Skocz do zawartości

[pedały] zapiekły się

kubek20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Piszę tutaj , ponieważ oś z pedała zapiekła mi się w korbie i pedałów nie da się odkręcić . Czy jest możliwe , aby odkręcić to bez uszkadzania korby ? Na pedałach mi nie zależy , ponieważ są to chyba najtańsze plastikowe.

Napisano

poszukaj, było już o tym, psiknąć wd40 na gwint, potem korbe do imadła przykręcić, przedłużyć ramie klucza rurką i powinno puścić...

• Mod Team
Napisano

Dzięki moloch , nie chciało mi się szukać ;) łap +

Na twoim miejscu bym sie nawet nie przyznawał ze ci sie szukać nie chciało. Pozatym trzeba jeszcze krecić w odpowiednią strone jak by kto nie wiedział. :)

Napisano

z tym przedłużeniem ramienia klucza, to uważaj. Bo możesz sześciokąt pod klucz "obrobić na okrągło". Więc z czuciem. Jeśli mocno zapieczone, to wd, bądź nafty nalej na połączenie gwintowe, albo nawet zanurz w którymś z tych płynów na kilka godzin. Potem zamocuj w imadle korbę i poprzez jakiś trzpień stalowy  przywal zdrowo słusznym młotkiem w oś pedału. Ale tak, aby nie uszkodzić korby. Kierunek uderzenia - wzdłuż osi pedału. Powinno puścić. Jeśli to nic nie da - trzeba będzie rozwiercić.

Napisano

Ja jeszcze polecam, jeśli wd-40 nie pomoże, nasączyć podgrzaną colą szmatkę i owinąć to wokół ośki, przy korbie. Mi to pomogło ;)

Napisano

Wg mnie naljepiej jest zapobiegac niz leczyc, wiec jak juz ci sie uda odkrecic, to zanim zakrecisz nowe pedały to na gwint daj sluszna ilosc smaru

• Mod Team
Napisano

z tym przedłużeniem ramienia klucza, to uważaj. Bo możesz sześciokąt pod klucz "obrobić na okrągło".

Jeżeli jakikolwiek klucz bądź śruba sie obrabia na okrągło to jest to #####any sprzęt i należy sie go czym predzej pozbyć. Poza aluminium ale tu trzeba uwazać poprostu :P

Puklus głupi nie jestem , wiem w którą stronę się kręci :)

Wcale tak nie uważam i do Ciebie było tylko pierwsze zdanie kierowane, drugie było czysto ogólnie napisane :P

Napisano

Jeżeli jakikolwiek klucz bądź śruba sie obrabia na okrągło to jest to #####any sprzęt i należy sie go czym predzej pozbyć. (...)

Przecież kubek20 napisał, że

Na pedałach mi nie zależy , ponieważ są to chyba najtańsze plastikowe.

więc wyciągnąłem wg mnie słuszny wniosek, żeby uważał z tym przedłużaczem, bo jak sześciokąt obrobi, to wcale nie wykręci. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...