vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Cześć, sytuacja zmusza mnie do przymiarek do nowego roweru (stary się coraz bardziej sypie). Jeżdżę głównie po lasach, ale bez szaleństwa - żadnego skakania czasem trochę po drogach (stąd uważam że MTB/XC to dla mnie). Zależy mi na tym by rower trochę posłużył a nie posypał się po jednym sezonie (jeden sezon czyli w porywach 4-5 tys km). Stąd moje pytanie, czy jest realne kupić dosyć solidny rower w granicach 1500zl ... ważne żeby miał amortyzowany przód i tarczę z przodu... a reszta - dowolnie, byle solidna. Niestety, zwykle znajomi których pytam (czyli pasjonaci jeżdżący często "profesjonalnie") mają zadziwiający zwyczaj doradzania mi kupowania części droższych o 100zł niż inne podobnej jakości, ale za to lżejszych o 40g !... więc bardzo proszę o uwzględnienie tego że nie jeżdżę profesjonalnie, mój obecny złom na którym się turlam waży ~20kg [tak tak, rama z supermarketu] i jakimś cudem pozwolił mi przejechać tysiące kilometrów bez pozbawienia mnie życia. z góry dzięki za odpowiedzi, vic.
afly Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 podaj wage, wzrost. Wstępnie rozejrzyj się za Kross`em Level`em A4 2008 lub jezeli chcesz mieć te tarcze Kross Level A2 XT 2009
vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 187cm, 80kg. Z tym że zakładam możliwość używania roweru na *dłuższe* wyprawy, to oznacza że przymocowuje bagażnik i dochodzi tam jakieś 20kg (namior, śpiwór, ubrania, "mini serwis") [jednak to nie jest glowne zastosowanie roweru ;] ] no i właśnie jeszcze pytanie - czy bardziej opłaca się wziąć gotowy rower czy lepiej w jakimś większym sklepie wybrać cześci i dać do złożenia? /obawiam się że jednak w grę wchodzi głównie składanie - niby detal, ale ... zależy mi na "przekręcanych" manetkach - siła siedmioletniego przyzwyczajenia, oraz przerzutkach tył z odwrotną sprężyną ... chyba że da radę w jakimś sklepie "zamienić" to..
MarcinGoluch Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Jasne, że się da ale tu doradzał bym kupno używki. Mój pierwszy poważny bike to Kross Vision ION robiony według wzorów Treka Fuel90. Cena wynosiła 30% nówki i dałem za niego niespełna 600zł jak dobrze kojarze. Za 1500zł myślę, że możesz już szukać Levela A6. Zwracając jednak uwagę na sakwy i charakter turystyczny może jakis treking i 28cali?
vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 Zwracając jednak uwagę na sakwy i charakter turystyczny może jakis treking i 28cali? jak napisałem - sakwy i turystyka rowerowa jest na dalekim miejscu na liscie priorytetow. wyprawe "turystyczna" robie raz - dwa na sezon, a po lasach [czli do 50-60km] jezdze praktycznie codziennie w sezonie, cenie sobie zwrotnosc roweru w takich warunkach
adam666 Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Witam. Najlepszą opcją do 1500pln jest zakup wheelera pro39 1489pln z wysyłką. http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-rro-39-2009.html Słyszałem że niebawem ma się zmienić cena na ten rower... Szukałem czegoś konkurencyjnego ale jeżeli chodzi o markowe rowery to nic nie znalazłem. Widziałem jakiegoś tam krosa levela a6 ale sto złotych droższy... Pzzdr
vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 kross level a6 z tego co widziałem chodzi po 1900-2100 ... więc nie wiem gdzie widziałeś o stówę droższego? Zastanawia mnie jedno - jakim cudem ten Wheeler Pro 39 jest jednocześnie tańszy o ~400PLN i ma dwie hydrauliczne tarczówki? ... odnośnie kupowania używanych - polecicie jakieś inne źródło niż allegro? stosunkowo mało tam ofert ...
Fenthin Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 obawiam się że jednak w grę wchodzi głównie składanie - niby detal, ale ... zależy mi na "przekręcanych" manetkach - siła siedmioletniego przyzwyczajenia, oraz przerzutkach tył z odwrotną sprężyną ... chyba że da radę w jakimś sklepie "zamienić" to.. Akurat manetki najmniejszy problem. Przyzwyczajenie się do innego sposobu zmiany biegów zajmuje kilka minut, co zaobserwowałem na sobie (6 lat na obrotówkach, teraz EZ Fire Plus) i grupie znajomych z którymi miałem okazję jeździć na wypożyczonych rowerach. Kwestia zmiany osprzętu jest różnie rozpatrywana przez sklepy. W jednym zrobisz to bez żadnych problemów, w innym za nic się nie zgodzą.
vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 Przyzwyczajenie się do innego sposobu zmiany biegów zajmuje kilka minut ale na pewno nie przyzwyczaje sie do manetek tego typu gdzie na jedna manetke sa dwie "raczki" do redukowania i zwiekszania biegu - sorry, ale ja zwykle startuje majac z tylu 3 albo 4 i od razu przekrecam na 7 ... nie wyobrazam sobie po jednym w druga strone tak samo
adam666 Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Wiesz jakim cudem? Jeżeli hurtownia kupuje dużo takich rowerów ( na przykład ) jest w stanie zaoferować dobre ceny. Warto go wziąć.
