BuyBike Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Witam, mam takie pytanie : dlaczego niektóre kasety bądź wolnobiegi założone na piastę pływają. Tzn kręcąc kołem do przodu i trzymając za kasetę czuje się, że wolnobieg/kaseta faluje. Czy coś jest krzywe? Oś w piaście? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2010 Mod Team Napisano 4 Lutego 2010 Pływają tylko wolnobiegi i wynika to z ich konstrukcji. Przyczyna jest krzywa oś. Kasety z racji "skoku" technologicznego raczej nie faluja i ośki tez sie tam nie krzywią. Skoro sprzywileś oś to zapewne skrzywisz jeszcze raz, jest to znak ze nalezy wymienić koło na kasete.
stefan2810 Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Kiedyś było o tym chyba na forum. W każdym bądź razie gdzieś na necie czytałem że kasety też delikatnie falują i jest to nieuniknione. Nie wiem jak z kasetami po kilkaset złotych ale takie podstawowe, popularne falują. Mam 8rzędową Alivio i faluje. Lekko bo lekko ale faluje. Slyszalem tez ze falowanie jest fabryczne dla lepszej zmiany przełożeń. Ale to chyba bzdura.
BuyBike Napisano 4 Lutego 2010 Autor Napisano 4 Lutego 2010 Pływają tylko wolnobiegi i wynika to z ich konstrukcji. Przyczyna jest krzywa oś. Kasety z racji "skoku" technologicznego raczej nie faluja i ośki tez sie tam nie krzywią. Skoro sprzywileś oś to zapewne skrzywisz jeszcze raz, jest to znak ze nalezy wymienić koło na kasete. U mnie pływa kaseta czyli bębenek w piaście. Coś musi być krzywe....
blair7 Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 wg mnie "pływanie" kasety jest spowodowane bebenkiem, a konkretnie luzem ktory sie na nim znajduje (a prawie na kazdympo jakims czasie luz sie wyrobi lub jest od samego poczatku)
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2010 Mod Team Napisano 4 Lutego 2010 Rozbierz koło znaczy wyciąg oś. Przy okazji sobie wyczyścisz i nasmarujesz. Baczna uwagę zwróć na oś. Najprawdopodobniej jest krzywa. Co do falowania kasety wątpię żeby to było spowodowane luzem na bebenku. Fakt ze luz sprawia iż kaseta a raczej cały układ kseta-bebenek sie delikatnie rusza, ale w takim wypadku falowanie nie było by równomierne i raczej czysto losowe w zależności od tego na której zębatce jest łańcuch itd. Przyczyną może być np. luz na połączeniu piasta-bębenek. Jeżeli tam jest luz automatycznie kaseta odchyla sie od kąta prostopadłego względem osi co może powodować takie zachowanie i przy tym szybkie zużycie piasty. Przyczyną również jak i w przypadku wolnobiegu może być krzywa oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.