Paweel Napisano 2 Lutego 2010 Napisano 2 Lutego 2010 Witam panowie. Mam duży problem. Chcę skorzystać z posezonowych wyprzedaży i kupić jakiegoś bika mamie. Rower będzie jeździł praktycznie tylko po lesie czyli będzie zaliczał piach, korzenie i jeszcze więcej piachu. Najintensywniej będzie używany na morzem ( nie wykluczam jazd po plaży jeżeli sprzęt za bardzo na tym nie ucierpi), w wakacje, przez resztę roku będzie dobrze jak kilka razy zobaczy kampinos. Mama nie będzie się nim ścigać, jak sama powiedziała będzie jeździć żeby dotrzymać nam towarzystwa więc sprzęt powinien być zręczny i wygodny. Roczny przebieg przewiduję na niecałe 500 km. Ze względu na to, że z bratem mamy fulle, mamie też chcemy zapewnić komfort. Drugim argumentem za miękkim tyłem jest kręgosłup mamy, który na pewno będzie "szczęśliwszy" przy tego typu rowerze. Tyle na wstępie. Teraz o samych rowerach. Mam 4 opcje ułożyłem je od najtańszej. 1. Wheeler PRO 19 DS OBRAZEK Specyfikacja: Widelec: Suntour XCM V2 100mm Damper: Tough shock MA Obręcze: Jalco disc X320 Piasty: Shimano RM65 Korba Shimano FC-M311 Sztyca, mostek, kiera: WBP Hamulce: Shimano BR-M416 (mechaniczne tarczowe) Przerzutka przód: Shimano Altus Przerzutka tył: Shimano Alivio Opony: Continental Explorer 2.1 Wymieniłbym w nim widelec na powietrzny np. suntour epicon i pomyślałbym co z damperem możliwe że też suntour epicon by go zastąpił. Waży on tak na oko podnosząc około 15 kg chociaż rozsądek podpowiada, że takiemu rowerowi bliżej powinno być do nawet 16 kg. 2. Specialized Myka Sport TAKI Do tego dołożyłbym sztycę Cane Creek Thudbuster LT i pomyślałbym nad wymianą RST capa na jakąś używaną torę powietrzną czy coś takiego. Rower w wersji ostatecznej ważyłby 13 kg +/- 0,1 kg (ważony w sklepie z thudbusterem). Kosztowałby 250 zł więcej niż Wheeler. 3. Rower składany na ramie Scott contessa 10 2006 TAKIEJ Do tego założyłbym mniej więcej taki opsrzęt: Widelec: Używana, powietrzna Tora albo Manitou Skareb albo coś podobnego Hamulce: Avid BB5 (rama tylko pod tarcze) Osprzęt: Shimano alivio/deore Rower ważyłby około 13 kg i kosztowałby około 300 zł więcej niż Specialized. 4. Cube AMS WLS Comp TAKI Znacząco przekracza budżet więc rama by została, a inne części zastąpiłbym tańszymi, a te sprzedał. Co bym wymienił: Widelec: Reba SL > Suntour Epicon/ używana tora powietrzna albo coś tego typu Czy za Rebę mógłbym dostać 900 zł? Damper: Manitou Radium RL > Suntour Epicon (nie jestem pewny czy bym zmieniał) Ile dostałbym za tego radiuma? Hamulce: Formula RX > Avid BB5 Korby: Deore > Alivio Opony: Schwalbe RR/NN > Kenda Karma/Continental RaceKing ( nie jestem pewny czy bym zmieniał) Napęd: 9 biegów + manetki Deore/XT > 8 biegów Deore/Alivio Kierownica, mostek Easton EA30 > Giant (mam swoją kierownicę z klamkomanetkami Alivio) Po tych kombinacjach rower wychodzi 500-800 zł drożej niż Scott (zależy co sprzedam, a co zostanie) czyli 1000-1500 zł drożej niż najtańsza opcja. Z jednej strony to kupa kasy, a z drugiej jeżeli pomyśli się ile idzie na duże zakupy w supermarkecie i ile lat ten rower będzie służył... Ważyłby prawie 14 kg. Napiszcie, który według was najlepiej i dlaczego. Chodzi o to żeby jazda była przyjemnością a nie koniecznością, a jednocześnie nie wywalić kasy na coś czego w ogóle się nie wykorzysta. Ceny są za wersje ostateczne po wszystkich przeróbkach (te wymienione wyżej zmiany + wygodne siodło) ewentualnie doszedłby mostek o większym kącie do tych gotowych rowerów. Alternatywą dla tych widelców, które bym zakładał jest Suntour XCR (ze 150-200 zł taniej) Czy nie będzie za twardy dla osoby 60-65 kg? Sprzęt będzie na długie lata, nie przewidujemy pomysłów typu znudził mi się i wymieniam. Będzie on pierwszym rowerem mamy po 30 latach od używania skladaka. Na wszystkich wymienionych oprócz CUBE mam siedziała i pasowały. Podajcie który 1szy , 2gi, a który 3ci, bo możliwe, że CUBE okaże się za wysoki. Proszę o szybką odpowiedź bo jutro rano musimy podjąć decyzję. Jeżeli ktoś ma Cuba AMS WLS z ramą 15" czy mógłby zmierzyć ze 20 cm od rury podsiodłowej ile jest od ziemi do górnej rury? PS. Bardziej komfortowe opcje typu Giant Sedona też mierzyliśmy ale mama lepiej czuje się na góralu.
