Skocz do zawartości

[Niezbędnik] kieszonkowy zestaw narzędzi

michalbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używacie czegoś takiego? Polecacie konkretne modele uznanych producentów?

Chciałbym sobie coś takiego zakupić, bo myślę, że przy dłuższych wyprawach (tych krótszych także) może się przydać, a skrzynki narzędziowej nikt wozić nie będzie przecież :icon_wink:

Mam dwa zestawy na oku, oto one:

Sigma

Crank Brothers

Pozdrawiam!

Napisano

Używacie czegoś takiego? Polecacie konkretne modele uznanych producentów?

Chciałbym sobie coś takiego zakupić, bo myślę, że przy dłuższych wyprawach (tych krótszych także) może się przydać, a skrzynki narzędziowej nikt wozić nie będzie przecież :)

Mam dwa zestawy na oku, oto one:

Sigma

Crank Brothers

Pozdrawiam!

Klucze płaskie ktore sa w Cranku, czy nasadowe w sigmie Ci się nie przydadzą. Tak samo jak 4 klucze do szprych.

Ja mam imbusy z plaskim wketakiem i krzyżowym, oddzielnie łyżki do opon, i oddzielnie skuwacz, czasami biore klucz do szprych.

Jesli nie zalezy Ci zeby miec wszystko w jednym miejscu to rozdziel sobie tak jak opisalem to wyzej. Kup dedykowany klucz do szprych (coś w stylu - http://www.centrumrowerowe.pl/06905046017/Park_Tool-SW_2_klucz_do_nypli_czerwony/Produkt.aspx na pewno takim nie poukręcasz łbów nypli, a z takimi scyzorykowymi rożnie może być) , osobno imbusy. Wydaje mi się że skuwacz (taki osobny) łatwiej obsługiwać, ale nie miałem takiego w scyzoryku więc są to tylko moje przypuszczenia.

Napisano

Miałem tego Crank`a (zgubiłem na zawodach :) ) i spokojnie mogę go polecić, rozkuwacz też się przyda przy dopasowywaniu nowego łańcucha. Klucz do szprych jest dobrze wykonany. Generalnie polecam ten multi tool.

Napisano

Topak jest dobry no i bywaja wersje bardzo bogate, ale przez ta bogatość są sporawe, ja uzywam toola z decathlonu, 10 zl a wszystkie potrzebne ampule bo w 99% tylko ich się używa no i oczywiście plaski, gwiazdka...

mam też toola no name gdzie sa nawet nasadowe:)

Napisano

Klucze płaskie ktore sa w Cranku, czy nasadowe w sigmie Ci się nie przydadzą. Tak samo jak 4 klucze do szprych.

Klucze do szprych dlaczego się nie przydadzą?

Wiem, że akurat śrubki/wkręty na płaskie wkrętaki w rowerze nie występują, jak już to bardzo rzadko, ale większość tego typu niezbędników posiada płaski śrubokręt. Głównie kieruję się tym, żeby narzędzi było mało (waga), ale też żebym wykorzystał ewentualnie większość z nich, a nie woził połowy dla zabawy.

Łyżki już mam osobno zakupione, wiec w takim zestawie to już rzecz zbędna.

Ważna jest też oczywiście cena. Te dwa, podane przeze mnie kosztują na Allegro 65-Sigma, 81-Crank, natomiast patrzyłem na ceny Pedrosów w katalogu i te dochodzą nawet do 200zł.

Poszperam jeszcze w Topeakach.

Dzięki za cenne uwagi :icon_confused:

Napisano

Klucze do szprych dlaczego się nie przydadzą?

Wiem, że akurat śrubki/wkręty na płaskie wkrętaki w rowerze nie występują, jak już to bardzo rzadko, ale większość tego typu niezbędników posiada płaski śrubokręt. Głównie kieruję się tym, żeby narzędzi było mało (waga), ale też żebym wykorzystał ewentualnie większość z nich, a nie woził połowy dla zabawy.

Łyżki już mam osobno zakupione, wiec w takim zestawie to już rzecz zbędna.

