damian22977 Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Czesc Mam pytanie odnosnie wymiany oleju i samego oleju do amortyzatora rst lunch. mogłby mi ktos napisac krok po kroku jak rozebrac i złozyc z powrotem ten widelec???? i jaki olej powinienem wybrac??? musze go rozłozyc poniewaz miałem wyciek i amor prawie juz nie chodzi... z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Damian
KeicamRider Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Witam, Olej ? Ja mam tego rst'eka i z tego co widziałem to olej znajduję się tylko w tłumiku. Z której lagi masz wyciek ? ( powiedz stronę prawa/lewa, gdy siedzisz na bike ) Pzdro
Schwefel Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Oczywiście strony RST nie odwiedziłeś bo i po co Wyjmowanie tłumika RA
damian22977 Napisano 9 Lutego 2010 Autor Napisano 9 Lutego 2010 jak siedze na rowerze to jest lewa laga... od spodu ciekł tam gdzie jest sróba. no i zostaja slady oleju (czy co to tam jest) na górnej ladze. Pozdrawiam dziekuje za filmik. duzo mi pomoze
Mod Team sznib Napisano 9 Lutego 2010 Mod Team Napisano 9 Lutego 2010 Lunch Co to za model? Ale w sumie pasuje "widelec" i "obiad"
KeicamRider Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Ja posiadam wersję 130 mm RA. Nie wiem, jak u Ciebie jest ale wydaje mi się, że z lewej strony ( jak siedzisz na bike ) to powinieneś mieć sprężynę. U mnie sprężyna była smarowana smarem. Nie miałem problemów, aby mi coś ciekło. Z tego co mi wiadomo to olej w tym amortyzatorze znajduję się w tłumiku. Ty masz go od nowości czy kupiłeś używany ?
damian22977 Napisano 10 Lutego 2010 Autor Napisano 10 Lutego 2010 od nowosci ale prawa strona trzyma ładnie tylko z lewej cos wycieka... własnie cos takiego jak smar myslałem ze taki jest ten olej to amorów rowerowych czyli w lewej jest sprezyna ze smarem a w prawej olej z tłumikiem... tak??? no dobra.. a jak rozkrecic lewa strone tego amorka? sa tam jakies komplikacje????
KeicamRider Napisano 10 Lutego 2010 Napisano 10 Lutego 2010 "czyli w lewej jest sprężyna ze smarem, a w prawej olej z tłumikiem... tak??? " Tak, tak. smar wycieka ? hehe, dziwne troszkę bo ten smar jest gęsty trochę. Ale nie przeczę, może masz jakiś dziwny przypadek. Rozebrać jest dość łatwo : odkręć tą plastikową "beznadziejną" śrubę. Podobno rst ma do tego podobno specjalny klucz, ale tu jest Polska, więc się myśli i kombinuje. Jak nie masz pomysłu to napisz na priv, powiem Ci jak i co zrobić żebyś nie popsuł.
damian22977 Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 smar wycieka bo w serwise przekrecili mi gwint w tej srobie na dole
xwiewiurx Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 witam nie chce zakladac nowego tematu bo moje pytanie jest podobne z tym wlasnie. chcialem wymienic olej w moim rst i poszedlem po porady do okolicznego sklepu, a tam pan mi powiedzial ze moj model nie ma oleju w srodku tylko same sprezyny i nie potrzeba u mnie tego robic(wymieniac oleju - jedyne co radzic do dodac do srodka troche smaru) jak wyjalem moj amorek z goleni to sa dwie rozne od siebie rurki i z jednej jak by wyciekala jakas maz (domyslam sie ze to stary olej) no ale pan w sklepie powiedzial ze NIE . dodam ze jestem w UK a tu jest takich kilku fachowcow co sie nazywaja fachowcami a maja to tylko i wylacznie na papierku... wiec jak to jest chlopaki i dziewczyny, mam ten olej czy nie??? dolaczam zdjecia do pomocy. moj amorek to RST CAPA TL amorek pochodzi od roweru diamond back i ma okolo 7-8 lat. mam tez pokretla tylko ze nie mam jak ich odkrecic a po takim czasie to sie troche "zaczopowaly"
Schwefel Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Capa nie ma grama oleju, więc nie wiem co chcesz tam wymieniać. Smarujesz tylko ślizgi, najlepiej co tydzień żeby to się w ogóle uginało. Dbasz oczywiście też o czystość gumek które udają uszczelki.
xwiewiurx Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 a to jestem w domu..hmm no ok nie znam sie az tak a dopiero rozpoczynam racznkowac w mechanice rowerowej, ale zgubilo mnie 2 rozne rurki te co sa na zdjeciu. no ale ok. dzieki. smarowac slizgi czyli te rurki co sa w gornej czesci zdjecia te srebrne wielkie dzieki za pomoc hmmm ale mam drugi rowerek w Polsce a tam mam amorek marzochi wiec moze by tam wymienic??? w sumie to mam kolejne pytanko otoz mam drugi taki sam rower tylko ze z mniejsza rama i kupilem go za male pieniadze zeby sie troche podszkolic mechanice rowerowej i tam z kolei amortyzator nawet nie drgnie! czy to oznacza ze mam go wymienic? bo watpie zeby jakas smara moglaby tu pomoc. z gory dzieki za pomoc.
Mephistofeles Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Te rurki trzymają golenie górne, żeby nie wyszły z dolnych. To co nazywasz ślizgami to w rzeczywistości golenie górne, ślizgi są wewnątrz dolnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.