Skocz do zawartości

[rower] Unibike Evolution do 1600zł

Dergu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Uzbierałem trochę funduszy 1600 zł i planuję zakup roweru na nowy sezon.

Ważę 65kg i mam 170 cm zwrostu (nadal rosnę).

Rower przeznaczony jest do jazdy po asfalcie, po lasach i po polach.

Co o nim sądzicie?

http://allegro.pl/item903441350_rower_unibike_evolution_21_2009_wyprzedaz.html

Rower byłby kupowany w sklepie w Rzeszowie w cenie 1450-1500zł około jeszcze się ponegocjuję ;P

Proszę o wypowiedź :icon_mrgreen:

Pozdrawiam Krzysiek

Napisano

Rama 21" na pewno bedzie za duża . Musiał byś ze 20 cm urosnąć . Jeśli chcesz jeździć po asfalcie i lekkim terenie zastanów się czy koniecznie chcesz górala . Może lepszy będzie cross ? No chyba , że planujesz jednak góry . A co do roweru- o amorku nic nie wiem , reszta nie jest zła .

Napisano

Ja wolę MTB :)

Po lesie nie pośmigam za bardzo na crossie.

A co do tych 2 krossów z t-bike.pl

Nie mam przekonania do sklepów internetowych.

W razie jakiś problemów ze sprzętem nie mam w Rzeszowie darmowego serwisu gdyby się coś działo.

Za wszystko trzeba płacić niestety.

I dlatego wolałbym Unibike'a (serwis i sklep "pod nosem")

Pozdrawiam :)

Napisano

W Rzeszowię masz 3 punkty serwisowe/gwarancyjne Kross`a. Co do ogólnej gwarancji, przydatna jest ona tylko na ramę, w przypadku sprzętu producent pisze ze ulega naturalnemu zużyciu i nie może brać za niego odpowiedzialności. Kupując rower u siebie na miejscu możesz liczyć na jego wyregulowanie :) - więcej zalet nie widzę.

Napisano

Prawdę mówiąc nie wiem co takiego jest w tym WHEELER PRO 39, nie licząc hamulców. Może rama jest taka dobra, czy chodzi o to ze jest "firmowy"? Za 1600 polecał bym Kross A4 2009.

Napisano

Moze to że rama jest OPATENTOWANA przez wheelera, co za tym idzie technologia była badana i poddawana testom.

Osprzęt jest dobrany sensownie ( a nie XT tylna przerzutka a rower na stefach i acera ).

Moze to że ma bardzo dobry amor i detale takie jak uszczelniane pancerze?

Nie mowie o kołach.. :)

Napisano

Amortyzator w tej cenie jest znośny ale nie dobry, dobrze że o kołach nie mówisz bo obręcze NO NAME do tego ani słowa o piastach i szprychach.

Napisano

Moze to że rama jest OPATENTOWANA przez wheelera, co za tym idzie technologia była badana i poddawana testom.

Osprzęt jest dobrany sensownie ( a nie XT tylna przerzutka a rower na stefach i acera ).

Nie mowie o kołach..

A cóż w niej jest szczególnego, odrażniającego ją od innych ram? technologia taka sama jak w innych ramach...

Osprzęt gorzej dobrany, bo 8sp, a nie 9sp tak jak w A4...Amor tej samej półki, a nawet deko gorszy z uwagi na markę.

A te uszczelnienia pancerzy to częściej niż rzadziej zamulują pracę napędu.

O kołach...przecież nawet nie wiemy jakie piasty, chyba, że jestem ślepy...

Hamulce owszem bardzo spoko.

Napisano

Wymienię tylko te rzeczy, które moim zdaniem dany rower ma lepsze w porównaniu z drugim:

Kross A4 2009: Amortyzator Rock Shock Dart 2, Biegi 27, Manetki Shimano Deore, Korba Trvativ X-FLOW, Kaseta Sram PG-950 9-speed

Wheeler PRO39: Hamulce AVID JUICY 3, Pancerze Jagwire, uszczelniane

Jeśli chodzi o pozostałe rzeczy nie wiem, która ram jest lepsza, co do kół nie ma danych na stronie (piasty, szprychy, o obręczach jest tylko wspomniane jakie są a nie ma konkretnie danej nazwy)

Nie porównuję takich rzeczy jak kierownica, sidło, pedały, sztyca, chwyty, opony itp...

Napisano

A ramy innych producentów nie są testowane? Pomijam oczywiście testy dopuszczające rower do sprzedaży, bo to w Polsce nawet makrokesz przejdzie. 

Kross A4 2009 jest według mnie lepszym rozwiązaniem. Rama sprawdzona, a w przypadku wymiany napędu zawsze to mniej wydatków.

Napisano

Co do ramy sprawdzonej - z tym bym uważał ponieważ rama jest dopiero w modelach od roku 2009, co nie zmienia faktu że w różnych magazynach rowerowych zebrala same pozytywne opinie i w tej cenie jest jedną z lepszych opcji :) - braku sztywności na pewno jej zarzucić nie można.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...