BuyBike Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam, chciałbym się tu zwrócić z prośbą do użytkowników łańcuchów obu producentów, żeby wypowiedzieli się o trwałości tych łańcuchów. Która firma wypada lepiej a która gorzej? Moglibyście też przy okazji napisać jakie są odpowiedniki , tzn który Wippermann odpowiada któremu Shimano. Chciałbym się przesiąść na Wippermanna, bo słyszałem, że są lepsze. Acha i co z kompatybilnością, tzn czy np. łańcuch Connex obsłuży mi kaseta shimano? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Z tego co się orientuję to te 2 firmy raczej nie mają odpowiedników tak jak np Sram i Shimano. Generalnie wielu uważa, w tym ja, że łańcuchy Connex Wipperman są dużo trwalsze niż Shimnano. Nawet jeśli producent przesadza, podając, że wytrzymałość na rozciąganie łańcuchów CW wynosi 10 000N, to na pewno jest ona dużo większa niż w przypadku Shimano. Generalnie, jeździłem na łańcuchu Shimano CN-HG53(Deore) do czasu, aż po około 3,5tys km pękł na podjeździe. Wtedy zraziłem się do łańcuchów Shimano, a znajomy, doświadczony serwisant polecił mi właśnie Connexa. Do tego Connex w zestawie dodaje spinkę, z którą nie ma jak na razie problemów. Jeśli chodzi o kompatybilność łańcuchów CW i kaset Shimano, to spokojnie można stosować taką kombinację. Osobiście mam kasetę CS-M770 i łańcuch Connex Wipperman 900, wszystko chodzi jak trza. Podsumowując jako użytkownik obu tych łańcuchów zdecydowanie polecam Connex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Używałem Shimano i Wippermana (800) i przy pomiarach wyciągnięcia po tym samym dystansie nieznacznie lepiej wypadł w tym przypadku łańcuch z Shimano. Teraz używam po raz drugi Wippermana (808) i wynik jest w sumie podobny jak poprzednio... czyli Wipperman nieznacznie mocniej się wyciągnął od Shimano. Co do odpowiedników to podział jest tak jak u większości - blaszki nieniklowane, blaszki częściowo niklowane, blaszki całkowicie niklowane. Przy łańcuchach Wippermana jest może trochę mniejsze prawdopodobieństwo zerwania się... chociaż wszystko zależy od szczęścia bo one też się rwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Miałem Connexa 904, nie wiem czy był wadliwy czy co, ale po 1500km całkowicie zniszczył mi napęd od nadmiernego rozciągnięcia, do tego 3 krotnie go zerwałem...przesiadłem się na campę C9, przejechałem na nim 2500km bez żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mam Connex Wippermann 800 i naprawdę nie mogę złego słowa o nim powiedzieć, lepszy od wcześniejszego mojego Srama oraz KMC, niestety spinka dodawana z lańcuchem pękła na podjeździe, przejechane miała 600km-700km, kupiłem druga i dalej smigam, polecam łańcuch - nie wiem czemu ale jest głośniejszy od innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
argusiol Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Potwierdzam, łańcuchy Wippermanna są bezproblemowe. Od dawna jeżdżę na Connex'ach i nie zamierzam tego zmieniać. Obecnie użytkuję już drugi z kolei 920. Ze spinkami prawie nie miałem problemu, była historia ze spinką (z prostym otworem na bolec) w łańcuchu 8XX nie pamiętam dokładnie, które wszystkim pękały. Ale było to parę lat temu. Obecnie wszystko jest jak najbardziej w porządku. Co do rozciągania to nie mogę powiedzieć, że jest duże. Jak mocno dociskasz to żaden łańcuch nie zachowa swojej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jeździłem kiedyś na Connexie 908 i naprawdę byłem z niego zadowolony. Pracował na tzw. dojechaniu kasety i padł dopiero po 9400km. Jakość w stosunku do Shimano jak Sprite i pragnienie Co do kompatybilności z kasetami Shimano nie ma problemu, poza tym że trochę głośniej pracują. Trzeba pamiętać o spince kierunkowej by była właściwie zamontowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Trzeba pamiętać o spince kierunkowej by była właściwie zamontowana Tzn jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 krótszą częścia do środka koła w kierunku obracania sie łańcucha, inaczej błędzie łańcuch przeskakiwał, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.