Skocz do zawartości

[przerzutka tył] przerzutka działająca "w drugą stronę"

vcppp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

na wstępie zaznaczam że jak chodzi o rowery jestem niestety kompletnym laikiem (co już pewnie zauważyliście po tytule tematu).

otóż kiedyś wymieniając w serwisie przerzutkę tylną zaproponowano mi wybranie modelu który działa w pewnym sensie "w drugą stronę", tzn naciąganie linki daje efekt przeciwny niż w układzie klasycznym. Efektem tego była konieczność przyzwyczajenia się do kręcenia manetką w przeciwną stronę, oraz ogromna łatwość zmiany biegów ;)

teraz szukam nazwy tego "rozwiązania" gdyż powoli przymierzam się do kupowania nowego roweru i zależy mi na właśnie takiej przerzutce.

niestety, stara jest do tego stopnia zniszczona że odczytanie nazwy jest niemożliwe ...

pozdrawiam i z góry dziękuje,

vic.

Napisano

W niższych grupach osprzętu shimano stosowało też nazwę Rapid-Rise.

W niższych grupach? To znaczy jakich?

Tak k' woli ścisłości. Rapid Rise to była nazwa odwrotnej sprężyny nazywanej przez Shimano do bodajże 2003 roku. To o czym mówi kolega vcpppto jest porzerzutka z odwrotną sprężyną lub jak chcesz zabłysnąć to Low Normal. Dostępne dzisiaj przerzutki z tą sprężyną to Deore RD-M530, Deore LX RD-M580, Deore XT RD-M760 (polecam) i RD-M770, Saint RD-M800 i XTR RD-M960 oraz RD-M970.

Napisano

W niższych grupach? To znaczy jakich?

W grupach trekingowych, miejskich z symbolem C201, c101, C50. One miały wielkimi wołami nadrukowane "Rapid Rise". W XT, XTR itd stosowano chyba od początku nazwę Low Normal (choć mogę się mylić) I tak miałoby to tylko znaczenie znaczenie marketingowe.

Technologicznie to jest to samo.

Edit: mój błąd. Termin Rapid Rise stosowano też w opisie XTR (RD-M951). Człowiek uczy się całe życie :D

Napisano

W grupach trekingowych, miejskich z symbolem C201, c101, C50. One miały wielkimi wołami nadrukowane "Rapid Rise".

Dobrze wiedzieć. Człowiek uczy się całe życie :)

Napisano

takie przerzutki były mocowane w rowerach z klamkomanetkami.

Nie we wszystkich

Na przykład tyle, że odwrotna sprężyna jest zalecana do klamkomanetek DC.

Mozesz rzucic troche wiecej swiatla na ta teorie?

Napisano

Dokładnie Shimano zaleca stosowanie DC do takich przerzutek.

Ja sobie nie wyobrażam jazdy w terenie z przerzutką low-normal z rapidami.

Napisano

Mozesz rzucic troche wiecej swiatla na ta teorie?

Cytat z oficjalnej strony Shimano - grupa "XTR", zakładka "Dźwignie STI Dual Control":

"Zgodne ze wszystkimi 9-rzędowymi tylnymi przerzutkami Shimano, ale zalecane w połączeniu z tylną przerzutką Low Normal"

Napisano

Rozumiem ze shimano mowi swoje, mnie bardziej interesuje dlaczego dc ma lepiej dzialac z odwrotna sprezyna.

Jezdzilem na xtr dc i normalnej sprezynie przez 3 sezony i zestaw chodzil jak nalezy, notabene kupiony na gotowym rowerze.

Napisano

Jak działa DC przy normalnej sprężynie? Naciśnięcie klamki w dół to wrzucenie cięższego biegu (mniejsza koronka) z tyłu czy na odwrót?

Napisano

Naciśnięcie w dół (naciąganie sprężyny) to wrzucenie większego trybu z tyłu, czyli odwrotnie niż napisałeś. Ruch klamki w górę to delikatne kliknięcie i mniejsza koronka z tyłu.

Napisano

Zeby troche uporzadkowac normalna mialem na mysli top normal najczesciej spotykana.

Low normal w jalowej pozycji wozek jest nad najwieksza zebatka, w dc klamka w dol naciagniecie sprezyny zmiana na twardsze przelozenie, w top normal jak sie mozna domyslic wozek startuje z najmniejszej zebatki a pociagniecie klamki w dol powoduje przejscie na wieksza zebatke.

Roznica w nich taka ze low normal precyzyjniej zmienia na twardsze przelozenia a top w gore.

Ale dalej nie wiem czemu low ma lepiej wspolpracowac z dc...

ktone byl szybszy :)

Napisano

Tak jak już wcześniej napisałem: SHIMANO zaleca (...) A czemu? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia :) Wypadałoby napisać do nich maila.

Napisano

Niedokladnie bo wedlug tego co shimano zaleca top normal bedzie lepiej dzialal z rf :)

Ale nie przesadzajmy nie ma znaczenia co i z czym oba systemy zmieniajace doskonale obsluza obie przerzutki.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

To, że Shimano zaleca nie jest jednoznaczne z tym, iż nie można zastosować odmiennej konfiguracji(nie ma w instrukcjach zaznaczone że nie stosować lub że nie możliwa będzie zmiana biegów).Poprostu według nich tak jest lepiej.Ja od zawsze śmigałem na Top Normal,a teraz od marca używam Low Normal(jakieś 500km).

Dokładnie Shimano zaleca stosowanie DC do takich przerzutek.

Ja sobie nie wyobrażam jazdy w terenie z przerzutką low-normal z rapidami.

Nie potrafie rozumiemć zupełnie Twojego stwierdzenia,ja obecnie używam takiego zestawienia(XTR Low Normal i manetki Rapid Fire)a jeżdże po górach o dużym nachyleniu, zdążyłem już się przyzwyczaić do odwrotnej zmiany biegów tymi manetkami i o wiele łatwiej na stromych podjazdach zrzucić na większą zębatkę z tyłu pociągając palcem wskazującym w tył w kierunku kierownicy.

Jest to moja osobista preferencja - każdy ma prawo wyboru co mu bardziej odpowiada( pomimo iż zastosowałem konfiguracje nie taką jaką zaleca Shimano)nie od dziś wiadomo że wiele komponentów Shimano jest kompatybilnych pomiędzy sobą chociaż by stosowanie komponentów różnych grup(np.Deore i XTR)bo co z tego że kaseta XTR CS-M970 najlepiej współpracuje z łańcuchem CN-7701 choć i tak pociągnie zwykły CNHG-53.Wziąłem za przykład skrajny komponentowo zestaw żeby pokazać iż istnieje taka możliwość wyboru mimo że nie jest zalecana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...