skript Napisano 3 Lutego 2010 Napisano 3 Lutego 2010 Rozważam kupno Kellysa Exquisite `09. Przejeżdżam około pięciu tysięcy kilometrów rocznie. Rower MTB już posiadam - zostanie on do agresywnej jazdy po najeżonym krawężnikami mieście. Planowany kross byłby na dłuższe turystyczne trasy. Markę Kellys wybrałem z tego względu, że słyszałem o niej sporo dobrego od moich bliższych lub dalszych znajomych, a ponadto akurat model Exquisite ma bardzo ładne malowanie. Sam obecnie jeżdżę na Meridzie Kalahari 570 - bardzo sobie ją chwalę, ale obecne ramy Meridy nie wyglądają dobrze – jak na mój gust. Po kupnie Exquisite`a chciałbym go zmodyfikować w następujący sposób: - korby Truvativ ISOflow Power Spline (44x32x22T) + suport Truvativ Power Spline » Deore FC-M533 (48x34x24) z suportem hallowtech - przerzutki tył i przód Shimano Deore LX » Sram x-5 - manetki Shimano Deore LX » gripy Sram x-5 - mostek KALLOY Uno » Ritchey Comp - dźwignie hamulcowe Shimano Deore ST510 » Avid SD 7 - hamulce Tektro » Avid SD 7 - sztyca Kalloy » amortyzowany Kalloy SP-500 Czy coś w mojej modyfikacji może ze sobą nie współgrać?
jakobs Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Witalskjs Jeśli chodzi o wymianę klamek hamulcowych nie wiem czy jest sens dzwignie shimano są całkiem konkretne, szczęki hamulca wybrał bym avidy 5 nie warto dopłacać do 7 A sztyca potrzebna Ci amortyzowana? nie ma sensu Zmiana przerzutek i manetek też nie wiem czy jest sens przecież lx jest ok
c1ach Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Coś kombinujesz moim zdaniem Napęd klasy Lx w crossie jest zupełnie wystarczający. Dlaczego chcesz koniecznie Srama ? W przypadku nowego roweru polecam bardziej dopracować detale, np. inwestując w dobre klocki hamulcowe zamiast seryjnych szmaciaków. Jeśli mostek Kalloy to ten z regulacją, to masz rację - wywalić Sztyce amortyzowane są o tyle problematyczne, że po jakimś czasie potrafią złapać duże luzy (no i sporo ważą). Zastanów się nad kupnem lepszych opon. Seryjne Kellys'owe ogumienie crossowe nie zachwyca.
bendyz Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 Ja jestem po kupnie Kelly's Phanatic 09 więc model wyżej niż Exquisite. Jestem zdania że Deore LX to jednak bardzo odpowiedni osprzęt do crossa. Z tego co zdążyłem oblukać ten rower to tylko korbę bym sobie wymienił, ale poczekam, jeszcze nie jeździłem. Też miałem kupić Exquisite-a ale Phanatic miał jeszcze fajniejsze malowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.