randomGuy Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Witam. Chciałbym za jakiś czas zmienić ramę , chciałbym już teraz wiedzieć czy mój wybór będzie trafny ( i żebym już zbierał na konkretny model). Zastanawiam się nad ramą "Marin Mount Vision PRO QUAD XC". Miał ktoś już z nią styczność ? Czekam na opinie co do ramy . Pozdrawiam
blair7 Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Testowalem rower zlozony na ramie Wolf Ridge, czyli praktycznie to samo tylko nieco ciezsze z wiekszym skokiem i stworzone do mocniejszego katowania. Jestem pod wrazeniem jesli chodzi o dzialanie zawieszenia, nie jest to chyba klasyczny TPO, bo bardziej na 4-zawias wyglada, ale kopie bardziej jak klasyczny horst, jak 1-zawias lub TPO, w moim miescie caly taki rower na ramie o jakiej myslisz stoi na wyprzedarzy za ok 4200
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Lutego 2010 Mod Team Napisano 11 Lutego 2010 Klaniam, Garsc pytan pomocniczych: 1. Do czego ma byc to rama? 2. Jakim rocznikiem jestes zainteresowany? 3. Czy juz kiedys dluzej jezdziles na jakims fullu? A dlaczemu te pytania? Gdyz: 1. MV to taki dziwny rower/rama. Jak z reszta cala reszta Marinow z serii QUAD. 120mm skoku ale 68st statycznego kata glowki ramy. Czyli nie za bardzo XC ale na prawdziwe szalenstwa jakby trochu za malo tych milimetrow. Konstrukcja ramy ogranicza tez potencjal odchudzanai. Rama jest poprostu ciezka. Topowy MV z 2010, bez pedalow wazy prawie 12kg. I to kosztem waziutkich oponek, malych tarcz hamulcowych i lekkich ale dosc podatnych na sponiewieranie kol. Troche brak konsekwencji. Niby maszyna z zapedami do aggro a zestaw szpeja jakis taki nie za konieczny. Oczywiscie mozna to powymieniac, i zrobic z tego prawdziwego, krotkoskokowego zabijake no ale... na pewno nie jest to rama do wyscigow w europejskim slowa tego znaczeniu. Do zabawy, dla kogos kto nie liczy gramow - jak najbardziej. Zawieszenie QUAD premiuje ludzi jezdzacych silowo i omijajacych najmniejsza zebatke na korbie. Bo jak krecisz z granny to nagle sie okazuje ze aktywnosc zawiasu tak mila na sredniej i duzej zebatce powoduje wyczuwalen cofanie sie korby. 2. Jesli juz MV to koniecznie 2010. Gdyz zostal odchudzony i dano mu damper z Boost Valve ktory tonuje nieco zawias na malej zebatce. 3. Jak juz powyzej pisalem specyficzna to konstrukcja, nielekka i obarczona pewnymi hmmm... przypadlosciami? Z barku innego slowa uzyje tego ale nie zrozumn mnie zle. MV to nie jest zla rama. Jest poprostu specyficzna. W 2008 roku MV zdobyl tytul Bike of the Year na lamach WMB w UK. Chwalono duza responsywnosc zawiasu, ogromny potencjal do huliganstwa i przyjaznosc angielskiej pogodzie - dozywotnia gwara na lozyska plus olbrzymi przeswit tylnego kola i mozliwosc wymiany hakow tylnego kola z systemu QR na Maxle. Zatem pomysl. Jesli szukasz sciagacza lub roweru XC/maraton to ja bym sobie MV odpuscil. Jesli ma to byc relatywnie lekki play bike a ty jezdzisz silowo a nie kadencyjnie to trafiasz w przyslowiowa dziesiatke... Szacunek... I.
blair7 Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Nie chce sie klucic ale chyba tytul roku zdobyl model Wolf Ridge w zeszym roku....ale tak do konca nie jestem pewien
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Lutego 2010 Mod Team Napisano 11 Lutego 2010 Bollocks to this !!! Szacunek... I.
Schwefel Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 2. Jesli juz MV to koniecznie 2010. Gdyz zostal odchudzony i dano mu damper z Boost Valve ktory tonuje nieco zawias na malej zebatce. Pewnie chodzi o tą ramę, więc rocznik 2010 odpada http://www.allegro.pl/item919697458_rama_marin_mount_vision_pro_quad_xc_roz_xl_nowa.html Mnie ten bike urzekł pięknym wykonaniem (profile rur, spawy, wymienne haki) i bardzo wyważonym prowadzeniem. Jak dla mnie to on słabo wpisuje się w kategorię XC, tą w europejskim rozumieniu. Jest za mało zwrotny i przyciężki ale znów do ambitnej turystyki jest idealny. Aha i słowa Ivana co do jazdy na małej tarczy są bardzo trafne ale to przypadłość wielu wirtuali.
MarcinGoluch Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Na MTBR ludzie pieją z zachwytu nad systemem QUAD. Sam do pewnego czasu byłem miłośnikiem Marina i usilnie chciałem coś ściągnąć. Małe ale.... jak to Ivan zauważył ramka jest ciężka. Moim zdaniem to jest jednak jej jedyny minus.
blair7 Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Zwracam honor. Ja moge po lecic marina jako marke z czystym sumieniem. Jedzilem sezon na ramie palisades trail 08, i uwazam ze ladniejszej ramy nie widzialem od tamtego czasu (no moze poza nowym SX trial'em, ale to taka subiektywna ocena)
randomGuy Napisano 14 Lutego 2010 Autor Napisano 14 Lutego 2010 Dziękuję wam wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi . Nie jeżdżę profesjonalnie w formule XC czy maratonach , po prostu mam zamiłowanie do tego typu jazdy. Więc jeśli traktuje to jako hobby i poniekąd aktywność fizyczną na co dzień , myślę że ta rama zda swój egzamin. IvanMTB: 1. tak jak pisałem wyżej , do codziennej jazdy po szosie jak i lesie ( coś ala XC) 2. interesował by mnie konkretny model" TUTAJ" 3. to pierwszy taki rower
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Lutego 2010 Mod Team Napisano 14 Lutego 2010 Klaniam, No to juz sobie odpowiedziales sam. Skoro to ma byc do jazdy po asfalcie (takze) to jak dla mnie zupelne marnowanie potencjalu ramy. Powtorze raz jeszcze. MV to zabijaka ktory najlepiej poczuje sie w wymagajacym terenie gdzie az sie prosi aby przykrecac srube i podnosic poprzeczke do czego ten rower zacheca i co ulatwia. Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie. Szacunek... I.
Schwefel Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 Ivan poniekąd masz rację, ale cena tej ramy jest akurat dość atrakcyjna i ciężko znaleźć coś innego wśród nowych ram. Jak dla mnie to najlepszym wyjściem byłbym Anthem X, Trance czy jakiś Spec z Brainem ale to już trochę więcej kosztuje. RandomGuy jaki planujesz wsadzić do tego damper?
Rulez Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 ale cena tej ramy jest akurat dość atrakcyjna i ciężko znaleźć coś innego wśród nowych ram Nie rozumiem , ma kupić tylko dlatego, że cena jest atrakcyjna ? To nie jest rama na szosę oraz XC i nic więcej nie można napisać. Ta rama jest z damperem i doskonale nada się do takiego zastosowania : http://www.bike-arena.pl/index.php?p1172,viper-nitro-2010-czarny-2100g
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.