Skocz do zawartości

[Rower] Kellys Exquisite `09 – modyfikacja

skript

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozważam kupno Kellysa Exquisite `09. Przejeżdżam około pięciu tysięcy kilometrów rocznie. Rower MTB już posiadam - zostanie on do agresywnej jazdy po najeżonym krawężnikami mieście. Planowany kross byłby na dłuższe turystyczne trasy.

Markę Kellys wybrałem z tego względu, że słyszałem o niej sporo dobrego od moich bliższych lub dalszych znajomych, a ponadto akurat model Exquisite ma bardzo ładne malowanie. Sam obecnie jeżdżę na Meridzie Kalahari 570 - bardzo sobie ją chwalę, ale obecne ramy Meridy nie wyglądają dobrze – jak na mój gust.

Po kupnie Exquisite`a chciałbym go zmodyfikować w następujący sposób:

- korby Truvativ ISOflow Power Spline (44x32x22T) + suport Truvativ Power Spline » Deore FC-M533 (48x34x24) z suportem hallowtech

- przerzutki tył i przód Shimano Deore LX » Sram x-5

- manetki Shimano Deore LX » gripy Sram x-5

- mostek KALLOY Uno » Ritchey Comp

- dźwignie hamulcowe Shimano Deore ST510 » Avid SD 7

- hamulce Tektro » Avid SD 7

- sztyca Kalloy » amortyzowany Kalloy SP-500

Czy coś w mojej modyfikacji może ze sobą nie współgrać?

Napisano

Witalskjs

Jeśli chodzi o wymianę klamek hamulcowych nie wiem czy jest sens dzwignie shimano są całkiem konkretne, szczęki hamulca wybrał bym avidy 5 nie warto dopłacać do 7

A sztyca potrzebna Ci amortyzowana? nie ma sensu

Zmiana przerzutek i manetek też nie wiem czy jest sens przecież lx jest ok

Napisano

Coś kombinujesz moim zdaniem :confused: Napęd klasy Lx w crossie jest zupełnie wystarczający. Dlaczego chcesz koniecznie Srama ?

W przypadku nowego roweru polecam bardziej dopracować detale, np. inwestując w dobre klocki hamulcowe zamiast seryjnych szmaciaków.

Jeśli mostek Kalloy to ten z regulacją, to masz rację - wywalić :)

Sztyce amortyzowane są o tyle problematyczne, że po jakimś czasie potrafią złapać duże luzy (no i sporo ważą).

Zastanów się nad kupnem lepszych opon. Seryjne Kellys'owe ogumienie crossowe nie zachwyca.

Napisano

Ja jestem po kupnie Kelly's Phanatic 09 więc model wyżej niż Exquisite. Jestem zdania że Deore LX to jednak bardzo odpowiedni osprzęt do crossa. Z tego co zdążyłem oblukać ten rower to tylko korbę bym sobie wymienił, ale poczekam, jeszcze nie jeździłem. Też miałem kupić Exquisite-a ale Phanatic miał jeszcze fajniejsze malowanie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...