Skocz do zawartości

[rama] Felt Q700

matiscafe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po zakupie roweru ujawnił się taki oto problem: w trakcie zrzucania łańcucha na mniejsze zębatki, zwłaszcza w czasie energiczniejszego pedałowania, łańcuch spada z zębatek korby i klinuje się pomiędzy najmniejszą zębatką, a widełkami tylnego trójkąta. w tym miejscu już pojawiło się przetarcie, widać już 'żywe' aluminium. Na serwisie gwarancyjnym W Harfie zwróciłem im na to uwagę. Stwierdzili że suport jest za krótki, a dłuższego już nie da się zamocować. I tak będzie. Co Wy na to?

Ze swej strony myślę, ze to bzdura, ale znawcą nie jestem. Naprawdę nie da rady zamocować tam dłuższego wkładu suportu?

A jeśli, to czy to usunie przyczynę tego 'klinczu'? Boję się, że rama w tym miejscu w końcu pęknie.

Rama to Felt Q700, korba Truvativ Blaze, a długość obecnego wkładu (mierzona na zmontowanym bike'u) k. 100mm

pozdrawiam

Napisano

Suport na kwadrat czy powerspline ? W przypadku kwadratu większość Truvativ'ów jest przeznaczonych dla osi 113 mm. Oś 100 mm to raczej nierealny wynik, musiałeś coś niedokładnie zmierzyć :P

Może to po prostu kwestia regulacji przerzutki ? Jak wrzucasz w górę to nie ma problemów ?

Napisano

U mnie - Felt Q900 + korba XT hollowtechII występuje to samo. Po prostu przy przerzucaniu lekko pedałuję, żeby ewentualny "chain-suck" nie wyrządził większych uszkodzeń.

Długość suportu ma być dobrana do korby. Problem nie wynika ze złego dobrania suportu.

Napisano

C1ach: Suport powerspline, w górę nie ma żadnych problemów i miałeś rację - po dokładniejszym pomiarze wyszło 113 mm długości wkładu :P

Andrew: Q900 i Q700 są budowane chyba na tej samej ramie? Mówisz że to nie przyczyna suportu - więc problem tkwi w samej ramie? Szukam rozwiązania, żeby jeździć beztresowo, a pilnowanie czy czasem korba "nie ugrzęźnie" z łańcuchem, psuje całą frajdę... a i przy takiej usterce rama prędzej czy póżniej pęknie.

Napisano

Dokładnie, jeżeli masz źle wyregulowane granice to zawsze łańcuch ci spadnie, a jak pociągniesz pedałem to zaklinujesz łańcuch. Kwestia dobrego ustawienia granicy, to podstawa, nie wiem jak w serwisie mogli ci powiedzieć ze nie da się tego wyregulować...

Napisano

Nie tylko zakres ruchu przerzutki , ale również jej wysokość nad korbą (odległość prowadnika od tarczy) jeśli jest za wysoko, mimo prawidłowego zakresu będzie spadać.

Napisano

Miałem ten sam problem,a przyczyną okazały się krzywe zębatki, ja również podczas zmiany pedałuję tak wolno aby nie napędzać roweru oraz nakładam sporo oleju.

Napisano

RAFI1784 : tak zostało to skomentowane przez serwis po przejściu przeglądu gwarancyjnego (gdzieś po 200 km przebiegu) i moim powtórnym pofatygowaniu się z racji nieusunięcia usterki. Wyregulowali mi wtedy napęd, zresztą oni go składali, i problem nie zniknął.

Problem istnieje od "nowości" więc to nie wina zużytego napędu.. przynajmniej nie oryginalnie :icon_wink:

Zalecacie wyregulowanie mechanizmu, niestety w tej kwestii będę musiał zdać się na serwis.. i tu pojawia się pytanie, czy jeśli skorzystam z innego niż autoryzowany, to odbije się to na gwarancji roweru?

Napisano
Miałem ten sam problem,a przyczyną okazały się krzywe zębatki,

To też trzeba rozwarzyć , pokręć korbą i sprawdź czy mała tarcza w czasie całego obrotu zachowuje tą samą odległość od prowadnika przerzutki (czy nie "pływa").

Napisano

A czy jest jakiś patent w sensie nakładka czy coś na tylne widełki żeby klinujący się nieraz łańcuch ich nie uszkodził?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...