Skocz do zawartości

[rower] Rower trekking za ok 800zł

Bartek048

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W niedalekiej przyszłości planuję zakup roweru. Ma on mi służyć do jazdy po asfalcie, jakieś leśne dróżki, od czasu do czasu jakiś piasek. Mam 15 lat więc czasem może mi wpaść do głowy jakiś głupszy pomysł i chciałbym aby po jakiejś małej hopce rower był nadal cały. Mam 183cm wzrostu i 85kg wagi. Mam do wydania 800zł lecz jeśli zaszłaby potrzeba to jestem w stanie dołożyć ok 200-300zł.

Napisano

Zastanów się, czy potrzebujesz roweru trekkingowego, czy wystarczy cross typu Merida Crossway 10-V - około 950 zł.

Trochę drożej Merida Crossway 20-V lub Unibike Crossfire - jeśli dobrze się dogadasz, możesz je wyrwać za jakieś 1050-1100 zł. 

Napisano

Chyba masz rację. Wybiorę między Meridą Crossway 10 V lub 20 V. ten Unibike jest dla mnie zbyt drogi. Myślę że 20 V uda mi się kupić za ok 1000zł

Napisano

Nie chcę MTB. Cross lub trekking. Co cóż pozostaje mi dozbierać forsy i wybrać 10-V lub 20-V. Czy może jest coś ciekawszego tak do 1000zl ?

Napisano

Ja na Twoim miejscu poczekałbym i cierpliwie przeglądał Allegro. Co jakiś czas można wyrwać tam przykładowo Stevensa X3 lub inna niemiecką crossówkę w okolicach tej ceny a dodam, że zazwyczaj są w bardzo dobrym stanie.

Napisano

Bądź pewien że przy twojej wadze nie da sie na jednym rowerze wygodnie jeździć po asfalcie i skakac po hopkach . Crossy/trekkingi wogóle nie są do tego przeznaczone . Ktoś proponuje Ci Krosa Fitnes - to rower do śmigania po asfalcie -tylko . Zobacz jakie ma opony !

Albo kupisz crosa i zapomnisz o skakaniu , albo mocne MTB , a na asfalt będziesz zakładał cieńkie opony np 26*1,4 .

No tak 800 zł ...wisz co , zapomnij o skakaniu i dołóż te 300 zł .

Napisano

Głównie będę jeździł po asfalcie i leśnych drogach. A o tych hopkach to mówiłem tak sporadycznie. Chodziło mi o to aby rower wytrzymał wyskok z moją masą. Aby obręcze nie popękały albo co gorsza rama.

Napisano

No właśnie o to chodzi . Na Crossie albo góralu ( za 800 zł ) nikt ci tego nie zagwarantuje . A co do dróg i ścieżek -dla roweru 85 kg to normalna waga.

Napisano

WaGiant ma rację, po raz kolejny napiszę że nie ma roweru uniwersalnego, musisz się zdecydować czego oczekujesz. Skakanie: Kross Sing DS, MTB: Kross Level A2 2009, lub Hexagon V6 2008, jazda po asflacie/miescie Cross: Fitness - jego przeznaczenie asfalt/miasto i raczej o krawężnikach bym zapomniał albo byłbym bardzo ostrożny (rowerek lekki, ale koła mogę być niedostatecznie mocne dla twojej wagi, chyba że mówimy o tej tanszej opcji to co innego)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...