Zymelka Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam. Szukam spodni na mtb. Zawsze jeździłem na rowerze w bojówkach kupionych w C&A. Przymierzyłem też ostatnio spodnie (obcisłe) w decazłomie i jakoś nieswojo sie w nich czułem ale to chyba przez tego pampersa. I teraz się zastanawiam czy kupić kolejne bojówki czy coś typowo na rower tylko że bez pampersa. I powiedzcie mi czy da się wytrzymać bez tej wkładki w spodniach na rowerze? Trasy po 80km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Bez pampersa w zasadzie traci sens, a przynajmniej 50%. Szybko się przyzwyczaisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 To może kup luźniejsze spodenki ale z wkładką? Na pewno szybko się przyzwyczaisz a komfort jazdy się poprawi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Flash3M ma rację, kupować obcisłe spodenki rowerowe bez pampersa, w zasadzie dla samej "obcisłości" to bezsens. Jeśli nie możesz się przekonać do obcisłych to kup sobie luźne z wkładką - jest wybór ale zazwyczaj są dość drogie (na pewno droższe niż obcisłe). A jeśli nie, kup obcisłe, zawsze będziesz mógł je założyć pod bojówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Pampers musi byc! No i obcisłe, tak jak moi przedmówcy piszą szybko się przyzwyczaisz no i nogawka nie wpadnie w korbę. Ale wybór i tak należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 podzielam zdanie przedmowcow - jak spodnie na rower to tylko obcisle i pampersik, kiedys sie tez nie moglem zdecydowac czy wziac takie spodenki (troszke pedalsko dla mnie wygladaly i nie sadzilem, ze cos to moze zmienic jesli chodzi o komfort jazdy), ale po ich zakupie nie bylo wypadu na rower zebym ich nie zalozyl dokupilem jeszcze sobie od razu dlugie na szelkach i komfort jazdy jest nieporownywalny pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 To nie do końca prawda, że na rower to tylko obcisłe, bo gdyby tak było producenci nie mieliby w ofercie luźnych ciuchów dla rowerzystów, a tak przecież nie jest. Ja mam luźne i obcisłe. Obcisłe, zwłaszcza z szelkami, są dają IMO lepsze poczucie, jakby to ująć, zespolenia z rowerem. Nie ma też problemu z obsuwaniem, przekrokiem itp. Luźne z kolei IMO lepiej sprawdzają się w konkretniejszych terenowych wyprawach, z uwagi na kieszenie do których można poupychać przydatne gadżety. Nie za bardzo lubię też czuć się wtedy opięty. Luźne możesz kupić albo od razu z pampersem albo bez, ale korzystać z bielizny z pampersem. Ja robię to drugie i jakichś różnić w stosunku do obcisłych nie czuję. A serio to wybieram w zależności od nastroju . Co do twojego pierwszego pytania, tj. czy da się wytrzymać 80 km bez pampersa, nie ma dobrej odpowiedzi. Zależy od siodła, tyłka, przyzwyczajenia, trasy itp. Ja wytrzymywałem, ale z reguły od któregośtam kilometra jazda przestawała być przyjemnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zymelka Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Zdecydowałem że biorę jajkognioty czyt. obcisłe z pampersem Powiedzcie mi tylko czy spodnie które nie mają takich "uszek" na stopy nie zsuwają się do góry? Bo większość spodni z tego co widzę nie ma tych "uszek" a nie chciałbym się zatrzymywać co trochę i poprawiać nogawki bo się zsunęły. Myślę o tych spodniach: http://allegro.pl/item905112708_ocieplane_spodnie_csc_wysoka_jakosc_m.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja swoje dlugie kupilem bez uszek i powiem Ci, ze bylo to troszke uciazliwe... podchodzily caly czas do gory mimo ze mialy wszyte gumki na gole. zanioslem je do krawcowej i za 8zl wszyla mi te "uszka" o ktorych piszesz i po klopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Nie powinno być z tym problemów. Jeżeli dobierzesz dobrze rozmiar, będą dobrze leżeć i nie będą zsuwać się. Aha, jeżeli masz blisko do Łodzi, to te spodnie kupisz sporo taniej na Obywatelskiej 85... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Zdecydowałem że biorę jajkognioty czyt. obcisłe z pampersem Powiedzcie mi tylko czy spodnie które nie mają takich "uszek" na stopy nie zsuwają się do góry? Bo większość spodni z tego co widzę nie ma tych "uszek" a nie chciałbym się zatrzymywać co trochę i poprawiać nogawki bo się zsunęły. Myślę o tych spodniach: http://allegro.pl/item905112708_ocieplane_spodnie_csc_wysoka_jakosc_m.html Ja posiadam bez uszek jest git, nic się nie zsówa itp. Słyszałem że te z uszkami są turystyczne, a bez uszek to bardziej sportowe spodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Zupełnie jakby powiedzieć, że rękawiczki kolarskie bez wiązań między palcami (do łatwiejszego ściągania rękawiczek) są dla amatorów a te z wiązaniami dla pro sensu brak rowerowy bracie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ja nie mówię że ja tak twierdzę, tylko usłyszałem to w sklepie