@lek Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Tematu nie znalazłem, wiec zakładam Mamy na prętach skalę, jak ona odnosi się do offsetu sztycy, jakie jest max wysunięcie do przodu i do tyłu, gdzie szukać wskaźnika skali? Mam ustawione tak jak na fotce, czy nie za bardzo do przodu jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ustawiasz tak jak jest ci wygodnie. Jak nie przesuniesz na maxa do przodu czy do tyłu to nic nie powinno się dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Takim mocowaniem siodla mniej wiecej kasujesz pomysl offsetu. A jak siodlo ma byc ustawione to jest indywidualna sprawa i raczej nikt ci nie doradzi czy to ma byc bardziej w przod czy w tyl. Przesuwaj siodlo do tylu i patrz jak sie czujesz, pamietajac ze jak teraz masz optymalnie ustawiona wysokosc siodla to musisz je lekko opuszczac wraz z jego cofaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Bardziej mi chodzi o skalę, gdzie jest jej max? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Bardziej mi chodzi o skalę, gdzie jest jej max? nie ma maxa to jest tylko taka skala podglądowa żebyś wiedział o ile przesuwasz i na jakiej pozycji było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie wydaje mi się żeby skala była poglądowa a raczej ma ona na celu poprawne zamocowanie siodła żeby siły rozkładały się korzystnie dla prętów, szczególnie przy delikatnych prętach wylajtowanych siodeł.W SLR Gel Flow też jeździłem z siodłem przesuniętym poza skalę i nic złego się nie działo przez długi czas. A pręty (Vanox) załatwiłem dopiero po kilku ciężkich lądowaniach tyłkiem na siodle po wyskoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nie ważne co jest na skali (zresztą wg. mnie jest jeszcze w normie)ważne żeby ustwić tak : Wysunięcie przód-tyłMetoda: najpierw ustawić wysokość i ustawienie w poziomie, potem właściwie oprzeć stopy na pedałach, korby ustawić w poziomie, zająć wygodną pozycję na siodełku. Ustawienie musi być następujące: pion opuszczony z powierzchni kolana (rzepki) ma przeciąć oś pedału, czyli środek stawu palucha. Jeśli się tak nie da, bo siodełko jest zbyt przesunięte w jarzemku trzeba zastosowaś sztycę z innym ofsetem lub bez ofsetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.