Specjal Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 W związku z planowanym nowym zakupem hamulców mam pytanie: mam możliwość kupienia nowych Avidów w okazyjnej cenie, tyle że bez tarcz i adapterów. Te hamulce były dedykowane i sprzedawane pierwotnie pod tarcze 203/185 mm, stąd moje pytanie czy jak kupię odrębnie tarcze 160/160 mm + adaptery do nich 160-tki to będzie OK? Nie wiem czy hamulce (zaciski, tłoczki czy jak to się nazywa) są jakoś nierozerwalnie związane z rozmiarem tarcz czy jest to tylko i wyłącznie kwestia dobrania właściwych adapterów? z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Do każdych hamulców możesz dać tarczę jaką chcesz, tylko trzeba mieć odpowiedni adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dodam jeszcze ze jesli kupisz tarcze avida to koniecznie kup tez adaptery avida. Jesli kupisz inne tarcze nie kupuj adapterow avida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 OK, dzięki, tak właśnie myślałem Jeszcze jedna sprawa: wiadomo że Avid ma średnie tarcze w rozmiarze 185 a nie jak innne firmy 180 mm. Ale rozumiem, że jak kupię na przód adapter 180-tkę to nie będzie problemu z współdziałaniem tarczy o takim rozmiarze pod tymi hamulcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Nie będzie problemu - zakładając adapter 180mm możesz skorzystać z dowolnej tarczy 180mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Do każdych hamulców możesz dać tarczę jaką chcesz, tylko trzeba mieć odpowiedni adapter. Nie każda tarcza idealnie podejdzie pod dany zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 A pod jaką wagę są tarcze 160? Są jakieś wyznaczniki? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Nie będzie problemu - zakładając adapter 180mm możesz skorzystać z dowolnej tarczy 180mm Jak zalozylem adapter avida 185 do tarczy innego producenta 180, to sie okazalo ze musialem go szlifowac bo zacisk nie zlapal calej tarczy (adapter byl PM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jeżeli chodzi o tarcze zwykłe(blachy) na 6(4 lub 5) śrub to każdy zacisk powinien podejść z każdą tarczą. Problem pojawiał się podajże przy tarczach CL i nowych Shimano na pałąkach alu ponieważ obcierały o niektóre adaptery. Po delikatnej ingerencji pilnikiem spokojnie mozna było to usprawnić. Druga kwestia to stosowanie zacisków Avida J5, J7 i w góre z pełnymi adapterami shimano, avid lub innych producentów przy tarczach 160mm. Ten oto adapter nie podejdzie do zacisku J5 w góre http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/images/smmaf160p-s.jpg ponieważ dyndzel klocka nie będzie miał miejsca na prawidłowe ułożenie. Do J5 i modele w góre potrzebujemy następujących adapterów: Odlewane http://www.dobrerowery.com/popup_image.php?pID=127 Lub nacinane z boku http://www.bike-arena.pl/galerie/a/adapter-shimano-is-pm-pr_1750.jpg Można też takie nacięcie wykonać samodzielnie ponieważ w tym miejscu nie działają żadne specjalne siły nie powoduje to utratywytrzymałości adaptera. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Co do tych obcierających adapterów Shimano to właśnie dziś to przerabiałem. Teoretycznie przedni adapter IS-PM 180 mm powinien pasować też do tyłu z tarczą 160 mm. Teoretycznie. Zastanawiałem się, po co Shimano produkuje inne adaptery na przód i tył, i okazuje się, że oprócz kształtu (co niezbyt istotne, jedynie zacisk będzie w innym miejscu, ale jego ułożenie w stosunku do tarczy będzie właściwe), różnią się one minimalnie szerokością. To też kiedyś przerabiałem, bo jak chciałem dać tylny zacisk IS na przód, to musiałem szlifować, ale jakoś o tym zapomniałem. Tak więc na to także trzeba zwrócić uwagę. Przedni adapter na tył podejdzie, bo zawsze można dać podkładki, ale tylny na przód już niekoniecznie. Z ciekawości sprawdziłem też jeszcze tylny adapter pod 180. Ten także pasowałby (do tarczy 200), gdyby nie jego szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.