rowerowym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Wiem i rozumiem, ogółem to sprzedawcy w sklepach przechodzą chyba korespondencyjne kursy bajkopisarstwa przed rozpoczęciem pracy Co do spodenek i samej wkładki - nie każde muszą koniecznie pasować i być zgodne z posiadaną pupą. Dobry pampers nie powinien być jak poducha, z własnego doświadczenia wiem, że zbyt gruby to katorga, kształt ma równierz znaczenie, niektórzy producenci robią zbyt małe z przodu, czasami niestety wyjdzie podczas jazdy czy dane spodenki nam pasują czy nie. W każdym razie zaletą obcisłych spodenek jest zdecydowana wygoda w porównaniu do luźnych spodni/spodenek, nie ma szans np. zaczepić o siodełko podczas zjazdu lub zahaczyć nogawką o koszyk bidonu itp. Spodenki kolarskie są lekkie, nie ograniczają widoczności gdy chcesz np. skontrolować czy jakiś patyk nie zaczepił się o przerzutkę lub włączyć tylną lampkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Bo większość spodni z tego co widzę nie ma tych "uszek" a nie chciałbym się zatrzymywać co trochę i poprawiać nogawki bo się zsunęły. Miałem takie i takie i te bez "uszek" musiałem co kilka km podciągać. Teraz używam dwóch par Biemme i sobie chwalę za świetną ochronę przed wiatrem i chłodem do ok. -7* http://allegro.pl/item901799344_dlugie_cieple_spodnie_biemme_corronado_a_tex.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakobs Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja ostatnio przerzuciłem się na luźne są idealne na rower jak i do normalnego chodzenia. Obcisłe mają jeden minus człowiek wygląda jak pede i drugi minus który stwierdziłem jak ktoś ma duże genitalia to ludzie strasznie się gapią i ogólnie czujesz się jakbyś chodził nago. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja ostatnio przerzuciłem się na luźne są idealne na rower jak i do normalnego chodzenia. Obcisłe mają jeden minus człowiek wygląda jak pede i drugi minus który stwierdziłem jak ktoś ma duże genitalia to ludzie strasznie się gapią i ogólnie czujesz się jakbyś chodził nago. Bo obcisłe służą do jazdy, a nie łażenia po mieście . No i podstawa to ciemne kolory spodenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 I powiedzcie mi czy da się wytrzymać bez tej wkładki w spodniach na rowerze? Trasy po 80km. A ja przeprowadziłem dość dziwną przesiadkę Najpierw miałem kanapowe siodło i jeździłem na nim z wkładką (czułem się jak w fotelu). Potem zacząłem śmigać w luźnych spodniach bez wkładki co zbiegło się ze zmianą siodła na o wiele twardsze. Na początku wymiękałem przy trasach rzędu 20 - 30 km, ale teraz jestem zdania, że wraz z biegiem czasu do wszystkiego można się przyzwyczaić. Obecnie robię dystanse nawet po 150 km mieszając szosę/mtb i jest mi wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfik9501 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Majty z Accenta (ok. 50PLN) + jakieś krótkie czy to sportowe czy bojówki (2,50 na ciuchach). Obcisłe z pampersem tylko pod dłuższe spodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 ja szukam luźnych z pampersem bez szelek moze ktos polecic cos ciekawego?ale zeby cena nie byla z kosmosu z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ja używam takich http://www.decathlon.com.pl/PL/szorty-rr-5-17531171/ Ekspertem nie jestem,ale przejeździłem w nich dużo kilometrów i dla mnie są bardzo dobre.Dobry patent to skośne kieszenie,wkładkę"pampersa" zaczepia się na takich guziczkach,co umożliwia łatwe i szybkie instalowanie i odinstalowanie(że tak użyję żargonu komputerowego) pampersa w zależności od potrzeb.Czerń może i jak wiadomo przyciąga promienie słoneczne,ale nie odczuwa się tego tak jak na przykład w przypadku czarnej koszulki na plerach.O jeździe w pampersie nie moge nic powiedzieć,bo jakoś z niego nie korzystałem,bałem się go trochę Ale w nadchodzącym sezonie będę go używał,myślę,że na długich trasach jest bardzo pomocny i eliminuje "siedzeniowe" dolegliwości.Są także dosyć mocne w strukturze,bo pomimo przejazdu po chodniku udem przez jakieś 2 metry,nie ma przetarć "na wylot" To chyba mniej więcej tyle z mojej strony o tych szortach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 albo endura (od 200zł, wkładka osobno do kupienia) albo accent ventus ok. 200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wdj40 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 te są dobre http://www.centrumrowerowe.pl/002114/ENDURA-Singletrack_spodnie_3_4/Produkt.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 nie znajdzie sie nic tanszego?ok 100?(chodzi mi o długie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 te są dobre http://www.centrumrowerowe.pl/002114/ENDURA-Singletrack_spodnie_3_4/Produkt.aspx A to sa spodnie 3/4 czy moze dluie do samego dolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.