Skocz do zawartości

[rower] czy da się za max 1500 zł kupić dobry rower MTB/XC

vcppp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję już jakiś czas roweru MTB. Głównie jeżdżę po lesie ale zdarzają mi się także trudniejsze trasy. Przeglądam już od jakiegoś czasu Wasze forum, głównie temat o rowerach MTB w cenie ok. 1000 zł. "Królują" tam Krossy. Jedne z ostatnich postów zeszły trochę na rowery droższe i zgodnie stwierdzono, że w cenie 1500-1800 najlepszy jest Kross Level A4, ewentualnie inne Krossy w tej cenie. Znalazłem jednak klika rowerów, zarówno w tym temacie jak i na allegro, które wyglądają dla mnie ciekawie ( jestem laikiem w tym temacie ). Bardzo proszę o porównanie najważniejszych parametrów tych rowerów.

http://allegro.pl/item926433132_merida_matts_tfs_xc_100_v_2009_24_bieg_20cali_raty.html

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-rro-39-2009.html

http://allegro.pl/item937643044_promocja_wheeler_pro_29_disc_deore_czarny_mat_nowy.html

http://allegro.pl/item908731196_kross_level_a4_deore_rock_shox_dart_2_wawa.html

Dodam jeszcze, że nie przewiduję wykonywania skoków na rowerze. Ważę ok 75 kg.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Pod względem amortyzatorów:

-Kross Level A4 2008

-Wheeler Pro 39 2009

-MERIDA MATTS TFS XC 100-V 2009 / Wheeler PRO 29 DISC

Osprzęt:

-Kross Level A4 2008

-Wheeler Pro 39 2009

-Wheeler PRO 29 DISC

-MERIDA MATTS TFS XC 100-V 2009

Waga:

-Kross Level A4 2008

Co do wheelerów brak danych

Hamulce:

a)tarczowe:

-Wheeler Pro 39 2009

-Wheeler PRO 29 DISC

b ) V-brake:

-Kross Level A4

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

A czy różnica w osprzęcie i w amortyzatorze pomiędzy Whellerem i Krossem jest duża? Tzn. czy to jest kilka klas różnicy, czy różnica w jakości tych elementów nie jest duża?

Napisano

A jak porównacie Kross Level A4 2009 a Kellys Salamander 2009 z podziałem na części czyli amorki, przerzutka przód, przerzutka tył, rama i hamulce przód i tył. Tak jak to zrobił kolega odnośnie meridy, krossa i wheelera.

Napisano

Właśnie jak wygląda porównanie Krossa A4 do Kellysa Salamander roczniki 2009. Kellys ma słabszy amortyzator, ale obawiam się że Krossa już nie dostane. Czy jest to sensowne rozwiązanie?

Napisano

według bikekatalog kross jest cięższy o kilogram (ALE nie wiadomo w jakim rozmiarze), przerzutki lepsze w salamandrze, hamulce w krossie, amortyzator lepszy w krossie reszta porównywalna. kross wystepuje w rozmiarach 16, 18, 20 a kellys w 15,5 17,5 19,5 21,5 23,5

według mnie jeżeli jesteś cieższy weź krossa, jeżeli nie kellys tez bedzie dobry, poza tym mają różne rozmiary wiec można dopasować pod swoja sylwetke

Napisano

Posłuchałem rad zamieszczanych na forum i zakupiłem Krossa Level A4 z roku 2008. Jak na razie przejechałem tylko trasę ze sklepu do akademika i przyjemność z jazdy była bardzo duża. Jeszcze raz dziękuję za dobre rady.

Napisano

Heh wczoraj byłem w znajomym sklepie RTV gdzie ostatnio postawili Romety. I tak np. Jolene 1 na Reconie i hydraulice avida stoii 1899zł :) czyli poniżej kosztów Jolene2. Początkowo myślałem że pomyłka i mówię znajomemu z obsługi, że ktoś się walnął a on, że "tak ma być" B).

Dzisiaj ide po niego i rowerek będzie do kupienia na części :).

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

hej :wub: w końcu po długim czasie i długiej debacie nad dwoma modelami zdecydowałem się na Kelly,s Salamander 2009 za 1550. Mam zamiar kupić z www.rowerzysta.pl i teraz pytanie czy ktoś już od nich kupił cokolwiek?? Można im zaufać??

pozdrawiam

Napisano

hej ;) w końcu po długim czasie i długiej debacie nad dwoma modelami zdecydowałem się na Kelly,s Salamander 2009 za 1550. Mam zamiar kupić z www.rowerzysta.pl i teraz pytanie czy ktoś już od nich kupił cokolwiek?? Można im zaufać??

pozdrawiam

rowerzysta.pl ma konto na allegro od 23-06-2008 roku

na 1506 komentarzy 1505 pozytywnych, wczoraj dostali 1szego negatywa :voodoo:, cytuję:

"Cóż z tego, że przesyłka szybka skoro rowerek cały poobijany:(( Na wymianę niestety nie ma co liczyć;)"

I jeszcze taka ciekawostka, model Wheeler Pro 39 cena u tego samego sprzedawcy na allegro 1799 PLN w ich sklepie internetowym 1499 PLN :)

Napisano

Cześć ostatnio przymierzyłem się do kupna Krossa A4 .

jeszcze niedawno temu kosztował ok. 1700 zł (za tyle dało go się kupić )

a teraz wszędzie widzę go za 2000 zł (chodzi mi o rocznik 2009 )

ciekawe czym spowodowane zostało podniesienie cen ?