Spider Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 W tej kasie z nowych celowałbym w coś z Kellys'a lub Krossa. Będą miały najlepszy stosunek cena-jakość-osprzęt. Jeśli Kelly's to Oxygen/Salamander - u mnie na sklepie zostały jeszcze 2009 w korzystnych cenach. Z Krossa szukaj na Allegro. A2/A4 ew. używany A6 Jeśli chodzi o używki za 1500zł można trafić spokojnie coś nawet na dwóch tarczach i czymś pokroju Darta 2/3 z przodu...przy odrobinie szczęścia trafisz jakiś rowerek z Torą lub nawet Reconem...to tylko kwestia czasu i poszukiwań
vcppp Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 Wiesz jakim cudem? Jeżeli hurtownia kupuje dużo takich rowerów ( na przykład ) jest w stanie zaoferować dobre ceny. nie chcę szukać dziury w całym ale to po prostu podejrzane jak dla mnie że rower nagle tańszy jeszcze zadam jedno pytanie ... który z w/w przez Was rowerów ( Kross Level A2/A4/A6, Unibike Evolution, Wheeler Pro 39) jest najbardziej "uniwersalny" czyli najlepszy do zastosowań trekkingowych? [oczywiście jako zastosowanie "poboczne" ! ]
afly Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 na pewno ten w którym da się zamontować bagaznik np pod sakwy, Kross Level A2 wiem że ma taką opcję, dostepu do ram A4/A6 2009 obecnie nie mam więc nie sprawdzę.
jakobs Napisano 10 Lutego 2010 Napisano 10 Lutego 2010 VCPPP a co w ty jest podejrzanego Ty mój sympatyczny kolego. Więcej zamawiasz masz taniej prawda
dudiMTB Napisano 10 Lutego 2010 Napisano 10 Lutego 2010 podaj wage, wzrost. Wstępnie rozejrzyj się za Kross`em Level`em A4 2008 lub jezeli chcesz mieć te tarcze Kross Level A2 XT 2009 no więc tak co do tego A4 to rower świetny.. ale żaden rower za 15oo zł nie będzie AŻ tak dobry i tak DOSKONAŁY co do tego roweru to KORBA jest stosunkowo słabiutka .. uprawiam XC/MTB już od 8 mies na tym rowerq i korba czasem coś w niej skacze (ale nie jest tak źle) ale jest do wymiany. Kwadrat jeden mi się od nacisku zjechał i musiałem wymienić pedał. co do ramy to też masakra dużo odprysków . hmm.. rower stosunkowo lekki jak na tą cene na dzien dzisiejszy wymieniać będę koła, korbę, amortyzator( co do amortyzatora to sprawuje się świetnie nawet w zime *dart 2* i jedyny minus jego to waga) opony SCHWALBE SMART SAM bo takie pewnie są w nim to tylnia opona już po 5 miesiącach była do wymiany ;] przy ostrych treningach kaseta, łancuch tak jak korba też już się wysłużyły kupiłem tego krossa i powiem szczerze że nie żałuje wszystko zależy od Ciebie i od tego jak ten rower będziesz użytkował bo jeśli w miare na średnim poziomie to posłuży Ci przez dłuższy czas pozdROWER
rastatajm Napisano 10 Lutego 2010 Napisano 10 Lutego 2010 co do tego roweru to KORBA jest stosunkowo słabiutka .. uprawiam XC/MTB już od 8 mies na tym rowerq i korba czasem coś w niej skacze (ale nie jest tak źle) ale jest do wymiany. Kwadrat jeden mi się od nacisku zjechał... Tego rodzaju usterki to moim zdaniem efekt zaniedbania. Wiadomo nie jest to sprzęt z najwyższej półki i wymaga częstego doglądania/regulacji itp. Śruby w tego rodzaju korbach trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy są dokręcone.
