Skocz do zawartości
  • 0

Rękawiczki na rower - do czego służą?

Gość Rękawiczki

Pytanie

Gość Rękawiczki
Napisano

Mam troszke głupie pytanie. Dopiero zaczynam wkręcać się w świat rowerów więc prosiłbym o normalne potraktowanie :)

Do czego służą rękawiczki rowerowe? No podczas upadku na asfalcie domyślam się że zniwelują zdarcie skóry z dłoni. Ale po co jeszcze?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odciski to szczegół.. Poza tym z czasem ręka by się przyzwyczaiła. Mi rękawiczki służą do tego żeby mieć pewny chwyt na kierownicy. Rękawiczki mają duże znaczenie jeżeli przypoci się ręka (ciepłe, letnie dni).

Napisano

Jak sam napisałeś służą do ochrony w czasie upadku. Eliminują wystąpienie otarć, odcisków od chwytów. Gdy spocą ci się ręce, to w rękawiczce nie ślizgają ci się po chwytach ew manetkach jeśli masz obrotowe. Ponadto większość rękawiczek posiada cos w rodzaju frotki aby można było wycierac ściekający pot z twarzy, bardzo przydatne szczególnie w upalne dni ;)

Napisano

poprawiają chwyt, ale to kwestia gustu

dzięki rękawiczkom latem nie masz mokrych chwytów, a rękawiczki z długimi palcami chronią przed zimnem i wiatrem

Napisano

Dodatkowo minimalna amortyzacja - jak masz np. jakieś żelowe wkładki. Funkcja marginalna, ale zawsze coś :)

Napisano

ja np czesto jezdze bez rekawiczek - są przydatne ale nie konieczne. poza cechami wymienionymi przez powyzszych kazdy pro-biker ma rękawiczki wiec warto w nie zainwestować, co by lans odpowiedni był:)

Napisano

Poto Pan Bóg stworzxył rękawiczki by człowiek je nosił(szczerze jeżdzę w rękawicach tylko zimą i jesienią bo jest zimno),co do makrokeszów to kazdy kiedyś jakoś zaczynał :)

Napisano

Buchanodozol - Broń nuklearną też stworzył. :D

A dobry lans z dobrymi rękawiczkami to połowa sukcesu. Trzeba jeszcze mieć dobre sznurówki(albo klamry rzepy) no i nie zapominajmy o bidonie. :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...