:);):D

Aha jeszcze jedno czy opłaca się brać Kellys Spider czy :( lepiej wziąć Merida Matts 40-D (roczniki oby dwóch 2009 )

???

Napisano

Zapewne dużą sprzedażą, rozpoczęciem sezonu, wysoką ceną nowego modelu 2010, więc 2009 zostanie za taką kwotę zapewne sprzedany.

Za jakie kwoty możesz mieć Meridę oraz Kellysa?

Napisano

:D :D :D

Aha jeszcze jedno czy opłaca się brać Kellys Spider czy :unsure: lepiej wziąć Merida Matts 40-D (roczniki oby dwóch 2009 )

???

Widziałem dzisiaj w sklepie w Koszalinie rower Kross A4 w barwach czerwono - białych rocznik 2009

Wg sprzedającego cena około 1500-1700 PLN tak zapewniał, nie był w stanie podać dokładnej ceny ( w poniedziałek ma się skontaktować z szefową :) )

Gdyby Ciebie to interesowało, to podaję namiary sklepu:

Sklep rowerowy "Bicykl". Serwis

ul. Młyńska 61/1, Koszalin

tel./fax 94 345 99 11

Napisano

Widziałem dzisiaj w sklepie w Koszalinie rower Kross A4 w barwach czerwono - białych rocznik 2009

W tych kolorach to musiał być A4 ale rocznik 2008.

a45.jpg

Napisano

Za jakie kwoty możesz mieć Meridę oraz Kellysa?

Meride i Kellys za dokładnie kwotę 1615.14 zł (oby twa tyle samo kosztują )

Wg sprzedającego cena około 1500-1700 PLN tak zapewniał, nie był w stanie podać dokładnej ceny ( w poniedziałek ma się skontaktować z szefową :D )

Gdyby Ciebie to interesowało, to podaję namiary sklepu:

Sklep rowerowy "Bicykl". Serwis

ul. Młyńska 61/1, Koszalin

tel./fax 94 345 99 11

Dzięki ale ja raczej jestem osobą który zawsze musi obejrzeć to co kupuje ( co najmniej 2 razy a żeby to zrobić bym musiał przejechać pół polski )

jak coś to kupię w Częstochowie (nartrowery.pl )

;)

Ale jeszcze się zastanawiam na lekkiej modernizacji starego roweru a z kupnem się chyba na razie wstrzymam .

Napisano

Meride i Kellys za dokładnie kwotę 1615.14 zł (oby twa tyle samo kosztują )

zamiast tych dwóch lepiej kupić Salamandra jest na lepszym osprzęcie - i mysle ze nawet za mniejszą kase można go dostać (ja kupiłem za 1550 + gratisy z rowerzysta.pl i jetem zadowolony ale ostatnią sztukę chyba kupiłem) myśle ze jutro jak bede w pracy bede mogł podesłać namiary na inny klep internetowy gdzie cena za niego była 1575.

Ps. jak masz gdzie sie przymierzyć do ramy Kelly's to proponuje abyś to zrobił zanim kupisz w necie.

pozdrawiam

Napisano

Witam. Cieszę się, że znalazłem to forum, mam nadzieję że pomożecie mi odpowiedzieć na pewne pytanie.

Chcę kupić rower za cenę w okolicach 1500 zł (ewentualnie mogę dołożyć max 200 zł).

Mam możliwość kupna rowerów Kross z bardzo niską marżą ale myślę ew. o innych.

Mam do wyboru:

1. Kross Level A2 V-brake 2010 za 1150 zł Level A 2 V brake

2. Btwin Rockrider 5.3 za 1399 zł Rockrider 5.3

3. Kross Level A4 2010 za 1650 zł Level A4

4. Author Basic 2010 za 1550 zł Author Basic

Nie ukrywam, że zależy mi bardzo aby jednak nie przekroczyć 1600 zł.

Dodam, że znam się słabo na osprzęcie, mój rower ma 15 lat.

Co byście mogli mi polecić?

Mam jeszcze taki problem, że Kross Level A2 za cenę 1150 mogę dostać tylko w barwach czerwonych z białymi elementami. Zastanawiam się czy będzie dobrze to wyglądać dla faceta.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...