Patryczek688 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Siema , nie wiem jaki amor założyć do mojego roweu . Mój rower służy mi głównie do jazdy na jednym kole , po lesie ale nie wyczynowo . Zastanawiam się nad tuningowanym duro 150mm lub XCR 120 mm z LO. Co Wy na to ?? Prosił bym o wasze propozycje w przedziale cenowym do 250zł
Grondag Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Zdecyduj się czy 120 czy 150mm bo to przepaść, najlepiej kupić amor o takim skoku jaki jest przeznaczony do roweru. Napisz więc najlepiej jaki masz rower to będziemy wiedzieć jaki amor do niego wziąć.
blair7 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Uzyj lepiej wyszukiwarki bo takie tamaty na pewno byly i to w ostatnim miesiacu chyb nawet
c1ach Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Wnioskuję, że seryjnie zamontowanego masz sztywniaka. W takim razie nie polecam przekraczać 100 mm.
Patryczek688 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Napisano 6 Lutego 2010 Rower składałem sam na bdb osprzęcie rama 19 cali kross level a6 . Składałem go w połowie sezonu i z braku dobrego amora zmuszony byłem wstawić jakiś na sztukę. Miałem akurat sr suntora podr ręką 80mm skoku to wstawilem . Zastanawiam się na amorami ze skokiem ponad 100 mm a . Mam okazje kupić bardzo tanio duro po tuningu 150mm ale zastanawiałem się nad XCR 120mm LO bo słyszałem że są bardzo dobre .
blair7 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 to zycze polamania ramy, ta rama nie jest przystosowana do katow jakie uzyskasz po zalozeniu takieg amora, takze przemysl raz jeszcze swoj wybor. Do tej ramy producent zaleca amory 100mm
Patryczek688 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Napisano 6 Lutego 2010 do twoich wiadomości do trochę się orientuje w tych sprawach i w levelach montuje sie amorki 120mm-130mm więc wiesz bez problemu mogę zamontować 120mm a chcę się dowiedzieć czy mogę zamontować 150mm , a następnym razem jak czegoś nie wiesz to nie pisz
stefan2810 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Może lekko po za tematem. W jaki sposób sprawdzić o jakim maksymalnym skoku można założyć amortyzator do danej ramy? Konkretnie chodzi mi o ramę Felt q520. Tak z ciekawości pytam.
adii22 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Do A6 nie zaleca się montowania amorka o skoku większym niż 100mm Nie wiem gdzie wypatrzyłeś, że w levelach montuje się 120-130mm, ale prosiłbym o źródełko - chętnie się doinformuję, a tym czasem powiem tylko jedno: więcej niż 100mm na tej ramie to mordęga i się nie da jeździć, wiem, bo do mojej A2 ( ta sama ramka, tylko naklejka inna) jak założyłem z ciekawości 120mm od kolegi (chyba 120mm,, duro), nie dało się normalnie i wygodnie jeździć.
Flash3M Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Warto zauważyć, że dla danej ramy, aby zachować geometrię zaleca się widelce danej długości, w uproszczeniu amortyzatory o danym skoku, jednak czasem amortyzatory o tym samym skoku mogą mieć różne długości... wątpię jednak, aby znalazł się 150mm o rozmiarach 100mm
c1ach Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Może lekko po za tematem. W jaki sposób sprawdzić o jakim maksymalnym skoku można założyć amortyzator do danej ramy? Konkretnie chodzi mi o ramę Felt q520. Tak z ciekawości pytam. Znajdź w necie geometrię swojej ramy i odczytaj parametr F/L. To jest wysokość amortyzatora (całego, nie skoku) którą zaleca producent.
Grondag Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Rama level jest do XC, geo też jest do XC i w geo są amory pewno na 480mm czyli na 100mm skoku, jak chcesz sobie z levela zrobić dualówkę to wsadż te 150mm ale kup sobie od razu nową ramę bo ta długo nie pociągnie. Do 250zł http://allegro.pl/item899220584_rock_shox_dart_2_nowy_wyprzedaz.html taki dart powinien być dobry.
Mod Team sznib Napisano 6 Lutego 2010 Mod Team Napisano 6 Lutego 2010 Chciałbym zobaczyć A6 z tym Duro po "tuningu", 150 skoku Ten Kross to ramka do XC, nie AM, więc 100mm max, chcesz więcej, zmień ramę.
