Skocz do zawartości

Giant-the best bikes Club :P

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wróciłem z wczasów i od jutra znów będę mógł trochę pojeździć.

Tymczasem mojej "sagi boulderowej" ciąg dalszy. Jak wcześniej pisałem (chyba :) ) w moim rowerze w miesiąc po zakupie wymienili mi pedały bo tamte zwyczajnie strzelały cały czas. Oczywiście założyli to co mieli, więc nic dziwnego, że i te zaczeły strzelać. W zeszły weekend pojechaliśmy z kumplem trasą rowerową Goliata wokół zalewu sulejowskiego Trasa Jeździło się fajnie tylko te pedały :D Jutro idę je wymienić bo strzelają straszliwie. Jednak z roweru jestem zadowolony, amortyzator trochę szurał gdy dostał piasku ale z czasem przestał, reszta także spisywała się raczej bez zarzutu. Narzekać mogę na opony, ale to tylko moja wina, bo jeżdzę na semislickach. Nawet się nauczyłem po głosie rozpoznawać moment kiedy przerzutka przednia przy przełaczaniu z 2 na 3 zrzuci łańcuch poza 3 zębatkę :) Dzięki temu kręcąc w tył sprowadzam łańcuch na właściwe tory. Na szczęście na całej trasie wydarzyło się to raz (wyregulować się tego nie da raczej)

A... śmieszna sprawa :) Na czas wyjazdu pożyczyłem rower ojcu, bo chciał pojeździć trochę. Oczywiście pojechał do parku i wywinął orła ;) Po stronie strat zapisuję lampkę rowerową przednią, wartość rynkowa około 25 zł. Rozpadła się zwyczajnie. Reszta ponoć jest ok, nie wiem bo dopiero jutro koło 15stej rower odbieram i od razu do serwisu :)

Oj wyregulowac sie da oj da :)... gorzej-naprawde ciezko jest tego nie wyregulowac jak sie chociaz troche zna zasade dzialania przedniej przerzutki :). google.pl + regulacja przedniej przerzutki + srubokret plaski + dla poczatkujacego 5-30 minut zabawy. Z pedałami to radze je wykrecic, przesmarowac lekko smarem grafitowym i dokrecic. I sprawdzic jeszcze[bo moze to nie pedaly... w wiekszosci przypadkow z jakimi sie spotkalem problem byl po innej stronie-] czy korba swie nie luzuje, jeżeli dokręcenie korby[tymi śrubami w jej środku] pomaga, to sprobowac tez albo wytrzec nadmiar smaru ze sruby albo odrobine nalozyc,dokręcic, jak chwyci to dobrze, jak nie to moze byc zje.... srubka[tani problem], zje.... gwint w supporcie[drozszy problem], rozklekotana,wyrobiona korba[raczej nie, ale najdrozszy problem].

witam serdecznie :-)

dzisiaj przyszła mi ramka Giant NRS, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne

składanie zejdzie mi do czwartku

tak czy inaczej chyba mogę dołączyć do grona "giantowców", choć samej marki jakoś nie dażę sympatją :twisted:

po złożeniu zapodam foteczki

Ps. ramka to nrs4 z 2005 roku, po przebiegu 5 tyś km.. ale w idealnym stanie

dałem 1047zł razem z przesyłką

NRS4 05 miał foxa z tyłu i brak gniazd na piwoty z tego co pamiętam. Dlatego ja osobiście kupowałem NRS3 05.

Niezłą cenę miałeś na ramkę. Gratulacje.

Ja też nie jestem fanem marki Giant, ale nie zmienia to faktu że mój NRS działa fantastycznie i w tej cenie nie ma sobie równych (też z foxem z tyłu).

Pozdrawiam

Marnon scotta zamieniam na zimówkę ;]

osprzet przekładam do NRS'a i będę powoli załatwiał coś z niższych półek do Scotta

ramy scale 60 nikomu nie oddam, za bardzo się do niej przywiązałem :)

i mysle, że jeszcze mi lata posłuzy

Gruczniak nrs4 model 05 z tyłu nie ma Foxa, tylko ten oryginalny gianta :)

scotta na zimówkę dlatego że nie chce co by mi sie rama marnowała ;]

nic sie jej nie stanie, a na pewno doczeka się lepszych dla niej czasów, hehe

co do składania to...

wczoraj siedziałem 8 godzin i do teraz śmierdzi mi wd-40 i przed oczami śrubki widze, błech :D

no ale prawie gotowy

jeszcze przednia przerzutka, linki i pancerze ( z tymi był największy problem, skończyło się na wywaleniu całego kompletu - stare, wysłużone były :) )

druga sprawa to amor

nigdy nie miałem do czynienia ze sterami zintegrowanymi, a tu mi przyszło montować ;]

mam nadzieje, że to dobrze złożyłem, luzów nie ma

Ps. przy obrocie kierą, czuć lekie, charakterystyczne oporowanie - tak ma być, to sie dotrze? kierownica się obraca lekko, żeby nie było :wink:

no i sprawa trzecia

niestety zauwazyłem że są luzy, jakiś milimetr w płaszczyźnie pionowej, czuć to przy podnoszeniu roweru

da się je jakoś zlikwidować, czy tylko wymiana łozysk?

tak czy inaczej podczas jazdy nie przeszkadzają ;]

Racja, w roku 2005 model 04 miał tłumik Giant i vbrakei, ja wybrałem 03 dlatego że miał vki i foxa, 02 z kolei już nie miał v.

Osobiście bałbym się luzów, powinno to zniknąć po zaciągnięciu gwiazdki/kapsla. Jeżeli nie zanika (zależy jakie stery) można sprawdzić czy wszystko jest dobrze spasowane, u mnie w CC ZS są u gury i na dole specjalne rowki w które wchodzą małe/cieńkie kółka, jak je źle założę i nie wejdą w rowki mam malutki luz, wyczuwalny na postoju z zaciśnientym przednim hamulcem.

chodziło mi o luzy w zawieszeniu tylnim ;]

co do przodu, to luzy też mam

tylko, że to jest Manitou Axel Comp, kumpel ma i też ma takie luziki - od nowości były, są i będą

na pewno nie są większe niż w starej ramie :wink:

a nie wie ktoś, czemu w tym moim modelu nie można zmienić tylniego skoku?

w instrukcji jest opis tej czynności ale w rzeczywistości wrakuje dziórki na zmienienie pozycji dampera :034:

7d72ca2121d28400m.jpg

830002d022817ee2m.jpg

745f1ec55a16137dm.jpg

c9f3c9db0125689bm.jpg

waga: 14,06kg :):):033: karraamba

waga z torbą podsiodłową, pompką i dwoma pełnymi bidonami: równe 16kg :eek:

z czasem może schudnie... zalezy od $$$

no ale komfort jest, i to nie byle jaki ;]

a o to chodziło

co myślicie o tym rozwiązaniu z bidonem?

musze mieć oddzielnie wodę i odzielnie izotonika, przynajmniej na maratonach...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...