Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rock shox tora 318 solo air - tłumienie powrotu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od nie dawna posiadam torę 318 SA. Na lewej goleni na samym dole jest regulacja tłumienia powrotu zajączek i żółwik. Problem polega na tym że na śrubie jest czarna nakładka z imbusem z która ani nie drgnie. Pod nakładką jest duży imbus, jednak boję się go przekręcać. Czym reguluje się to tłumienie dużym imbusem czy czarną nakładką

Napisano

Mam taki sam amortyzator. Mam na dole tak jak mówisz czarną podkładkę - pokrętło(tak jak by) do którego jest przymocowany imbus. Więc jak wyjmę to czarne pokrętło to wychodzi on razem z imbusem. Reguluje się kręcąc tym pokrętłem bo jednocześnie przekręca się imbus. Jeżeli masz inaczej czyli czarne pokrętełko osobno i imbus osobno, to to nie jest większy problem. Po prostu aby sobie poregulować postaraj się kręcić imbusem.

Trochę pytanie nie na temat ale proszę o odpowiedź.

Czy wan też (posiadacze tory 318 solo air) amortyzator lekko poci się właśnie przy wyżej opisanym tłumieniu, czyli przy pokrętełku??

Napisano

Dzisiaj sprawdziłem i da się kręcić tylko dużym imbusem w dodatku z oporem, a nasadką z imbusem nawet nie ruszy. Nie wiem co jest grane, WD 40 też na pewno nie pomoże.

• 1 rok później...
Napisano

Do regulacji nie kręci się tym dużym imbusem. Rozkręcisz sobie amor. Wyciągnij ten plastik i w środku(w dużym imbusie) masz otwór, spróbuj wsadzić mały imbus do środka i wtedy spróbuj pokręcić. Jak ciężko to musi coś byś skopane. Teraz masz raczej mocne czy słabe tłumienie powrotu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...