speq Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Za jakiś niedługi mam nadzieję czas, będę zanabywać tarcze do hamulców (przód 180 mm a tył 160 mm). Zaciski najprawdopodobniej będą Shimano więc zakup tarcz jak najbardziej na miejscu. Osobiście mam manię kupowania części od jednego producenta, tworząc komplet. Poszperałem troszkę i wg mnie najlepszą opcją jest zakup tarcz SM-RT75. I tutaj mam kilka pytań. Jaka jest faktyczna różnica między SM-RT75 a SM-RT61 (oczywiście oprócz wyglądu i wagi)? Jak wypadają tarcze innych producentów na tle tarcz Shimano? Może coś innego w podobnej cenie? Nie zależy mi na wyglądzie, wolę mieć skuteczniejsze hamulce jak ładne tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Różnica jest duża bo do SM-RT61 Shimano przewidywało tylko klocki żywiczne a do SM-RT75 można już zakładać półmetaliki lub metaliki. Poza tym powierzchnia cierna 75 jest dużo mniejsza od 61 a sama tarcza jest sporo sztywniejsza przy niższej wadze. SM-RT61 miałem razem z hamplami Deore 525 i wspominam ją jako ciągłą walkę o nieobcieranie klocków. Po forsownej jeździ ciągle się krzywiła. SM-RT75 używam teraz z Saintami i jest to chyba jedyna tarcza pasująca do tych zacisków, bo ma bardzo małą powierzchnię cierną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Może wstrzymaj się z zakupem tarcz. Kupisz hamulce i wtedy się zastanowisz. Do shimano najlepiej tarcze shimano Do avida- avidy, hayes, hope Do hayesa - hayes, hope Chodzi o to, by powierzchnia cierna tarczy nie była mniejsza od powierzchni ciernej klocka. Jeżeli klocek jest szerszy od tarczy, to bardzo często zdarza się szarpanie hamulca, jęki, piski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Andrew - a do Avidów tarcze Alligator Wind Cutter będą pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja poszukuje tarcz Alligator Cirrus lub Aries 140mm i 160mm z jednego sklepu, ale ciężko z dostępnością ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Wychodzi na to, że musi być jakiś inny stop, skoro 61 tak się krzywią. Pójdę chyba za radą Andrewa. Najpierw kupię hamulce. Jeśli będzie to Shimano to na 200% wybiorę SM-RT75. Różnica cenowa międzi 61 i 75 to ok 5-10zł więc można powiedzieć, że jej nie ma. Jeśli nie będzie to Shimano, zakup tarcz będzie niepotrzebny bo w większości przypadków kupujjąc hamulec otrzymuje się go razem z tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Andrew - a do Avidów tarcze Alligator Wind Cutter będą pasować? Ktoś widziałem jeździł na tym zestawie, aczkolwiek ja nie ufałbym tym tarczom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Mam pytanko w temacie czy do hamulca hayes hfx9 spasuje tarcza shimano xt SM-RT77?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.