&strona=1) czy te kółeczka pasują do mojego typu. Czy ktoś z Was wymieniał kółeczka w swoim sprzęcie i zauważył różnice między "oryginalnymi" (od nowości) a założonymi? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam - zużyły mi się kółeczka w tylnym xtr model RD M-960. Szukałem w necie i w sklepach są tylko komplety do M-951,952,953. Niestety nie opisano (np. tu : http://www.xtrabike.pl/?co=36&nr=1592&strona=1) czy te kółeczka pasują do mojego typu. Czy ktoś z Was wymieniał kółeczka w swoim sprzęcie i zauważył różnice między "oryginalnymi" (od nowości) a założonymi? Pozdrawiam Powinno pasować, shimano ma we wszystkich modelach ustandaryzowane śruby. Ja zauwazylem ze oryginalne kółka strasznie szybko się ścierają - ja jeżdżę na kółkach bbb (łożyskowane i tanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Derlin http://www.afcbike.com/tr/?p=38 Mam prawie nowki 970, i troche uzywane czerwone kcnc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progress Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam. W swoim XTR'rze 960 wymieniłem kółka na taki zestaw. Z tego co pamiętam, w trakcie montażu okazało się, że górne kółko jest minimalnie węższe od poprzedniego. Rozwiązaniem problemu okazało się zastosowanie oryginalnych podkładek i tulei. Do dziś kółka śmigają jak te fabryczne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Też myślałem o oryginalnych, ale rewelacyjnie spisują się KCNC http://www.allegro.pl/item919660279_koleczka_tylnej_przerzutki_kcnc_jockey_maszyno.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 progress - czy oryginalne podkładki były w tym zestawie? czy jakiś własny patent .PaVLo. - widziałem kółeczka KCNC 10 i 11 zębowe. Czy to "cały" zestaw czy trzeba wziąć 2 razy 11z. ??? Wiem - mogę sam policzyć, ale mam rower w trenażerze i nie che mi się demontować ustrojstwa SilverXC - gdzie i za ile kupiłeś kółeczka BBB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Też myślałem o oryginalnych, ale rewelacyjnie spisują się KCNC Czy te kółka wytrzymują tyle ile zwykle z tworzywa ? (konstrukcja jest bardzo ażurowa) Czy działanie napędu przez kontakt łańcucha z alu kółkami, na ktorych bardzo szybko się przemieszcza nie generuje zwiekszonego hałasu? Kółka BBB kupuje w sklepie niedaleko mnie za ok 35zł tutaj masz poglądowe foto: http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/873/02/75/873027554 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dzięki SilveXC - teraz tylko ostatni dylemat - ile zębów mają mieć kółka 2x10, 2x11 10 i 11 ??? Próbuję coś z tego wywnioskować, ale A może to nie ma znaczenia A tak btw - 35 zyla za jedno czy za komplet ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dzięki SilveXC - teraz tylko ostatni dylemat - ile zębów mają mieć kółka 2x10, 2x11 10 i 11 ??? Próbuję coś z tego wywnioskować, ale A może to nie ma znaczenia A tak btw - 35 zyla za jedno czy za komplet ??? Powinno się 2 x 11 zębów ale nie pamietam dlaczego (moze się wolniej się zużywają?) Jest to cena za komplet, ale z tego co przed chwila patrzylem to podniesli do 39zł a w niektórych sklepach chca 45zł, zgroza Popatrz najlepiej w jakichś fizycznych sklepach kolo siebie - odejdzie wydatek na przesyłke Wyczytalem wlasnie ze roznia sie szerokoscia. Niby 10z(szersze) do 8biegowych i 11z(węższe) do 9biegowych. Ale tak naprawde nie ma to znaczenia, ja jezdze przy 8biegach na 11zębach. Pozatym w komplecie z kółkami bbb masz podkładki o różnej szerokosci i mozesz dobrac take abys mial wózek szeroko rozstawiony i tak aby był bardzo blisko kółeczka. Znalazlem jeszcze linka: http://www.forumrowerowe.org/topic/62545-przerzutka-czesci-kolka-prowadzace/ ktos pisze ze niby szerokoscia sie nie roznia... W kazdym razie polecam 11z bo sam na takich jezdze, co prawda pewnie ciezsze o ten 1 ząbek ale naprawde długo wytrzymują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dzięki SilverXC za wyjaśnienia. Przejdę się na okolicy i zobaczę czy da się wyhaczyć coś po poprzedniej cenie. Jak nie to na allegro jest chyba ktoś kto handluje kółeczkami BBB. Harfa-H jest dystrybutorem, ale aż się boję zapytać jaką mają cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 W teorii czym mniejsza ilosc zebow tym wiecej potrzeba Wattow. Roznice sa na tyle duze ze mozna przyjac ze nie istnieja. W uzytkowaniu nie ma roznicy 11t czy 10t. Jezdzilem na 11t teraz mam 10t (xtr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Kiedyś w niższych grupach zastosowano taki patent, że kółeczka były większe i podobno miało to za zadanie wyciszyć pracę, ale nie wiem co z tego wyszło bo nigdy takich nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jesli naped ma byc cichy to polecam koleczka z derlinu, rewelacyjna cisza, szczegolnie odczuwalna po przesiadce z aluminiowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 A gdzie można kupić te derlinowe cudeńa? I jaka