matiscafe Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 Witam, po zakupie roweru ujawnił się taki oto problem: w trakcie zrzucania łańcucha na mniejsze zębatki, zwłaszcza w czasie energiczniejszego pedałowania, łańcuch spada z zębatek korby i klinuje się pomiędzy najmniejszą zębatką, a widełkami tylnego trójkąta. w tym miejscu już pojawiło się przetarcie, widać już 'żywe' aluminium. Na serwisie gwarancyjnym W Harfie zwróciłem im na to uwagę. Stwierdzili że suport jest za krótki, a dłuższego już nie da się zamocować. I tak będzie. Co Wy na to? Ze swej strony myślę, ze to bzdura, ale znawcą nie jestem. Naprawdę nie da rady zamocować tam dłuższego wkładu suportu? A jeśli, to czy to usunie przyczynę tego 'klinczu'? Boję się, że rama w tym miejscu w końcu pęknie. Rama to Felt Q700, korba Truvativ Blaze, a długość obecnego wkładu (mierzona na zmontowanym bike'u) k. 100mm pozdrawiam
c1ach Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 Suport na kwadrat czy powerspline ? W przypadku kwadratu większość Truvativ'ów jest przeznaczonych dla osi 113 mm. Oś 100 mm to raczej nierealny wynik, musiałeś coś niedokładnie zmierzyć Może to po prostu kwestia regulacji przerzutki ? Jak wrzucasz w górę to nie ma problemów ?
Andrew Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 U mnie - Felt Q900 + korba XT hollowtechII występuje to samo. Po prostu przy przerzucaniu lekko pedałuję, żeby ewentualny "chain-suck" nie wyrządził większych uszkodzeń. Długość suportu ma być dobrana do korby. Problem nie wynika ze złego dobrania suportu.
matiscafe Napisano 5 Lutego 2010 Autor Napisano 5 Lutego 2010 C1ach: Suport powerspline, w górę nie ma żadnych problemów i miałeś rację - po dokładniejszym pomiarze wyszło 113 mm długości wkładu Andrew: Q900 i Q700 są budowane chyba na tej samej ramie? Mówisz że to nie przyczyna suportu - więc problem tkwi w samej ramie? Szukam rozwiązania, żeby jeździć beztresowo, a pilnowanie czy czasem korba "nie ugrzęźnie" z łańcuchem, psuje całą frajdę... a i przy takiej usterce rama prędzej czy póżniej pęknie.
Schwefel Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 W każdej mojej ramie łańcuch się klinował między ramą a zębatką. To nie wina ramy. Prawidłowo wyregulowany napęd nie ma prawa zrzucać łańcucha poza zębatki.
RAFI1784 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Dokładnie, jeżeli masz źle wyregulowane granice to zawsze łańcuch ci spadnie, a jak pociągniesz pedałem to zaklinujesz łańcuch. Kwestia dobrego ustawienia granicy, to podstawa, nie wiem jak w serwisie mogli ci powiedzieć ze nie da się tego wyregulować...
Rulez Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Nie tylko zakres ruchu przerzutki , ale również jej wysokość nad korbą (odległość prowadnika od tarczy) jeśli jest za wysoko, mimo prawidłowego zakresu będzie spadać.
RAFI1784 Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Tak więc radze wybrać się na regulacje.. ale do innego serwisu... aczkolwiek taka sytuacja w Harfie dziwi...
Grondag Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Miałem ten sam problem,a przyczyną okazały się krzywe zębatki, ja również podczas zmiany pedałuję tak wolno aby nie napędzać roweru oraz nakładam sporo oleju.
matiscafe Napisano 6 Lutego 2010 Autor Napisano 6 Lutego 2010 RAFI1784 : tak zostało to skomentowane przez serwis po przejściu przeglądu gwarancyjnego (gdzieś po 200 km przebiegu) i moim powtórnym pofatygowaniu się z racji nieusunięcia usterki. Wyregulowali mi wtedy napęd, zresztą oni go składali, i problem nie zniknął. Problem istnieje od "nowości" więc to nie wina zużytego napędu.. przynajmniej nie oryginalnie Zalecacie wyregulowanie mechanizmu, niestety w tej kwestii będę musiał zdać się na serwis.. i tu pojawia się pytanie, czy jeśli skorzystam z innego niż autoryzowany, to odbije się to na gwarancji roweru?
rastatajm Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Bez problemu możesz oddać do innego serwisu do regulacji, przecież nie wbiją Ci tego w książkę gwarancyjną itd...
Rulez Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Miałem ten sam problem,a przyczyną okazały się krzywe zębatki, To też trzeba rozwarzyć , pokręć korbą i sprawdź czy mała tarcza w czasie całego obrotu zachowuje tą samą odległość od prowadnika przerzutki (czy nie "pływa").
kipps Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 A czy jest jakiś patent w sensie nakładka czy coś na tylne widełki żeby klinujący się nieraz łańcuch ich nie uszkodził?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.