RepcaK Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Tak jak w temacie mam tarcze montowane na 4 śruby ponieważ zmieniam hamulce również myślałem o zmianie tarcz ale co teraz zrobić jeśli wszystkie montowane są na 6 śrub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Masz 3 wyjścia: - szukać archaicznych tarcz na 4 śruby niekoniecznie po sklepach a raczej po aukcjach, giełdach i potwór wie gdzie jeszcze. - zmienić piastę na 6 śrub albo centerlocka i dokupić do niej normalną tarczę. - poszukać jakiegoś adaptera lub coś na ten kształt, który umożliwi Ci założenie 6 śrubowca na 4. A tak a propos to nigdy nie spotkałem się z takimi tarczami, więc to musi być niezła ciekawostka przyrodnicza, przynajmniej dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dla Ciebie może i ciekawostka. Jak tarcze były jedynie dla wybranych to Formula robiła właśnie tarcze na 4 śruby. Coda dla Cannona też zdaje się była na 4 śruby. Podejrzewam, że masz tarcze 140mm, bo takie właśnie były najpopularniejsze. Ciężko by to teraz zaadaptować do nowych hampli bo powierzchnia cierna jest wielka a tarcza malutka. Jedynym rozsądnym wyjściem jest kupno nowych piast pod 6 śrub i montaż normalnych tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Masz 3 wyjścia: - szukać archaicznych tarcz na 4 śruby niekoniecznie po sklepach a raczej po aukcjach, giełdach i potwór wie gdzie jeszcze. - zmienić piastę na 6 śrub albo centerlocka i dokupić do niej normalną tarczę. - poszukać jakiegoś adaptera lub coś na ten kształt, który umożliwi Ci założenie 6 śrubowca na 4. A tak a propos to nigdy nie spotkałem się z takimi tarczami, więc to musi być niezła ciekawostka przyrodnicza, przynajmniej dla mnie Lub porostu przykręcić na 4 śruby !! Ps;jeśli to mozliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Lub porostu przykręcić na 4 śruby !! Ps;jeśli to mozliwe To niestety niemożliwe 4 śruby są rozstawione na planie czterokąta, a 6 na planie sześciokąta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Lub porostu przykręcić na 4 śruby !! Ps;jeśli to mozliwe Widziałeś kiedyś tarczę 4ro śrubową? Bo taka niewiedza poraża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=41704 Tutaj można kupić tarczę Avida na 4 śruby więc możesz się zapytać czy ktoś nie chce np z Brytanii ściągać... Po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku że jednak kiepski biznes. Taka tarcza wychodzi jakieś 160-170zł. Drogo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 I do tego nie będzie pasowała o ile kolega nie ma piasty Rohloffa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Stary patent coda, praktycznie już zapomniany. Prawdę mówiąc znalezienie tarcz graniczy z cudem. Jeśli nie giełda czy aukcje, są firmy które zajmują się wycinaniem tarcz na zamówienie. Z tym, że nie kojarzę żadnej z Polski. Adapterów z tego co pamiętam też nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 http://www.chainreac...x?ModelID=16365 powstaje tylko pytanie czy znowu wersja pod rolhoffa czy bedzie pasowała do Cody. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=2491 tu już z opisem "4 bolt Coda". Avid, Hope i jakieś chińczyki jeszcze się widuje na 4sruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Kiedyś tarczę na zamówienie można było nabyć na whttp://www.nusiu.pl Jakiś czas temu tarcze zniknęły ze strony, ale zwsze mozna skrobnąc maila i spytać, czy nadal się tym zajmują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 http://www.starbike.com/php/product_info.php?lang=en&pid=5248 http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Hope_Mono_Mini_Rotor_For_4_Bolt_Rohloff_Hub/5360022964/ tanio: http://www.cheapbikeparts360.com/products/rohloff-speedhub-disc-brake-rotor/ Wystarczyło wpisać w google "rohloff rotor" Sprawdź tylko jaki masz rozstaw mocowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RepcaK Napisano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Piasty i tarcze mam Formuli. Czyli zadnych hamulcow niedopasuje do tych tarczy? na tyle mam 140mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Sprawdź rozstaw otworów na śruby, w podanych linkach tarcze pasują do 65mm (mierzy się od środka do środka przeciwległych otworów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A ta tarcza? http://bicyklon.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=50&category_id=11&option=com_virtuemart&Itemid=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RepcaK Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Zmierzyłem od jednego otworu do drugiego jest 40mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 To już chyba pozostaje iść do blacharza żeby wystukał coś na zamówienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 To już chyba pozostaje iść do blacharza żeby wystukał coś na zamówienie... Albo czas pomyśleć nad modernizacją kół, co w przyszłości będzie nieuniknione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RepcaK Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 A z czego powinna być zrobiona taka tarcza? Tak wiem ale planuje sprzedać rower i kupic cos nowego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tcmmy Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 mam taką tarcze , na zbycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 A wie ktoś czy w kraju można nabyć tarcze na 5 śrub ? bo taką mam z piasta grimeca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JerryJ Napisano 13 Września 2010 Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Dobra - jestem nowy na forum wiec dajcie znać jesli coś nie tak.... 4 śrubki pod tarcze - trudny temat, byłem tam, mam tiszerta. Konkretnie: Mam koła na piastach Formula (carbon+ceramiczne łozyska), mają swoje lata, ale są znakomite - kręcą się jak opętane, lepiej niz XTR, Fulcrumy Red Metal 1, czy nawet DT Swiss 240... tak tak, sprawdzałem i sam uwierzyć nie mogłem.... Problem - piasta pod tarcze 4 śrubki, co oznacza kompletna kaplicę z wymianą czesci. Skończyłem na F RM 1, a Formułki leżą. Chętnie sprzedam ;-). Tarcze - 140 + 180 mm, pływające (!!!!) Formułki to na 100% nie jest standard Rohloff - najpewniej Coda, ale pewności nie mam. Też chetnie usłyszę cos na temat tarczek na zmianę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.