Skocz do zawartości

Giant-the best bikes Club :P

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

a może ktoś mi poleci jakąś fajną saztyce do mojego xtc3 bo mam aktualnie tą przejściówke w ramie i mi to strzela :angry: wkurzyłem się i chce kupić coś do 100zł a nasz kochan Giant zrobił nam wałka wciskając średnicę 30,9 i ciężko kupić taką sztyce co polecacie co nie będzie ciężkie ale też nie za drogie? :P

Myslisz ze chcialem zmienic ?:) ATX-a ciezko dostac a jak sa to w ciezkim stanie, giant robi coraz syfniejsze ramy. Nowy XTC bylby spoko[czarne malowanie, wytrzymaly i znosna waga] ale cena dla mnie nie do przeskoczenia. Potrzebowalem ramy na ten sezon, bo juz mialem dosc wojej 19" kobyły.

@Brusu:

Sierra 2005 w rozmiarze 23" ważyła 13800g (około), nie znam wagi rowerów z mniejszymi ramami. Nowa nie różni się zbytnio specyfikacją, więc podejrzewam, że waży pomiędzy 13 a 14kg.

Ja ze swojej ścierki zrzuciłem kilogram zmieniając napęd (Alivio 2006), siodło (SKN) i kierownicę (Accent + rogi).

Pozdrower.

Jesu ta tarcza az brzydko wyglada po co ci taka wielka? Dlaczego zdjales naklejki z amora? Co to wogole za amorek? :) Nisko siodełko... nie za dużą masz rame? Ogolnie nie pasuje mi rama XTC i rower konfigurowany pod enduro ;p najsmieszniej wyglada ta wielka tarzcza z przodu;p[a sadzac po tym ze z tyłu nie ma hampla to pewnie taka tez bedzie w przyszlosci z tyłu? Ogólnie mimo fajnej ramy nie podoba mi sie wogole ten rower ;). A moze to ja jestem dziwny i to jest mala tarcza ? :) Nie wiem nie jestem obyty w roweruch na tarczach ale to mi wyglada na 203-ke

Tarcza to kwestia gustu - jak dla mnie wygląda super, to jest 180-tka :) Ważniejsze jest jednak jak hamuje - ponieważ nie mam hampelka z tyłu chciałem mieć coś co mnie zatrzyma w każdej sytuacji... i tak jest :) Amorek to niezniszczalny MXC air ECC z 2002 roku. Naklejki były zbyt poobdzierane dlatego ich nie ma i raczej nie będzie, bo wydawanie 70 zł w gregorio to dla mnie nieporozumienie :P Z tyłu będzie tarcza 160. Co do siodełka. Mam 190cm wzrostu, rama to L-ka, więc na pewno nie jest za duża. Jak stoję nad nią, to pod, za przeproszeniem, kroczem mieści mi się cała pięść a nawet troche więcej, dlatego myślę, że rozmiar jest ok. Siodełko jest nisko, bo w mieście i okolicznych lasach tak lubię. Na dłuższe trasy podwyższam ;)

Zgadza się, to tarcza od Hope'a M4 ;) A sam hamulec - Grimeca. Wracając do ramy - przecież ona jest pancerna, tylko tak niepozornie wygląda :) Już nie pamiętam w którym NWD widziałem jak ktoś skakał na niej 2 metrowe dropy :eek: Nie planuję takich wyczynów, bo to profanacja, ale przynajmniej wiem, że nie muszę się bać małych uskoków w lesie i kilkustopniowych schodków, nawet przy mojej wadze :lol:

Jakby kogos interesowala waga ramy rincon 04 19" [mam na sprzedaz rame swoja droga ;p] :

p10101090xl.th.jpg

na tej fotce jest dociazony kierownica z gianta [niby alu :P] bo nie chcial inaczej stac na wadze, wiec trzeba odliczyc wage kierownicy :

p10101119la.th.jpg

:P czyli wazy 1808 g.... ma zalozone od sterow tylko to co sie naklada od gory i dolu glowki [o ile to nalezy do sterow nie do ramy bo nie wiem] no i trohe brudny byl wiec wazy ok 1,8 kg w rozmiarze 19" .

