miskov17 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Wojtku - 19,5" byłoby idealne, przy rozmiarach parzystych zdecydowanie bardziej 20" niż 18". Co do wag, dopóki nie zobaczysz tego rozmiaru na wadze (ew. napiszesz do sklepu z prośbą o dokładne zważenie) to można sobie tak gdybać. Moja poprzednia HFS'ka katalogowo ważyła 1460g bodajże, po wsadzeniu na wagę - 1620g w 20"... Aha wracając do press-fit, nie twierdzę, że jest zły, ale każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 miskov17 Dzięki bardzo za rady jak Radon to zdecyduje się na rozmiar 20. Co do wagi to myślę że będzie ok. Poproszę ich żeby zważyli w sklepie. Bo z tego co szukałem to nie znalazłem dokładnej wagi tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 miskov17 Jeszcze mam jedno pytanie. A może ramę 18 i sztyca wtedy 400mm i będzie ok? A jak nie to wtedy 20 i sztyca starczy 350mm. Bo patrzyłem na geometrie Radona i porównywałem z moją obecną Gianta też rozmiar M. I jest różnica Radon jest jednak trochę większy kilka cm. http://www.bike-center.pl/index.php?p3414,radon-zr-race-rama-lozyska-do-korb-shimano-hii-sm-bb91 Zobacz poniżej na rysunek. W miejscu A Giant ma 370 a Radon 395. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 No to skoro jeździłeś na M Gianta i nie miałeś kosmicznie wysoko wysuniętej sztycy to coś źle zmierzyłeś długość nogi. W prawidłowo dobranej ramie, sztyca 350mm powinna wystarczyć Zaproponuję, abyś pojechał i się przymierzył do Radona, do jakiś innych ram, stracisz parę złoty i kilka h z życia ale dobrze dobierzesz ramę i nie będzie potem narzekania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Tzn. kupiłem Gianta tydzień temu ale jest za mały i nawet na nim nie jeździłem. Bo od razu widać że nawet ze sztycą 400mm będzie ciężko. Ale Radon ma trochę inną geometrie pomimo takie samego rozmiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Giant M to o ile dobrze pamiętam niecałe 17,5", Radon to 18,1" także nie do końca są takie same W każdym bądź razie, jeżeli w Giancie sztyca Ci nie starczała, to w Radonie będzie najprawdopodobniej na styk. Dlatego też jestem za 20" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ok w takim razie 20. Żeby znowu 18 nie była za mała. Bo jeszcze rosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 hej, ja mam 182cm wzrostu. Mam radona zr race team 18'' ale rama z 2007/08 Waga: aż tyle bo jest lakierowana, anoda waży 100g mniej. Ogólnie rzecz biorąc to kupiem 18 przy moim wzroście, ale bardzo się zastanawiałem nad 20. Teraz mam sztycę 400mm. Jesli jeszcze rośniesz to lepiej weź 20. Czasami mam wrażenie że rama mogłaby być najlepiej 1'' większa, ale 19'' nie robią :/ PS: Z białą Rebą wygląda super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Bardzo fajnie wyszedł. Podoba mi się. Po prostu muszę mieć 20 rozmiar i będzie ok. Czyli ten Radon ZR Race w kolorze matowym czarnym waży 100g mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Czasami mam wrażenie że rama mogłaby być najlepiej 1'' większa, ale 19'' nie robią Jam też mam wrażenie , że kupiłeś za małą ramę 19" nie robią a 20" ma taką długość jak inne 19" , a już Cube który jest właścicielem marki Radon, w mod. Race ma 20" ramę, która ma podsiodłówkę o rzeczywistym rozm. 19,3" i jest dłuższa od Radona o 4 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Pytałem się jeszcze na CR chłopaków. Mówili że Rodon rozmiar 18 będzie dobry do 185cm wzrostu. Bo te Radony są dosyć duże. Tylko sztyca 400mm. Jeden z nich jeździł na 18 przy 185cm wzrostu. I znowu nie wiem czy 18 czy 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Zdecydowanie 20". Dla porównania taki Trek 8500 w rozmiarze M (18,5") ma o 0,3cm dłuższą górną rurę od Radona 20". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Mówili że Rodon rozmiar 18 będzie dobry do 185cm wzrostu. Chyba im bardzo zależy żeby zepchnąć ten rozmiar, a tobie zależy żeby źle kupić Zobacz sobie tutaj http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf dla kogo jest 18" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ok dzięki za pomoc. Będzie rozmiar 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.