Skocz do zawartości

Giant-the best bikes Club :P

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem XtC z listą płac na górnej ramie... czyli jakby nie patrzec najlepsza do tej pory <_< jak patrze na te nowe ramki to sie zastanawiam co im strzeliło do łba zeby cos takeigo zrobić. Ładny jest tylko ten czarno biały XtC. CZarno - złoty tez niczego sobie ale to jzu nie jest to samo. Na szcescie nie ida tropem innych marek zeby zrobic mega lekka rame. CZyli w przypadku i tak barszo lekkiego XtC oznaczałoby jakies 30g. mniej a przy okazji utrate tej niewatpliwej zalety jaka jest wytrzymałość. Bo czy ktoś bedzie jeździł 4-5 lat na Introvercie albo Sabotage? A na XtC sie jaknajbardziej da i to jest czar tej serii ;]

Moja Sierra dostała nowy mostek Boplighta, a na dniach dostanie również gripy X-0 (marzenia się spełniają :( ) . Na sezon zaś włoże do niej nowe siodełko Boplighta, na razie śmigam na nim na trenażerku w szosie ;) Szykują się też nowe koła także można się spodziewać odchudzonej Sierry na przyszły rok :D jak pozakładam wszystko i kupię koła to wrzucę fotki(myślę że do końca stycznia coś kupię).

Ale generalnie widzie że wśród Light Bike'ów na tym forum duzym powodzeniem cieszy sie własnie ten model XtC. Jedna wada to właśnie te dziwaczny rozmiar sztycy. A wizualnie... rama nie jest juz takim oczodajem jak w.w. Sabotage czy Corratec ale skrywa ogromny potencjał.

A co do mojej maszyny to nadszedł czas troche pozmieniać śrubek ;] Sporo mozna na tym zbić no i dodtakowo dochodza aspekty wizulane.

Ja miałem przedtem XtC 2005 ( niebieski ) ale na szczeście miał wadę fabryczną ( gwint w suporcie był owalem a nie okręgiem ) i teraz mam XtC 2006 ( czarny ). IMO jest to drugie malowanie po "słynnym" teamowym. Fakt sztyca jest na 30,9 ale wybór sztyc wcale nie jest taki mały ( nawet od kwietnia będzie Tune Carbon ).

Myśle że rama jest chętnie stosowana ponieważ jedyną wadą XtC jaką mogę wymyślić to masa 1580g "S" ( z miskami sterów i tytanowymi piwotami z FRMa ) która utrudnia złożenie lekkiego bika ( obecnie 8,75kg ).

• 2 tygodnie później...

Na śrubach tytanowych sie zyskuje sporo, na alu mniej ale i mniej kosztuje. Ceny są różne czasem 15 czasem 30 zł zależnie jaka potrzebujesz, odrazu mówie że jak chcesz zakładac alu śruby do mostka to oznacza ze nie lubisz swoich zębów. W każdym razie zyskac mozna parenascie gram zależnie od śruby, tytanowe są tez mocniejsze no i jeśli bierzesz w wersji kolorowej to zyskujesz ładniejszy wygląd.

Mostek odpada, tam musi byc stal. Sztyca... Thomson nie poleca zamiany srub, ale moze tytan dalby rade.

Jesli o moja wiedze na temat srub chodzi to problem jest tego rodzaju ze nie wiem ile waza stalowe i ich alu/tytanowe odpowiedniki. Wydawalo mi sie ze sruba wiele wazyc nie moze dopuki nie zwazylem srub od adaptera do tarczy simano. 15gram kazda... Co prawda adapter nie pasowal, bede musial kupic oryginalny magury, ale zapewne zbyt lekkie nie beda tam te sruby. Tylko tam bym sie troche bal wymieniac. Chyba ze na tytan jakby mial dac rade, bo nie wyobrazam sobie zerwania srub od adaptera, a co za tym idzie urwania hamulca.

Powiedzcie mi - subowemu laikowi - za jakie stuby sie wziasc? Bo glupio kazda odkrecac i na poczte leciec ;)

Najwięcej waży tak na szybko myśląć śruba główna przerzutki :o Od koszyków możesz dać alu i skrócić na maksa ;) Do mostka i sztycy TI (zwłaszcza w sztycy jest ciężka ;) ) Do tego trzpienie, nakrętki itd od klocków też sporo ważą ;) O jeszcze śruby do tarcz w korbie są dosyć ciężkie ;) i można sporo (jak na śruby) zrzucić.

NO jednak chyba nie tak jak piszesz ... Najcięższe są stalowe>tytanowe>alu>nylonowe (tylko do koszyka najwyżej) ;)

Po zapoznaniu sie z wagami śrub, przyznaje sie do błędu rzeczowego :D... Ale Tytan bardziej wytrzymały. Co do miejsc zmiany śrub to najodpowiedniejsze jest mocowanie przerzutki tylne (przedniej w sumie tez), korba i sruby na które nie ida duże obciążenia jak np. manetki albo koszyk na bidon. Im wieksza srube wymieniamy tym wiecej na tym zyskamy, w mostku powinna byc jednak stal i tu nie ma co eksperymentowac - to fakt. mozna tez wymienac dla zabawy niektóe sruby jak np. regulacje przedniejsz przerzutki. :] Zyskujemy jakis 1-2g. ale mamy łądniejsza przerzutke.

• 2 tygodnie później...

Ja osobiście dałem wszędzie alu. Wyjątkiem jest:

- mostek - stalowe ( Ti dałby radę ale nie dam 6 x 15zł za śruby )

- zacisk sztycy - Ti

- sztyca - Ti

Odnośnie śrub z tworzywa sztucznego to uciąłem ze śruby 2 kawałki 8mm, naciąłem rowek i wkręciłem w miejsce drugiego bidonu - syf się tak nie dostaje

Temat alu śrub w mostku jest bardzo kontrowersyjny. Ma zwolenników jak i przeciwników ale ja osobiście jestem na NIE.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...