Skocz do zawartości

Giant-the best bikes Club :P

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

no cóż drodzy bracia i siostry ... opuszczam klub Giant'a, kiedyś musiało to nastąpić, wprawdzie zmieniłem barwy z xtc na coś równie masowego ale jak dla mnie lepszego, bebechy z xtc poszły do meridy matts pro hfs 2005 czarnej mamby :wink: pozdrawiam i życzę powodzenia w sezonie 2007

• 2 tygodnie później...

Odprowadzasz składkę do zalozyciela tematu, przyznajemy ci status klubowicza. Masz obowiązek jezdzenia na spotkania z członkami klubu z calej polski- tj do kazdego indywidualnie. Co roku kupujesz zalozycielowi tematu nowy napęd. A tak to z niczym sie nie wiaże ;D.

Hmm, pisałem w tym topicu że składam sobie rower na ramie gianta, ale gdzieś chyba wcięło tego posta... :rolleyes:

W każdym razie już skończyłem, oto moja maszyna :)

p1060761ot8.th.jpgp1060762kf9.th.jpgseqt0102ku0.th.jpg

Rama: Giant AC, skok 5.3'' lub 6.6''

Damper: Progressive 5th Element coil 5-way

Amortyzator przedni: Manitou Sherman Flick 110/150mm

Heble: przód Hayes Mag 8'', tył Hayes Comp 8''

napęd: z części SRAM X-7, 7.0 oraz X-9

koło tył: Mavic F219 Disc, Sram 9.0, DT Champ

koło przód: NS QR20, Sun Single Track, DT Champ

Po pierwszej przejazdzce wczoraj, stwierdzam iż sprzęcik pracuje wyśmienicie, wyłapuje wszystkie nierowności i odziwo nie buja nadmiernie na podjazdach. Niestety seryjne sprężyny są dla mnie zdecydowanie za miękkie, musze je jak najszybciej wymienić, zarowno w damperze jak i w widelcu :/. Poza tym cud miod i orzeszki :)

Schwefel, a ktore rzeczy byś zmienił na innych firm, i ew dlaczego ? [nie czepiam sie przypadkiem czy coś, zeby nie było nieporozumień, poprostu ciekawy jestem :) ]

Np. hamulce marzyły mi sie Formula Oro K24, w tańszej wersji "soczyste 5", jednak ostatecznie założyłem hayesy bo zdecydowanie najtańsze...

Amor jest Sherman a nie inny, ponieważ w tej cenie nic lepszego ze skokiem 150 mm absolutnie bym nie znalazł. ew jakiegoś All Mountain czy Z1 ale niestety jakoś nie przemawiają do mnie te amorki... Bardziej bym wolał coś w stronę Travisa czy Totema ;)

Ale z tego co mam jestem na razie w 100% zadowolony i tak :).

Regulacja skoku nie jest płynna, jest albo 110 albo 150. Odbywa się to trochę podobnie jak z systemem ETA - przekręcasz pokrętło, i po wduszeniu amora zostaje juz tylko 110 mm skoku. Amor dodatkowo się utwardza, co niektórzy uznają za wadę, ale mi to akurat bardzo odpowiada, ponieważ prawie wcale nie buja na podjazdach. A do jazdy po prostym, tym bardziej w dół nie potrzebuję skracać amora, wiec wszystko jest ok :)

Zgadzam się z kolegą Schwefel ja też bym inny osprzęt założył miałem przy moim rowerze SRAM co prawda niższej klasy bo 3.0 ale jakby nie było ten sam producent. Do czasu kiedy nic w nim nie nawaliło było spoko chodziło jak w szwajcarskim zegarku. Po 3 latach urwała mi się tylna przerzutka po prostu przez noc strzeliła sama. Musiałem albo dokupić idealnie tą samą przerzutkę do tyłu (oczywistym jest że nie chciałem) więc musiałem wymieniać wszystkie podzespoły do napędu tylko z powodu jednej awarii ;/ teraz wymieniłem na SHIMANO Deore RD-M530 przerzutka łańcuch SHIMANO Deore i Klamkomanetki (ponieważ SRAMowskie manetki nie zgrywały się) SHIMANO Acera.

Przerzutkę kupiałem taką bo nie miałem kasy na lepszą ale jak wiadomo SHIMANO jest kompatybilny we wszystkich swoich modelach czego nie mozna powiedzieć o SRAM

Nooooo panie Lobster wreszcie pożądna rama a nie jakas tam merida ;p

ja bym jednak wolal z1 zamiast tego manitou :)

Noi jak na razie koniec modyfikacji :) Tylko czekam na nową sztyce bo musiałem Thomsona Elite'a sprzedac zeby z1 kupić BUUUUU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...