jest ich cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Zobacz na ten temat na pierwszym zdjeciu jest adres. Z tego co pamietam za 10t derlin zaplacilem cos ok $25 http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=584388 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 .PaVLo. - widziałem kółeczka KCNC 10 i 11 zębowe. Czy to "cały" zestaw czy trzeba wziąć 2 razy 11z. ??? Wiem - mogę sam policzyć, ale mam rower w trenażerze i nie che mi się demontować ustrojstwa Jedno kółeczko to ~44zł (maszyna), czyli wychodzi nieco drożej niż oryginalny zestaw pod XT/XTR Czy te kółka wytrzymują tyle ile zwykle z tworzywa ? (konstrukcja jest bardzo ażurowa) Czy działanie napędu przez kontakt łańcucha z alu kółkami, na ktorych bardzo szybko się przemieszcza nie generuje zwiekszonego hałasu? Wytrzymają więcej, a przy tym poprawi się szybkość i dokładność zmiany biegów, co do hałasu to przy 11T praktycznie nie słyszę różnicy, ale dla mnie najważniejsza i tak jest wytrzymałość a to akurat mają dużą, zwłaszcza w zetknięciu z błotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 A co sądzicie o tym? http://www.allegro.pl/item912015150_kolka_przerzutki_token_alu_cnc_niebieskie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Też są fajne, ale tutaj to już kwestia gustu będzie decydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Wytrzymają więcej, a przy tym poprawi się szybkość i dokładność zmiany biegów, co do hałasu to przy 11T praktycznie nie słyszę różnicy Co maja kolka do szybkosci zmiany biegow.. jak jestes zadowolony z 'cichosci' alu kolek to widocznie nie miales okazji sprobowac naprawde 'cichych' rozwiazan. Alu ladnie wygladaja jak sa nowe, w miare uzytkowania traca kolor do czystego alu i do lekkich nie naleza i sporo kosztuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 To ma być żart czy nigdy nie miałeś porządnych kółeczek ?. Minimalny luz na łożyskach znacząco poprawia szybkość zmiany biegów. Alu nie tylko wyglądają ,ale są znacznie wytrzymalsze od plastik fantastik, bo jak wytłumaczysz zajechane dolne kółeczko w XT po jednym maratonie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 To ma być żart czy nigdy nie miałeś porządnych kółeczek ?. Minimalny luz na łożyskach znacząco poprawia szybkość zmiany biegów. Alu nie tylko wyglądają ,ale są znacznie wytrzymalsze od plastik fantastik, bo jak wytłumaczysz zajechane dolne kółeczko w XT po jednym maratonie ?. Jak minimalny luz na łożyskach moze znacząco poprawiac szybkosc zmiany biegow ?? Sadzilem ze gdy lozysko nie ma luzow (maszynowe a nie jakies slizgowe wynalazki) wtedy szybciej zmienia sie biegi. Czy alu czy inne z maszynowymi lozyskami, maja taki sam luz roboczy(prawie nie wyczuwalny) jak kolka sa stare i rozklekotane to szybkosc zmiany biegow sie zmniejsza. Wiec alu to przedewszystkim wygląd, a na drugim miejscu wytrzymalosc (chyba wyzsza nie wiem, nie mialem) Zreszta jak wszystko zawali sie zuzytym smarem i tak kolka beda wygladaly jak kazde inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Chodziło mi o to, że im mniejszy tym lepiej, a maszynowe mają luzy boczne na tulei, po której się ślizga ich ruchoma część, dlatego watro poświęcić chwilę, aby to zlikwidować. Miałem różne kółeczka, ale obecne KCNC są naprawdę porządnie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 To ma być żart czy nigdy nie miałeś porządnych kółeczek ?. Minimalny luz na łożyskach znacząco poprawia szybkość zmiany biegów. Alu nie tylko wyglądają ,ale są znacznie wytrzymalsze od plastik fantastik... widac ze przesiadles sie na kcnc i wydaje ci sie ze poza tym swiat nie istnieje, rozumiem te zachwyty.... ale z tymi sugestiami co do 'porzadnych koleczek' to moglbys sobie darowac, bo skad wiesz na czym mialem okazje jezdzic? tak zeby rozwiac watpliwosci, moje ostatnie kolka ktore zmienilem to byly kcnc ceramik, teraz afc derlin i jak twierdzisz ze to 'plastic fantastic' to proponuje przemilczec komentarze w tym temnacie....bo ziona one niekompetencja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 widac ze przesiadles sie na kcnc i wydaje ci sie ze poza tym swiat nie istnieje, rozumiem te zachwyty.... ale z tymi sugestiami co do 'porzadnych koleczek' to moglbys sobie darowac, bo skad wiesz na czym mialem okazje jezdzic? KCNC to nazwa, mnie bardziej chodziło o przewagę aluminiowych nad plastikowymi. Co do Ciebie to napisałem "chyba", czyli czytanie ze zrozumieniem nie zadziałało ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Nie chcialbym byc niegrzeczny ale Stary daruj sobie te teksty ze 'zrozumienniem' i 'chyba' to 'nazwa' 'nie zadzialalo' bo jak masz cos konkretnego do powiedzenia w temacie to wysil sie na konkrety a nie 'lelum po lelum' na jakiej podstawie twierdzisz ze alu jest lepsze od 'plastiowych' kolek? Na jakich kolkach miales okazje jezdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.