blair7 Napisano 2 Lutego 2010 Napisano 2 Lutego 2010 to chyba zamiast fulla kupic lepszego ht i sztyce amortyzowana
DominikM Napisano 2 Lutego 2010 Napisano 2 Lutego 2010 Lekki HT i do tego dobra sztyca amortyzowana - thudbustery są przereklamowane i się rozłażą po jakimś czasie, jak chcesz dobrą sztyce to polecam USE RX Alien Cyclops : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=8261
Paweel Napisano 2 Lutego 2010 Autor Napisano 2 Lutego 2010 Przeliczyłem jeszcze raz Cuba i wyszło, że mógłbym go mieć jeszcze trochę taniej, więc jeżeli będzie dobry wielkością to chyba go weźmiemy. Ale pozostaje pytanie co wybrać jeżeli Cube odpadnie z powodu wielkości? Wheeler kusi dobrą ceną, przyzwoitym jak na cenę osprzętem i to jednak full, ale odstrasza wagą. On był moim pierwszym pomysłem na rower z miękkim tyłem. Ile on może ważyć? Pomysł sztycy Cane Creeka pojawił się wczoraj. Doradźcie coś. Co na pierwszym a co na drugim miejscu z tych 3 oprócz Cuba. Krótkie uzasadnienie dlaczego tak a nie inaczej wybieracie mile widziane. Z góry dzięki za pomoc.
DominikM Napisano 2 Lutego 2010 Napisano 2 Lutego 2010 Panie rekreacyjnie jeżdżą najczęściej w pozycji wyprostowanej lub zbliżonej do wyprostowanej - skonsultowałeś to oczywiście dobierając rozmiar i geometrie z przyszłą właścicielką ? Rower ma być maksymalnie lekki i wygodny - można nieźle się zdziwić gdy poskładasz sobie rowerek, który wydaje ci się idealny...
Paweel Napisano 2 Lutego 2010 Autor Napisano 2 Lutego 2010 W Cubie na pewno będę zmieniał amorek, kierownicę i mostek więc będzie można dać kierownicę wyżej i dobrać mostek pod właścicielkę. Cube ma bardzo podobną geometrię do tych hardtaili, a na nich mama siedziała i jej odpowiadały. Przejechać się nie było jak bo po 30 latach niejeżdżenia i takiej pogodzie mogłoby się to źle skończyć. Jednak jeżeli nie mam racji to mnie uświadomcie. W końcu po to ten temat założyłem - żebyście zauważyli to co mnie mogło umknąć.
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Lutego 2010 Mod Team Napisano 2 Lutego 2010 Klaniam, W Wheelerze z przyzwoitych rzeczy to sa tylko opony. Moj typ to sztywniak i szerokie opony o niskim, szybkim profilu. Majac na mysli szerokie mowie 2.35-2.5 cala. Takie umozliwia jezdzenie na komfortowym cisnieniu rzedu 1-1.5atm. Do tego amortyzowana sztyca i bedzie bajer. Szanowna Macierz nie umorduje sie niepotrzebnie targajac dodatkowe zbedne 3-4 kg watpliwej jakosci zawiasu. I fakt. Nie uszczesliwiaj jej na sile. Bo niewiasty zupelnie inaczej zycie widza. I to we wszelkich aspektach. Tych rowerowych tez... Szacunek... I.
Paweel Napisano 2 Lutego 2010 Autor Napisano 2 Lutego 2010 Oczywiście że nic na siłę. Wszystkie rowerki oprócz Cuba widzieliśmy na żywo i się podobały, rozmiarem też pasowały. Cube na razie tylko na obrazku i się spodobał ale ewentualna decyzja o jego zakupie też tylko po obejrzeniu i przymierzeniu. Widzę że Wheeler odjeżdża coraz dalej. Ponawiam pytanie ile to może ważyć? IvanMTB Oczywiście że nie uważam grupy Acera za przyzwoite części chociaż mama i tak ich nie zakatuje szybko. Pisząc przyzwoite miałem na myśli, że w tej cenie niektóre hardtaile są na gorszym osprzęcie. Oczywiscie Wheelera ostatecznie jeszcze nie skreśliłem. Lepiej brać Cuba czy hardtail + sztyca? I którego z hardtaili spec czy scott? Różnica w cenie nie jest gigantyczna, waga podobna, scott na tarczach i trochę lepszym osprzęcie (przewiduję tam deore i alivio wstawić). Czekam na kolejne opinie. Pozdrower.
