Skocz do zawartości

[Siodełko] Ustawienie na skali

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Tematu nie znalazłem, wiec zakładam :)

Mamy na prętach skalę, jak ona odnosi się do offsetu sztycy, jakie jest max wysunięcie do przodu i do tyłu, gdzie szukać wskaźnika skali? :P Mam ustawione tak jak na fotce, czy nie za bardzo do przodu jest?

dsc01256f.jpg

Takim mocowaniem siodla mniej wiecej kasujesz pomysl offsetu.

A jak siodlo ma byc ustawione to jest indywidualna sprawa i raczej nikt ci nie doradzi czy to ma byc bardziej w przod czy w tyl.

Przesuwaj siodlo do tylu i patrz jak sie czujesz, pamietajac ze jak teraz masz optymalnie ustawiona wysokosc siodla to musisz je lekko opuszczac wraz z jego cofaniem.

• Mod Team

Nie wydaje mi się żeby skala była poglądowa a raczej ma ona na celu poprawne zamocowanie siodła żeby siły rozkładały się korzystnie dla prętów, szczególnie przy delikatnych prętach wylajtowanych siodeł.W SLR Gel Flow też jeździłem z siodłem przesuniętym poza skalę i nic złego się nie działo przez długi czas. A pręty (Vanox) załatwiłem dopiero po kilku ciężkich lądowaniach tyłkiem na siodle po wyskoku :)

Nie ważne co jest na skali (zresztą wg. mnie jest jeszcze w normie)ważne żeby ustwić tak :

Wysunięcie przód-tył

Metoda: najpierw ustawić wysokość i ustawienie w poziomie, potem właściwie oprzeć stopy na pedałach, korby ustawić w poziomie, zająć wygodną pozycję na siodełku. Ustawienie musi być następujące: pion opuszczony z powierzchni kolana (rzepki) ma przeciąć oś pedału, czyli środek stawu palucha.

Jeśli się tak nie da, bo siodełko jest zbyt przesunięte w jarzemku trzeba zastosowaś sztycę z innym ofsetem lub bez ofsetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...