Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon czy Tora

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jeszcze raz się podczepię.

Pytanie w kwestii trwałości/szczelności amortyzatora powietrznego tora - epicon. Pytam bo ważę 90-95kg w zależności od pory roku. Przy takiej wadze trzeba dmuchnąć w amora trochę więcej. Czy to ma wpływ na szczelność?

• Mod Team

Regulacja Epicona. Waga 90-95. Kupiłem zamontowałem, sprawdziłem- ciut twardo. Palcem upuściłem ciut ciśnienia w domyśle mając, że i tak musze kupić pompkę i tak już mija prawie rok a pompki nie kupiłem. :)

Toś farciarz z wyczuciem bo u mnie jedno naciśnięcie zaworka i cały luft poszedł. Czy dobrze rozumiem że amor trzyma powietrze już rok, czy po prostu nie sprawdzałeś jakie masz ciśnienie bo nie masz pompki. Pytam bo nabyłem z mieszanymi uczuciami powietrzny (miał być sprężynowy) no i sprawdzam jak długo bez dopompowywania trzyma.

• 1 rok później...

Mam dylemat co do wyboru amortyzatora. Ze względów budżetowych będzie to tak jak w temacie Epicon (rocznik 2011 lub 2012) lub Tora (tutaj rocznik mniej ważny). W przypadku Tory czytałem coś nt. Motion Control, ale do końca nie wiem jak się to ma do Tory bez tego systemu, czy wart jest aż takich pieniędzy?

Rozumiem, że ta -> http://allegro.pl/rock-shox-tora-sl-air-poplock-100mm-dsc-okazja-i1814667627.html jest bez MC ?

Czy wszystkie Tory 318 Solo Air mają MC ?

Czy Tora Race ( -> http://allegro.pl/amortyzator-widelec-rock-shox-tora-race-disc-i1810253666.html ) jest dużo lepsza od tej z linka powyżej ?

I jeszcze jedno pytanie, poczytałem kilka tematów na forum, ale szczerze powiedziawszy im wiecej przeczytałem tym mniej wiedziałem.

Jak wygląda porównanie Tora bez MC vs. Tora z MC vs. Epicon 2011 ? (wszystkie powietrzne)

Mam 67 kg wagi, jeżdżę po lasach, trochę po kamieniach więc nie zawsze ten teren jest bardzo równy, pozatym będę chciał w przyszłym roku wyskoczyć kilka razy w góry. Na wadze zbytnio mi nie zależy, ważne dla mnie są trwałość i kultura pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...