jakobs Napisano 3 Lutego 2010 Napisano 3 Lutego 2010 Ty szukasz dla mamy roweru czy sobie ? Ja bym polecił rometa rc-500 w wersji damka - wygodna pozycja, porządne szerokie opony, wewnętrzna piasta wielobiegowa świetny jakość i montaż. O fullu zapomnij bo to głupi pomysł Ps. Kupiłem sobie niedawno wersję męską
tobo Napisano 3 Lutego 2010 Napisano 3 Lutego 2010 posiadalem na stanie sztyce amortyzowana w stylu use, ktora tu zostala zaproponowana oraz obecnie thudbustera cane creeka. tb cc jest ciezszy oferuje jednak wiecej ugiecia i w tej roli sprawuje sie lepiej niz jakikolwiek patent teleskopowy z 1,5 cala czyli mniej wiecej w wiekszosci przypadkow 40 mm. oczywiscie kalloy amortyzowany a use amortyzowany - to nie ma dyskusji, bo tanie wynalazki dostaja luzow, jednak przy cenie kilkudziesieciu zl to raczej drugorzedny argument jak na moj gust. nawet jesli moj amortyzowany zoom ma luzy to nie czuc ich w czasie jazdy, jedynie wtedy gdy lapiemy za siodlo. cena 10 razy nizsza od use raczej rekompensuje ta niedogodnosc. plusy zwyklej sztycy to dzialanie na sprezynie, thudbuster pracuje na elastomerach - jednak nie sadze by stateczna matka jezdzila na mrozie plusem elastomerow w tb jest to ze dostaje sie ich kilka i mozna dobrac pod wage uzytkownika - sprezyny do sztycy to chyba tylko w erze. mysle ze kobieta przy rekreacyjnym stylu jazdy nie doprowadzi cane creeka na skraj wytrzymalosci materialowej i konstrukcyjnej gdybym mial stawiac na szali komfort jako roztrzygajacy - wybralbym dla kobiety jezdzacej rekreacyjnie sztywniaka ze sztyca amortyzowana. w takim przypadku raczej trakcja nie jest najistotniejsza. rower mimo ze sztyca jest ciezka i tak bedzie raczej lzejszy niz podstawowy model fulla. zazwyczaj przy tanich fullach - takze w tym przypadku - prawie na 100% pojawi sie problem sprezyny do tylnego amortyzatora, ktora z reguly jest za twarda, tak wiec bedziesz musial zainwestowac czas i pieniadze by zdobyc odpowiednia sprezynke, a to na dzien dzisiejszy moze byc dosyc trudne. nie wiem czy wymiana amortyzacji i pozbycie sie reby czy manitou ma sens, ale wg mnie to kiepski pomysl, i szczegolnie z tylu pozostawilbym manitka. juz nie mowiac o tym ze musialbys odzyskac tyle ile zakladasz a nie wiem czy jest to wykonalne a pozbedziesz sie dobrych czesci.
DominikM Napisano 3 Lutego 2010 Napisano 3 Lutego 2010 tobo, USE są na elastomerach / sprężynie i dobiera się je do wagi w 3 zakresach
Paweel Napisano 3 Lutego 2010 Autor Napisano 3 Lutego 2010 Jeżeli brałbym sztycę to Thudbustera. Oglądaliśmy ją na żywo więc wiem o co chodzi. Oglądaliśmy dzisiaj jeszcze raz Wheelera i Cuba ale z większą ramą. Cube był na ramie 17" i tam mama stawała całą stopą na ziemi ale dotykała górnej rury. Czy 15" nie będzie też za wysoka? Mamie najbardziej podobał się Cube, a na drugim miejscu Wheeler. Wszystkie ceny, które liczyłem to ceny ostateczne więc w Wheelerze jest już wliczona wymiana widelca na epicona, używaną powietrzną torę albo coś takiego i dampera też na epicona. Rowery typu tego co zaproponował jakobs odpadają. Też takie oglądaliśmy i mama lepiej czuje się na góralu. Poza tym nie wiem czy to najlepszy wybór na lasy z dużą ilością piachu i wydm. Cube nawet po wszystkich przeróbkach byłby osprzętem najlepszy ze wszystkich 4 opcji. Tyle, że dostawa z ramami 15" ma dotrzeć na przełomie lutego i marca, a do tej pory reszta opcji się sprzeda bo to ostatnie sztuki posezonowe. Czy zmieniając koncepcję dałbym radę sprzedać Wheelera za 1500zł nieużywanego z gwarancją? Tobo widziałem że kupowałeś żonie taniego fulla. I jak wrażenia? Kross sfx 500
Pawel_P Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Mam sztyce use'a Sumo XCR. Skok jest dos duzy i jak dla mnie w zupelnosci wystarczajacy. Moja zona jezdzi na HT z amortyzowana sztyca firmy noname juz od kilku lat i poki co jest zadowolona. Aktualnie nie mysli przesiadac sie na fulla- chociaz wielokrotnie ja na to namawialem.
