Skocz do zawartości

Giant-the best bikes Club :P

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, nie jest to do końca budżetowa maszyna, napęd pochłonął duzo pieniędzy, podobnie siodełko i kokpit ze wszystkim. Rama na razie zostanie, bo nie jest z nią tak do końca źle (19 cali - 1800g z małym hakiem) jak na rower za 1500zł. Jak będę zmieniał ramę to będzie to raczej Giant, XTC albo coś tego pokroju.

Tak, opony są "przejściowe", potrzebowałem na gwałt jakieś semi-slicki. Kupiłem komplet za 30zł od jednego z użytkowników forum :) W piwnicy jest komplet prawie nowych Explorerów ale to w teren (ciężkie jak nie wiem). Opony i sztyca do wymiany, jeszcze nie wiem na co konkretnie, ale mam kilka typów.

Jak ktoś jest zainteresowany rozpiską to w MANII LEKKOŚCI jest wstawiony rower.

Dzięki.

Jako dwuletni użytkownik nrs'a (i trzyletni scott'a g-zero) mogę rzucić garścią wrażeń z rekreacyjnej jazdy XC:

1. nrs jest świetny jak jeździsz z kolegami, którzy jeżdżą na przeciętnych hardtailach i czasami na asfalcie, zawsze ich dogonisz, mało i rzadko buja (a ja zawsze jeżdżę na granicy sagu, gdy dopompuje więcej nie buja ale traci na komforcie), w terenie rządzisz i czekasz na dole na resztę, masz komfort na krawężnikach i dziurach

2. nrs nie jest czuły na małe nierówności dlatego mam bardzo wygodne (i ciężkie) siodełko na sprężynach ale trochę większe nierówności pożera świetnie

3. przy normalnej, rekreacyjnej jeździe tylne zawieszenie jest bezobsługowe, nie jest też mało sztywne - przypominam że to nie jest rower AM czy Enduro, nie skaczę na rowerze z wysokości większej niż krawężnik.

Wg mnie nie ma złotego środka - jak coś jest czułe na kostkę brukową to buja, nie jest czułe - nie buja. To mój punkt widzenia na sprawę.

Plany na przyszłość - przerobić nrs na asfalt i szuter(rozebrać nieco g-zero), bo nrs na razie to mój rower na teren, a na teren kupić sobie trance'a, bo w terenie bujanie olewasz a liczy się komfort i skok. Trance jest wygodniejszy ale jego zawieszenie polega na platformie, bez niej masz g-zero z większą czułością (bujanko) i większym skokiem. Z punktu widzenia skuteczności pedałowania do nrs'a krok do tyłu ale i tak go chcę.

Do hardtaila już nie wrócę. :D

Dzisiaj poregulowałem Sierrę, potestował z nowymi fantami i jak zapowiadałem, tak wrzucam fotki. Specyfikacja i cała reszta będzie w "Wasze rowery" jak zmienię sztycę i siodło, i zrobię porządne fotki. Na razie muszą wystarczyć takie :P

prawamx9.th.jpg

kokpitns8.th.jpg

Myślę dać białe siodło (Boplight, mam w szosie i d.... pasuje :P ) , bo czerwonego nic ciekawego na rynku nie ma ;) Ciekawego znaczy się w rozsądnej cenie i wadze ;) SLR XP mi raczej nie pasuje, bo nie był zbyt wygodny nawet przez chwilę jazdy, a na SLK troszkę mi szkoda pieniędzy (250 zł a 240 g :) ) Token wygląda fajnie, ale to zagadka ... Może ktoś ma jakąś propozycję?

Dzięki :D Do Manii raczej się nie wbije bo tylko 1/3 części była ważona, ale wagi z głowy poulatywały bo kiedyś nie zależało mi na tym :D Poza sztycą i siodłem, zmienić planuje też korbę i pedały, a potem już z grubej rury rama, albo amor i wtedy będzie można dopiero uderzyć do Manii :)

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

aż mnie spieły te fotki zwłaszcza, że ostatnio lekko katowałem swoje xtc i nawet wybrałem sie na mikrohopki i kilka razy rower tak walnął betami, że aż mi sie go żal zrobiło B)

a waga całkiem spoko jak na oldskul

• 2 tygodnie później...

Ile wazy rama czerwonego XTC z 2006 roku? Bo nie za bardzo widzi mi sie wybijac miski sterow z glowki ramy by sie dowiedziec. Wagi sie roznia od siebie? Bo w necie znalazlem czarna Teamowa '06 o wadze 1657 z piwotami i chyba hakiem.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...