dudiMTB Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Tego rodzaju usterki to moim zdaniem efekt zaniedbania. Wiadomo nie jest to sprzęt z najwyższej półki i wymaga częstego doglądania/regulacji itp. Śruby w tego rodzaju korbach trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy są dokręcone. nie zgodze się przy moim trybie użytkowania zdarza sie to dosyć często a jak by korba nie była dokręcona to zjechała by się od razu a jest dokręcona i tak coś w niej przeskakuje co jakiś czas
gonzo04 Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich Dołączę się do kolegi vcppp. Poszukuje roweru w do 1500 zł ewentualnie jestem w stanie coś dorzucić do górnej granicy. Zastosowanie jak kolega głównie las (lubię sobie czasem też poskakać ale rzadko), trochę asfalt. Sporadycznie przewiduje zamontowanie jakiegoś bagażnika z sakwą na dłuższe wyprawy. Moja waga ok 70Kg wzrost 175cm. Wstępnie znalazłem które by mnie interesowały: Meride Matts 40-D (jaka jest różnica miedzy D a V) [1500zł], Kelly's Salamander [1600zł], Cube AIM [1700zł]. Dodam, że sięna tym kompletnie nie znam a moim kryterium był wygląd. Jaki z nich byście mi doradzili. Prosiłbym o popieranie swoich wypowiedzi argumentami. ps. jestem też otwarty na inne propozycje i nie oczekuje od roweru tarcz.
Zymelka Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Jeżeli chodzi o różnicę w tej Meridzie tj. D vs V to D oznacza disc brake (hamulec tarcozwy) a V czyli v-brake (inny rodzaj hamulca).
Michal9411 Napisano 17 Lutego 2010 Napisano 17 Lutego 2010 Posiadam Unibike Evolution rower ogólem dobry ale mi w ciągu 3 miesięcy poszedl caly naped ( 2000km ) ale za ta rower ma dobre koła zdarza sie ze sie skoczy gdzies ze schodow czy cos i jeszcze mi sie nie rozcentrowały:D:D
anik Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Mam dokladnie ten sam problem co koledzy czyli cytujac " Jeżdżę głównie po lasach, ale bez szaleństwa - żadnego skakania czasem trochę po drogach", z ta róznicą, ze jestem kobieta o wadze 55kg i wzroscie 172 Na watku tym byl polecany własnie rover Kellys Oxygen, moge bliżej pare informacji co myślicie o Kellys Oxygen blue ( za 1500zl), bo o tym wlasnie mysle. Po przeczytaniu paru watków zaczelam też rozwazac Krossa Level A4 (ok 1700zl) Natomiast podczas moich wizyt w sklepach rowerowych pojawil sie tez rower Stevens S3 (1400zl) teraz jedna raczej odzrzucam ta opcje. A może jeszcze coś innego? ps. dodam,ze wole nowy i kupiny w sklepie a nie na allegro ( jak cos sklepy Kraków mnie interesuja) Z góry dzięki za pomoc
gonzo04 Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Jeśli chodzi o Kellys Oxygen to znajomi mają dwa takie, rocznik 2008 lub 2009 nie wiem dokładnie i są bardzo z nich zadowoleni. Ja poszukuje rowerów z okolic Kościerzyny bądź 3miasto. pozdro
Nehre Napisano 20 Lutego 2010 Napisano 20 Lutego 2010 Również polecam Krossa A4 2009 W Krakowie ze sklepów to Mudserwis, tam chyba kolo 1700zl z możliwościa negocjacji (ale nie wiem o ile) albo sklep rowerowy na Kapelance (maja tez jeden sklepik na Błoniach), tam po negocjacji ~1550; ) Jeszcze jest jakis sklep na Nowej Hucie, ale cenowo odbiega od tych. Pozdrawiam!
dudiMTB Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Witam wszystkich Dołączę się do kolegi vcppp. Poszukuje roweru w do 1500 zł ewentualnie jestem w stanie coś dorzucić do górnej granicy. Zastosowanie jak kolega głównie las (lubię sobie czasem też poskakać ale rzadko), trochę asfalt. Sporadycznie przewiduje zamontowanie jakiegoś bagażnika z sakwą na dłuższe wyprawy. Moja waga ok 70Kg wzrost 175cm. Wstępnie znalazłem które by mnie interesowały: Meride Matts 40-D (jaka jest różnica miedzy D a V) [1500zł], Kelly's Salamander [1600zł], Cube AIM [1700zł]. Dodam, że sięna tym kompletnie nie znam a moim kryterium był wygląd. Jaki z nich byście mi doradzili. Prosiłbym o popieranie swoich wypowiedzi argumentami. ps. jestem też otwarty na inne propozycje i nie oczekuje od roweru tarcz. Jeśli nie zależy Ci na wadze to bierz Salamander'a dobry rower, osprzęt jak na tą cene względny ja bym Ci polecił Krossa Level A4, lub szukał jakiejś używki w tej cenie np. Krossa A6
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.