bendus Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Wsród sztyc amortyzowanych za rozsądna w miarę cenę ciekawą prpozycją sa produkty Suntoura. Nie sa to sztyce teleskopowe, tylko konstrukcje zbliżone nieco do CC TB. Za amortyzację odpowiada sprężyna. Sprężyna ma regulację naprężenia wstępnego i (przynajmniej teoretycznie) daje się ją wyregulowac pod wagę urzytkownika. Przez pewien czas używałem sztycy Suntour NCX w HT. Komfort jazdy był wzorowy (w przeciwieństwie do sztyc teleskopowych, na których miałem okazję pośmigać). Ostatecznie odpuściłem z racji przydużej masy, ale rozumiem, że rodzicielka nie należy do grona weight weenies, więc mogłoby być ok.
Paweel Napisano 4 Lutego 2010 Autor Napisano 4 Lutego 2010 Czy ktoś może ma porównanie i jeździł na suntourze i cane creeku? Jak się ma jedna do drugiej? Hardtaile jeszcze nie skreślone ale mama bardziej się skłania do fulla z wskazaniem na Cube. Dodatkowym argumentem za nim jest to że brat ma lekko za duży rower. Niby jeździ niewiele ale jak mi się już uda go wyciągnąć to wycieczka jest krótka ale lubi mocno cisnąć. Więc na wspólne wyjazdy mama dosiadałaby Cuba, a na resztę jazd brat dopóki nie podrośnie. Tyle że zanim Cube dojadą żeby przymierzyć czy na pewno pasuje, reszta opcji będzie już sprzedana. No i tu się pojawia moje pytanie czy dam rade sprzedać tego wheelera nieużywanego z gwarancją za 1500zł? Nowe informacje co do wheelera mam: Znalazłem wagę katalogową - 14,9 kg + pedały tyle że: Katalogowo ma korbę lasco a mój ewentualny egzemplarz shimano m311 i opony w katalogu CST a w tym konkretnym Continental explorer. Brałbym rozmiar 15" a rozmiary są od 13" do 21" nie wiadomo co ważyli Wymieniłbym w nim widelec i damper powinno odpaść 0,5 kg Wydaje mi sie że wersja ostateczna ważyłaby 14,5-15kg nie jest lekko ale też nie tragicznie ciężko jak za tą cenę. Jeszcze zauważyłem, że wheeler ma suport wkręcony w wahacz a nie ramę. Nie będzie dzięki temu kopał po pedałach w trakcie pracy zawieszenia. Jednak będzie zmieniała się odległość między suportem a siodłem ale niewiele ( jak wyliczyłem 1 cm przy maksymalnym ugięciu zawieszenia - skok 82 mm) Tu można to zobaczyć dokładnie Wheeler Czy moglibyście spojrzeć czy ceny przy sprzedaży części z Cuba są realne. Nie musi być tak że w ciągu pierwszych 2 godzin sprzedam wszystko ale też żeby ceny były atrakcyjne na tyle że nie będzie większych problemów ze znalezieniem klienta. Piszę tu wszystkie które mógłbym ruszyć chociaż część z nich zostanie jeszcze nie wiem jak duża część. Rock shox reba SL 2010 900 zł manitou radium RL 450 zł kierownica easton EA30 65 zł mostek easton EA30 65 zł manetki deore SL-M590 90 zł korby Deore FC-M532 + suport hollowtech2 180 zł przerzutka XT RD-M772 Shadow 145 zł kaseta CS-HG50 9 biegów 50 zł hamulce Formula RX (komplet na 2 koła, tarcze 180 i 160mm) 400 zł siodło Scape Natural Shape 0.1 WLS 70 zł a tu link do Cuba http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/ams-wls-comp_id_35868_.htm Czy mógłbym za któreś części cenić więcej albo za coś za dużo liczę? Wszystkie części nowe nieużywane. Oczywiście czekam na dalsze opinie. Z góry dzięki
mwegrzyn Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 Według mnie założone ceny są ok. Tyle że przy hamulcach RX trochę za mało , myślę że za około 600-650 jesteś w stanie je sprzedać , natomiast Reba może okazać się trochę za droga ponieważ w sklepie można kupić ją nową za 1000 zł. Ty sprzedajesz jako osoba prywatna , bez gwarancji. Czy nie lepiej zakupić samą ramę AMS WLS ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.