Witam,

Od dwóch lat jestem zadowolonym użytkownikiem Gianta Rincona '04

i mam nadzieje że z otwartymi rękami przyjmiecie mnie do klubu :D

Blue fajnie że zważyłeś tą ramę, też mam 19' i byłem ciekaw ile ona może ważyć,

bałem się że będzie bliżej 2000 g :o

Myślę że 1808 g to całkiem przyzwoity wynik, a gdybyś ją wyczyścił

przed ważeniem spokojnie zszedł byś poniżej 1800 g ;)

Pozdrawiam

gruczniak, pewnie głównie chodzi o to, dlaczego np. wrzuciłem obręcze do DH?? Bo nie zależało mi na wadze, no a kto mi znajdzie tak wytrzymałe obręcze w tej cenie?? :P Zresztą większość części jest kupiona za pół ceny (zgadnijcie gdzie :lol: ), więc po prostu nie zastanawiałem sie za długo. Z drugiej strony ze względu na niefart jeśli chodzi o stan mojego zdrowia, nie jestem i raczej nie będę żadnym zawodnikiem, więc nie chciałem super-lekkiego roweru do ścigania, tylko taki, na którym mogę sobie poszaleć na krótszych dystansach, czasem skoczyć, czasem przydusić i pojeździć 40 na godzinę, ale który nie będzie ważył 25 kg. No i tak powstało to co jest, waży coś w granicach 11 kg, mnie się podoba i nie łapie luzów :wink:

Amorek na przykład jest z 2002 roku i jest w stanie absolutnie idealnym i waży zaledwie 1805 gram! Czy nowe bombery serii MX są takie wytrzymałe?

Ramka - wiadomo, jest po prostu dobra, no i ta waga - 1569 gram :twisted: . Dodatkowo jest niebieska... a mój rower zawsze będzie niebieski

:P

Dalej, piasty: przednia - Onyx, lekka, wytrzymała po prostu super, no i za pół ceny. Z tyłu natomiast Woodman, może nie za lekki, ale co mi da 50 g mniej na tylnej piaście?? Miałem w domu Sram 9.0, ale wybrałem Woodmana (po konsultacjach z Arnim).

Hamulec wybrałem taki a nie inny, bo był do kupienia za pół ceny katalogowej. Nie waży aż tak dużo. V-ka Sram 7.0 z linką, klockami BBB i klamką ważyła pod 400 gram, Grimeca waży 480 z tarczą.. 90 gram więcej.. przeżyję :wink:

Następnie: mostek Exolve XC i kierownica Ritchey Rizer WCS. Komplecik ten dostałem za cenę samego mostka, a waży 340 gram... o 50 mniej niż moja poprzednia kierownica bez mostka - jakieś tam gięte alu to było
:)
Uwielbiam gięte szerokie kierownice, bo dają poczucie lepszej kontroli nad rowerem. Wiadomo to kwestia gustu, ale miałem początkowo prostą, ale po przesiadce na giętą stwierdziłem - to jest to :wink:

Jedyna rzecz która jeszcze jest do wymiany to korba, będzie to LX, albo Evolve XC.. a może Stylo? Zobaczę, ale to na pewno nie w tym sezonie.

Podsumowując - mam rower który jest wytrzymalszy niż ja i uwielbiam na nim jeździć. Częsci dobierałem dokładnie takie jak planowałem, niektóre nawet lepsze niż chciałem, bo trafiłem na okazję
:P

A z ciekawości,
gruczniak
, napisz co byś zmienił w moim rowerze :wink:

Giant ostatnimi czasy stał się można rzec masowy z powodu XTC, tyle tych ramek że aż powoli nudno :D dobrze że moja jest czerwona :033: ,a tak poważnie to ostatnio wrzuciłem crossride i sztyce ritcheya, fotki zamieszczę w nabliższym czasie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...