Skocz do zawartości

[amortyzator tył] problem z wyborem tylnego dampera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad kupnem dampera do ramy poison arsen. Cały czas wybieram pomiędzy takimi modelami,

- Manitou X3 z roku 2008/2009

- MANITOU RADIUM RL

- ROCK SHOX MONARCH 3,3

- Fox Float R Propedal

Z racji tego że to będzie pierwszy rower z tylnym zawieszeniem nie wiem który jak pracuje, i prosiłbym kogoś kto zna lub miał styczność z podanymi modelami aby się wypowiedział na ich temat. Szukałem w internecie jakichś testów porównań ale nic godnego uwagi nie mogłem znaleźć. może jeszcze dodam że ważę 82 kg, według was który amortyzator wybrać. Opis i parametry każdego dampera znam ale nie wiem jak się spisują w realu.

Z góry dzięki za odpowiedz.

Napisano

Mam RS MC (dawniej tak sie nazywal model monarch) z 2007r i najwieksza zaleta jest to ze nie ma calkowitej blokady skoku (bo mam wersje 3.1) POzatym dziala normalnie, w porownaniu do np epicona (ktorego uzywalem mala chwile) to roznica kolosalna. Porownac moge go jeszcze z radium, ale kozystnie wypada jednak RS.

A do jakiej ramy chcesz zalozyc taki damper?

Napisano

Ja jezdze na Curare (rozwiazanie identyczne tylko skok wiekszy) Ja tam nie odczuwam jakiegos wielkiego bujania, bardziej w jezdzie pod gore przeszkadza geo.

Pozatym proponuje abys kupil sobie wersje AM tej ramy

Napisano

Co do ramy to zastanawiałem się nad AM, ale rozmiar mi nie odpowiadał, a rame już mam kupioną, kwestia tylko dampera. Najbardziej jestem przekonany do monarcha tym bardziej ze mam zaufanie do RS

Napisano

Wez monarcha, kumpel kupil niedawno rower z monarchem 3,1 i jest bardzo dobry, aczkolwiek nie zamienilbym go za swojego MC. Co dziwne, optycznie nowy monarch jest mniejszy niz MC, ale jest ciezszy

Napisano

Chyba na niego się zdecyduje bo fox odpadł z tego zestawienia, okazało się że niema rozmiaru, ale poczekam jeszcze może ktoś coś napisze jeszcze o pozostałych.

Napisano

arsena i currare obsługuje damper 190/50 - dlaczego nie ma rozmiaru foxa dla niego? to jedna z najbardziej standartowych długosci calkowitych i wartości skoku.

co do bujania - cztery zawiasy + tłumik bez platformy/blokady = bujanie :yes: tu żadna kinematyka zawieszenia nie pomoże, jedynie układ w amortyzatorze. miałem arsena, i niestety reguła powyższa w 100% go dotyczny, no chyba że wbije się jakieś nieludzkie ciśnienie. do tego im rower cięższy tym trudniej bo np pod górę rozbujać, a przy tym (energiczne zrywy) zawieszenie jeszcze chętniej się poddaje...

co do kombinacji poison + swinger - zapytaj att na tym forum lub emtb.pl - on ma taką kombinację.

wg mnie wskazany fox odpada z prostej przyczyny: r propedal to to fikcyjna platforma i nic ci nie da - szczególnie jako tłumik dokupiony luzem do tej ramy. miałem takiego foxa kupionego luzem i bujanie jest dla niego oczywiste jak bujanie statku na wzburzonym morzu :) musiałbyś mieć foxa z ustawieniem tłumienia pod tą ramę, a to kosztowny zabieg tunerski np w push.

ja z podanych tu amortyzatorów wybrałbym radiuma rl, nie lubię upośledzaczy pracy, wg mnie lepiej mieć klasyczną blokade gdy tego potrzeba i normalną w pełni aktywną prace gdy się tego chce.

Napisano
co do kombinacji poison + swinger - zapytaj att na tym forum lub emtb.pl - on ma taką kombinację.

Z tego co znam jego zdanie - zmula ale i ogranicza bujanie (u mnie zresztą jest podobnie) przy ustawieniu platformy na min. prawie nie zmula :yes: i wg. mnie to najlepszy damper do tej ramy.

Napisano

arsena i currare obsługuje damper 190/50 - dlaczego nie ma rozmiaru foxa dla niego? to jedna z najbardziej standartowych długosci calkowitych i wartości skoku.

co do bujania - cztery zawiasy + tłumik bez platformy/blokady = bujanie :yes: tu żadna kinematyka zawieszenia nie pomoże, jedynie układ w amortyzatorze. miałem arsena, i niestety reguła powyższa w 100% go dotyczny, no chyba że wbije się jakieś nieludzkie ciśnienie. do tego im rower cięższy tym trudniej bo np pod górę rozbujać, a przy tym (energiczne zrywy) zawieszenie jeszcze chętniej się poddaje...

wg mnie wskazany fox odpada z prostej przyczyny: r propedal to to fikcyjna platforma i nic ci nie da - szczególnie jako tłumik dokupiony luzem do tej ramy. miałem takiego foxa kupionego luzem i bujanie jest dla niego oczywiste jak bujanie statku na wzburzonym morzu :) musiałbyś mieć foxa z ustawieniem tłumienia pod tą ramę, a to kosztowny zabieg tunerski np w push.

ja z podanych tu amortyzatorów wybrałbym radiuma rl, nie lubię upośledzaczy pracy, wg mnie lepiej mieć klasyczną blokade gdy tego potrzeba i normalną w pełni aktywną prace gdy się tego chce.

Bo arsen AM i curare maja dlo montazowa 190, ale juz arsen z tego co pamietam ma 165mm. A najbardziej bujajacym zawieszeniem jest 1-zawias a nie 4-zawias

Napisano
A najbardziej bujajacym zawieszeniem jest 1-zawias a nie 4-zawias

Wcale nie, wszystko zależy od punktu obrotu wahacza, generalnie 4-ro zawiasy z HorstLink mocno bujają, a ich przewaga polega na mniejszym wpływie napięcia łańcucha czy tylnego hamulca na czułość zawieszenia.

Napisano

Oj!

szybkie pytanie dla znających się:

do mojego Irona lepiej Float R czy może Monarch 4.2? - oba fabrycznie montowane w MKIII.

Na dniach będę musiał ożenić ramkę i nie wiem którego z w/w pogonić razem z nią...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem jednak swingera X3, a czy orientuje się ktoś gdzie można, nabyć tuleje do założenia dampera ??

Nie zdążyłem przeczytać, a chciałem odpisać że montowane w Arsenach dampery X-Fusion to fajna sprawa, tylko że trzeba brać wersję z jakąś platformą - żona zakupiła wymieniony rower i nie buja przy pedałowaniu tylko dlatego, że ona dość lekko naciska na pedały...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...