Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon czy Tora

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wybrać pomiędzy Epiconem (09) LOD a Torą Sl air.

Interesują mnie amortyzatory pod Vki ponieważ nie chcę zakładać tarczówek.

Mój roczny przebieg to 7 tys km 50/50 szosa i lekki teren.

Za epiconem przemawia niższa waga i to, że mam blisko do dystrybutora i jego serwisu.

Za torą głownie wrażenie trwalszego wyrobu ( nie chciałbym za rok szukać nowego amortyzatora)

Aktualnie po 12 tys km zamontowany w moim rowerze XCM ma już spore luzy i chciałbym go wymienić na coś lepszego.

• Mod Team

Dlatego,że Axon jest amortyzatorem zaprojektowanym do maratonów i wyścigów XC. Epicon jest amorkiem do XC/AM i pracuje troche inaczej. Epicon jest mniej czuły na małe nierówności ,ale jest bardziej wytrzymały. Jesli nie potrzebujesz amorka semiwyczynowego to kup Epicona. Jesli potrzebujesz amorka,który "robi wrażenie"- kup Torę. Ale prywatnie uważam,że kupno Tory mija się z celem.

Myślę że do jazdy szosa/lekki teren Reba jest zbędna, a dochodzi ryzyko wadliwego lub uszkodzonego egzemplarza. Jeśli się nie ścigasz to 200g w te czy we wte nie jest tak okropną róznicą, tylko na papierze strasznie wygląda(np 1800 i 2000g):)

Dzięki wszystkim za opinie.

Faktycznie Epicon wg producenta przeznaczony jest do ENDURO.

TORĘ producent ulokował w grupie cross country - czyli Tora powinna być czulsza na mniejsze nierówności?

Jeśli tak to jednak TORA byłaby odpowiedniejsza - czy dobrze rozumuję?

• Mod Team

Tak na chłopski rozum - jeśli Epicon zaleca max tarczę hamulcową 185 mm , a Tora 210 mm, to który więcej zniesie ?

Obydwa na upartego mogą być do XC lub AM zależnie od wykonania.

Nie jest to takie oczywiste.R7 też ma tarczę max 185mm a jest mniej sztywna od Epicona.Minute ma 210 i czy to znaczy ,że Tora jest tak samo dobra ? Średnica tarczy nie jest jedynym wykładnikiem sztywności i wytrzymalości amorka. Poza tym to co zniesie amor zależy od użytkownika.

Biniu- sam fakt przynalezności Tory do cross country nie determinuje jego charakteru pracy.

• Mod Team

Dopiszę się na sępa - też dylemacik.

Epicon czy Bomber mx pro - 100mm. Rower generalnie w teren, czasami jakiś niewymagający maraton i okazjonalnie szosa. Do udźwignięcia 90kg mięcha.

Co do epiconów - różne opinie na temat szczelności, bombery -legenda. Ile w tym prawdy?

Nie jest to takie oczywiste.R7 też ma tarczę max 185mm a jest mniej sztywna od Epicona.Minute ma 210 i czy to znaczy ,że Tora jest tak samo dobra

Zastanów sie co napisałeś, czy to znaczy, że R7 zniesie wiecej niz Tora lub Minuta ? - chyba jednoznacznie oznacza, że z mniejszą tarczą jest do lżejszych zastosowań ;)

• Mod Team

Rulez, czy przeczytałeś co napisałem? Całość? Czy tylko pierwsze zdanie? Specjalnie dla Ciebie powtórzę, że średnica tarczy nie jest jedynym wykładnikiem tego ,co amor zniesie.

Tyle w temacie średnic .

Ale lubię jak wyrywasz zdania z kontekstu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...