Patryczek688 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Napisano 6 Lutego 2010 co do ramy to już się różnia ja mam rocznik 2010 , a moi kumple mają seryjne amorki i mają skok 120 i bardzo wygodnie się jeździ ,
stefan2810 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 A jakie mogą być skutki (i czy zawsze są) zamontowania do ramy zbyt wysokiego amortyzatora?
Andrew Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Skutki zamontowanie za wysokiego amorka : - odrywanie się przedniego koła na podjazdach - słaba zwrotność roweru - gorsza praca amortyzatora (zły kąt natarcia) - pęknięcie ramy
Flash3M Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Skutki zawsze są... Mniejsza kontrola nad rowerem, trudniej się skręca.
premier2 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 co do ramy to już się różnia ja mam rocznik 2010 , a moi kumple mają seryjne amorki i mają skok 120 i bardzo wygodnie się jeździ , Skoro nie interesuje cię opinia ludzi, którzy mają trochę pojęcia o sprzęcie, to poradź się kumpli. I powodzenia, przy jeżdżeniu z amorem 150mm w Levelu...
ulvgar Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Jeśli chcesz założyć 120-150 to trzeba było kupić Panica albo składać na Duncon'ie Amstaff
wojtasin Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 co do ramy to już się różnia ja mam rocznik 2010 , a moi kumple mają seryjne amorki i mają skok 120 i bardzo wygodnie się jeździ , Pod rozwagę: http://www.mudserwis.com/pub/Katalog_2010.pdf i szerzej - http://kross.pl Leveli ze skokiem większym niż 100mm nie widać.
Patryczek688 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Napisano 7 Lutego 2010 Panowie spokojnie , ja chce się od was czegoś dowiedzieć i piszę co wiem , pisałem że mam okazje kupić duro 150mm , co nie znaczy że już idę go kupywać i zakładać , niepotrzebnie pisząc temat i za przerposzeniem mająć was w dupie . Mówie że widziałem levele z amorem 120mm . Proszę o wasze opinie i przykładowe amory tylko nie Rox Shoxy bo wiem po sobie ze to są padaki.
Mod Team sznib Napisano 7 Lutego 2010 Mod Team Napisano 7 Lutego 2010 To może: http://allegro.pl/item905432398_sr_sutour_raidon_100mm_uzywany_niespelna_1_sezon.html jak ma być nowy to tylko XCR, jeśli nie chcesz RS.
premier2 Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Panowie spokojnie , ja chce się od was czegoś dowiedzieć i piszę co wiem , pisałem że mam okazje kupić duro 150mm , co nie znaczy że już idę go kupywać i zakładać , niepotrzebnie pisząc temat i za przerposzeniem mająć was w dupie . Mówie że widziałem levele z amorem 120mm . Proszę o wasze opinie i przykładowe amory tylko nie Rox Shoxy bo wiem po sobie ze to są padaki. OK, ale rama jest projektowana na amortyzator 100mm i założenie amora o większym skoku powoduje to, co już koledzy napisali, zwłaszcza, że nie będziesz tym rowerem "jeździł po bułki". Chcesz ryzykować, twoja sprawa i twoje zdrowie. Nie wiem, co masz na myśli pisząc o padakach Rock Shock'a - ale fakt, że do 250zł to trzeba szukać raczej SR niż RS .
stefan2810 Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Często zdarza się że rama pęka ponieważ jest w niej zamontowany za wysoki widelec? Czy trzeba ją katować żeby w końcu pękła. Bo chyba nie pęknie tak po prostu jak będziemy cały czas jeździć (z za wysokim widelcem) po prostej asfaltowej drodze gdzieś w mieście. Pęka tylko w skrajnych przypadkach gdy mamy za wysoki widelec i latamy nim gdzieś na hopach ,rampach itp. ??
Mod Team bogus Napisano 7 Lutego 2010 Mod Team Napisano 7 Lutego 2010 Po asfalcie raczej nie pęknie, ale gdy używamy roweru intensywnie w terenie, a tama nie jest dostosowana do takiego skoku widelca to mogą być problemy. Moim zdaniem najważniejszą rzeczą jaka się dzieje po takiej modyfikacji to zmiana geometrii. Jazda staje się męcząca, zmniejsza się komfort i kontrola nad rowerem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.