Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Sid SL - jaki olej aby uzyskać pełną regulację tłumienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Sid-a SL 2001, w którym jest regulacja tłumienia dobicia i odbicia. System pewnie niemal identyczny, co w nowszych modelach. I teraz moje pytanie: Jaki olej najlepiej będzie działał w tym tłumiku? Wiem, że jeżeli dam gęstszy, to będzie bardziej tłumił, a jak rzadszy to.. itp itd. Chcę móc wykorzystywać pełną regulację tłumienia, od bardzo szybkiej pracy do pełnej blokady. Wg. http://www.peterverdonedesigns.com/lowspeed.htm Olej Rock Shox 5w jest zbliżony twardością do Motorexa 2,5w, a dość daleko mu do Motorexa 5w, albo Motuli expert 5w. Boję się, że jeżeli wleje Motule 5w (bo na razie na zakup tego oleju sie zanosi), stracę możliwość ustawienia amortyzatora na szybką pracę. Czy moje obawy są uzasadnione i powinienem raczej kupic oryginalnego Rock Shoxa 5w, albo Motorexa 2,5w, czy mogę spokojnie kupić twardszy olej (Motorexa 5w, Motul expert 5w)? Może eksperymentował ktoś z różnymi olejami w Sidzie (ewentualnie w innym Rock Shoxie z takimi tłumikami?) Pozdrawiam:)

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

Ten link już nie działa, a mam takie samo pytanie. Czy ktoś eksperymentował z olejem w tłumiku SID-a. Instrukcja serwisowania od SRAM-a podaje gęstość 15, ale 10 i 5 też zaleca dla szybszego odbijania. Rzadko startuje w maratonach i raczej zależy mi na (względnym) komforcie. Mam tłumik Pure Delite z komorą powietrzną, którą teoretycznie można utwardzać amora, żeby mniej pompował na podjazdach.

Napisano

No dobrze, ale jakie jest pytanie? Chodzi o to czy z olejem o innej lepkości będzie lepiej? To zależy od Twoich odczuć, jeśli można ustawić odpowiednie tłumienie na danym oleju to jest ok, a jak nie to należałoby zmienić lepkość, ale to już zależy czy tłumienia jest za dużo czy za mało.

Napisano

Wyraźnie pytałem czy ktoś eksperymentował z lepkością oleju. Wiem że jeżeli zakres regulacji będzie za mały (w górę lub w dół), to trzeba zmienić gęstość oleju. Pisałem po to żeby oprzeć się na doświadczeniach kogoś, kto robił takie eksperymenty na SIDzie. Nie potrzebuję informacji, że trzeba zmienić gęstość oleju w zależności od upodobań, bo to jest oczywiste. Swoje upodobania, czyli to że bardziej wolę względny komfort też opisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...