Ważna jest też oczywiście cena. Te dwa, podane przeze mnie kosztują na Allegro 65-Sigma, 81-Crank, natomiast patrzyłem na ceny Pedrosów w katalogu i te dochodzą nawet do 200zł.

Poszperam jeszcze w Topeakach.

Dzięki za cenne uwagi :icon_confused:

4 sie nie przydadza, wystarczy jeden :icon_mrgreen:

(4 klucze do szprych ma oczywiscie crank według tej aukcji, to o 3 za duzo) :icon_wink:

Napisano

Aha, w ten deseń...:icon_confused: No fakt, nikt przecież nie jeździ na różnych rodzajach szprych/nypli w jednym kole.

No nic, będę musiał się zastanowić jeszcze, z drugiej jednak strony w 100% nigdy taki 'scyzoryk' nie będzie pasował danej osobie. Lepiej kupić komplet kluczy osobno, ale tutaj znów waga, ilość kluczy latających np, w plecaku.

Tak źle, i tak niedobrze...

Napisano

Aha, w ten deseń...:icon_confused: No fakt, nikt przecież nie jeździ na różnych rodzajach szprych/nypli w jednym kole.

No nic, będę musiał się zastanowić jeszcze, z drugiej jednak strony w 100% nigdy taki 'scyzoryk' nie będzie pasował danej osobie. Lepiej kupić komplet kluczy osobno, ale tutaj znów waga, ilość kluczy latających np, w plecaku.

Tak źle, i tak niedobrze...

Zważyłem swój zestaw opisany wcześniej: Imbusy Specialized 'sport'z pokrowcem :icon_mrgreen: , kluczyk do szprych, 2 łyżki michelin i skuwacz jako oddzielne narzędzie. W sumie wyszlo 320g.

Najwiecej wazy skuwacz bo 150 gram. Wiec jak sa jakies oddzielne mniejsze, lzejsze to mozna by sie polasic jesli komus zalezy na wadze, ew jakas wersja tytanowa ;p

Ja mam wszystko spiete gumka do pudelka z latkami wiec nie lata i nie musze szukac.

Napisano

Siemka!

nie tak dawno temu robiłem przegląd multitoolów dla rowertoura, możecie zajrzeć do archiwalnych numerów.

od siebie powiem tak:

topeak alien III jest przebajerowany - ma tyle różnych pierdółek, że połowa z nich jest zupełnie nie potrzebna - zastąpi za to cały warsztat rowerowy.

topeak pokazany przez flascha to bardzo fajna propozycja

jest tez topeak z... grzechotką, ktory też jest bardzo chwalony, chociaż osobiscie nie miałem go w ręku

co do Crank-brothersa - mi on najbardziej podszedł, mam wersję m19, chociaż m17 jest w zupełności wystarczająca. jest mocny i ma wszystko co tylko jest potrzebne podczas wyprawy (oprócz łyżek!). zbyt dużą ilością kluczy od nypli czy płaskich się nie sugeruj - one są tam po to, żeby zagospodorować wolne miejsce, powstałe w "rączce" skuwacza.

Napisano

Mam od dawien dawna Cranka 17. Piękna sprawa bo poza rowerem można skręcać np. meble co już kilka razy mi się zdarzyło. Wytrzymałość, ergonomia i design to chyba najlepsze co może być w tego typu setach.

Jeden malutki minusik to jak zauwazył Biera brak łyżek. Ja do swojego zestawu przypinam łyżki rzepem.

Napisano

Po co 4 klucze do nypli? Bo może będzie trzeba kogoś poratować.

Płaski klucz przydaje się do wydłubywania szkła z opon, ewentualnie podważania czegoś.

