Skocz do zawartości

[Komplet] Na nowy sezon wiosna-jesien

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie moge znalezc jakiejs kompilacji odnosnie odziezy rowerowej gdzie sporo pytan znalazloby swoje odpowiedzi. Dlatego chcialbym skomplilowac troche przemyslen innych w tym temacie jako pomoc ktorej potrzebuje. Choc wiem ze istnieje temat na temat rozwiazan materialowych, to ani troche nie przybliza mnie do zakupow.

Mysle, ze nie ma sensu rozpisywac sie ze mam kompletnie zerowa stycznosc z odzieza rowerowa do tej pory, stad kompletny brak wiedzy. W kazdym razie po ilosci przejechanych kilometrach przez ostatnie kilka sezonow mam kilka swoich wlasnych doswiadczen wzgledem moich potrzeb.

Z podstawowych oczekiwan ktore mam wzgledem odziezy rowerowej:

1) Jesli chodzi o koszulki, zdecydowanie kieszen z tylu na zamek na telefon poza standardowymi kieszeniami na wyscigi

2) Spodnie/koszulki/kurtki - dobrze aby mialy elementy odblaskowe, jednak zdarza mnie sie jezdzic w nocy chodz staram sie poruszac gdzie tylko sie da nie po ulicy. Uwazam to za must have przynajmniej w stosunku do spodni.

3) Takie male zboczenie, ale po prostu uwielbiam jezdzic w deszczu. I tutaj jest 1 rzecz, nienawidze miec mokrych spodni, kurtki az do suchej nitki. Tak wiec poza zestawem ponizej przydalby sie jakis komplet na cieple deszczowe dni, i raczej z krotkimi nogawkami/rekawkami.

W kazdym razie od poczatku co zapewne potrzeba na sezon wiosna-jesien.

Koszulka krotki rekaw

Koszulka dlugi rekaw

Spodnie krotka nogawka

Spodnie krotka nogawka ?Nieprzemakalne?

Spodnie dluga nogawka [tutaj zbiorowo chyba trzeba wziac poprawke na rodzaje uzytych wkladek]

Rekawki

Nogawki

Skarpetki

Skarpetki wodoszczelne

Bielizna - chociaz nie rozumiem sensu bielizny skoro spodnie i koszulke zaklada sie na gole cialo.

Kurtki i Windstoppery - tutaj niestety nie odrozniam co jak i z czym to sie je, jesli chodzi o rodzaje i przeznaczenia poza oczywistosciami.

Zapewne cos moglem pominac ze wzgledu na niewiedze, w szczegolnosci w temacie kurtek.

To tyle jesli chodzi o kompletowanie setu.

Przechodzimy wiec dalej, w strone tego na co zwracac uwage przy wyborze konkretnych ubran z zestawu, czy to rodzaj wkladki, uzytego materialu, kroju czy innych walorow wplywajacych na uzytkowanie danego rodzaju odziezy. Ja niestety jak pisalem, brak doswiadczen wiec chcialbym uslyszec wasze wpadki jak i dobre wybory, zarowno na co sie wystrzegac i zwracac uwage aby bylo dobrze i przyjemnie - jednym slowem nie kupic bubla. Biedny nie jestem, bogaty takze, ale nienawidze wydawac kasy na marne.

Mile widziane komentarze i dodatki w temacie, jednak niedoswiadczonemu wiele rzeczy umyka.

Temat rzeka, na razie pusta w dodatku ;)

• 3 tygodnie później...

hm dosc sporo potrzebujesz.. jaka kwote chcesz przeznaczyc bo chyba od tego powinnismy zaczac. Wszystkie ubrania typowo rowerowe tzn obcisle ?

Jak nie masz zbyt wiele kasy to chyba jedyna alternatywa jest rogelli pozniej biemme i z endury tez bys cos znalazl jak interesuja Cie obcisle stroje i dobrze przylegajace do ciala. Jest jeszcze giordana, osobiscie mam z tej formy koszulke i jest swietna choc niekoniecznie tania. Jak z innymi ciuchami tej firmy to sie nie moge wypowiedziec. Rogelli robi dosc dobre ubrania chcociaz niepozbawione wad. Ale to raczej jest kwestia mniejszego nakladu pieniedzy. Endura jest swietna bynajmniej dla mnie i jesli znalazlbys cos z tej firmy to polecam bez watpliwosci. Mam sporo ubran z endury i w wiekszosci to swietne produkty ktore smialo moge polecic innym.

Ciuchy jak najbardziej typowo rowerowe, na wyscigi i wyprawy turystyczne.

Pieniadze raczej nie graja wielkiej roli, potrzebuje porzadne ciuchy, a biednego nie stac na tanie rzeczy, chociaz nawiasem to raczej az tak zle nie jest.

W przypadku kosztow przekraczajacych 1000zl (A tak trzeba liczyc) planuje zakupy rozlozyc w czasie i skompletowac najbardziej potrzebne rzeczy najpierw czyli:

Sezon wiosna-lato:

Krotkie spodnie

Krotka koszulka

Skarpety na sucho i mokro

Jakas lekka kurtka wiatrowka

Kurtka przeciwdeszczowa

Z tymze jak juz chcialbym kompletowac glowna czesc ubrania to chcialbym aby wszystko do siebie pasowalo i sluzylo. Finanse to jak pisalem, jestem w miare niezalezny, kwestia tylko ewentualnego rozlozenia sobie zakupow w czasie.

Najwieksza moja bolaczka jest brak doswiadczenia w wyborze ciuchow, jak i brak znajomosci marek oraz pewnych rzeczy ktore wychodza w praniu. Stad tez taki dosc rozlegly temat jako ze nie bardzo jest skad czerpac skondensowana wiedze.

Hmm, przy tak ogólnie nakreślonych wymaganiach każdy będzie ci pewnie polecał coś innego. Żeby nie robić mętliku myślę, że najrozsądniej będzie podsunąć ci kilka firm. Jak ci coś podejdzie to popytasz dalej.

Rogelli, Biemme i Endura już są, więc teraz moja kolej ;).

Z ciuchów letnich (koszulki plus spodenki BIB) polecam Primal. Bardzo dobrze wykonane i ciekawe wzornictwo. Wadą jest cena, ale od czego są promocje na CRC ;). Z naszym dystrybutorem też idzie się potargować.

Z kurtek przeciwdeszczowych - Jeantex, ale nasz Berkner też daje radę. Obie firmy robią ciuchy dobrej jakości, ale Jeantex ma szerszy wybór i się ceni.

Wiatrówka - Jeantex.

Z bielizny - Jeantex. Endura też zbiera dobre opinie.

W recenzjach znajdziesz recenzję kurtki jesiennej Primal Fusion. Recenzja jest negatywna, ale dlatego że tak naprawdę trudno kurtkę nazwać naprawdę jesienną (słabo izoluje od zimna i nasiąka wodą). Natomiast na przełom lata i jesieni, czyli w charakterze bluzy na chłodniejszy dzień, jest jak najbardziej ok.

• 2 tygodnie później...

Na razie chyba skupie sie na przejrzeniu katalogow.

Na razie dorwalem katalog nalinii na 2010 (niestety na stronie nadal nie ma 2010) ;/

Ktos moglbym pomoc z linkami do katalogow crafta, endury i moze jeszcze kilku firm?

Ewentualnie gdzie w W-wie mozna dorwac troche katalogow w sklepach.

Wiem ze frajerskie podejscie aby dostac cos na tacy, ale ten tydzien pracuje i nie mam kompletnie czasu, a moglbym podskoczyc i poczytac katalogi w pracy :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...