Napisano

A tu macie panowie ciekawe arcydzieło Lezyne

http://www.rove.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=6415&category_id=453&option=com_virtuemart&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-02&utm_content=6415&vmcchk=1&Itemid=1

Wszystko co potrzebne w trasie oprócz łyżek, do tego super waga 101 gram!!! i dożywotnia gwarancja ;)

Tylko cena tegoroczna nie jest ciekawa,

Dystrybutorem tych cudów techniki jest firma pol-sport.com.pl

Napisano

Dosyć ciekawe te lezyne. Brakuje w nim jeszcze klucza do szprych. No ale zachęca waga i ta dożywotnia gwarancja. A cena mogła by być trochę niższa :wallbash:

Napisano

Ja używam zestawu Specialized:

Specialized

cena niestety niska nie jest, ale równoważy ją solidne i wysokiej jakości wykonanie. Waga wg danych producenta to 210g. Co do skuwacza w scyzoryku, moim zdaniem doskonale spełnia swoje zadanie ( sprawdzone kilkukrotnie w trasie), reszta narzędzi poza używaniem czysto rowerowym, pomaga również w gospodarstwie domowym ;)

Napisano

Ja bym kupił HEXUS firmy Topeak. Mam meride ze skuwaczem za ok 35 zł, ale tego skuwacza boję się użyć, bo tak tandetnie wygląda :)

Napisano

Dokonałem zakupu, zdecydowałem się ostatecznie na Cranka Multi17.

Do zakupu skłoniła mnie waga, cena, która nie była zbyt wygórowana oraz fakt, że niezbędnik zamówiłem wraz z licznikiem od jednego Allegrowicza, tak więc na przesyłce można było zaoszczędzić parę złotych.

Rozważałem też Topek'a Hexusa, jednak łyżki już posiadam, co prawda oddzielnie, ale te znów prawie nic nie ważą.

Przyrząd dzisiaj doszedł, więc nie napiszę na jego temat zbyt wiele. Wykonany jest dość dobrze, choć ewentualne defekty w materiale mogą wyjść dopiero po paru użyciach, jednak z zewnątrz widać, że nie jest to 'szajs'. Wygląda na cięższy niż jest w rzeczywistości, więc waga też pozytywnie wypada, w kieszonce koszulki nie powinien ciążyć nadmiernie. Jest mały, zgrabny no i zawiera podstawowe narzędzia, czyli skuwacz, komplet imbusów oraz krzyżak, reszta na dzień dzisiejszy nie jest specjalnie potrzebna, ale zobaczymy w przyszłości, może będę zmuszony użyć klucza do nypli czy też płaskiego wkrętaka.

Napisano

Zauważyłem też że ważne z jakiego materiału wykonane są narzędzia... raz jak na drodze chciałem płaskim dokręcić śrubę to ostrze śrubokręta się pogięło, trzeba kupować z twardych materiałów...

Napisano

Szczególnie imbusy... Kiedyś kupiłem za 6zł zestaw imbusów i na byle czym się ukręcały:wallbash:

Ja nie używam scyzoryka, tylko kompletu imbusów i śrubokręta płaskiego i krzyżaka w 1 + skuwacz Dla czego?

Scyzoryk jest mniej wygodny.:voodoo: Regulacja przerzutek itp. irytuje.:rolleyes: A z moim zestawem jest wszystko miód malina. Samym imbusem łatwiej operować, niż całym scyzorykiem z wystawionym imbusem.

Nie wiem, jak wagowo to wypada, ale myślę, że warto zrezygnować z formy scyzoryka.

Napisano

Nie wiem, jak wagowo to wypada, ale myślę, że warto zrezygnować z formy scyzoryka.

To już zależy jak kto woli. Zgodzę się z tym, że każdy przyrząd osobno jest dużo wygodniejszy w użyciu. Jednak takich narzędzi używam tylko w domu, jak jestem na miejscu. Natomiast po za dom, na trasę wygodniej jest zabrać właśnie taki scyzoryk. Przemawia za nim, waga, rozmiary oraz fakt, że mamy wszystko w jednym miejscu, np. w kieszonce koszulki. W użyciu oczywiście gorzej wypada taki scyzoryk. W trasie jednak roweru nie będę rozkręcał na części pierwsze, chodzi głównie o to by dany element dokręcić, by dało się jako tako wrócić :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...