Skocz do zawartości

[suport] Oś suportu 110 mm a 113 mm

tfaruk2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie wymieniania napędu. Ponieważ korba, którą do tej pory miałem zamontowaną była nierozkręcalna postanowiłem oprócz korby wymienić również oś suportu. Dotychczas miałem zamontowany suport na tak zwany kwadrat, teraz chciałbym zamontować oś na wielopust (ISIS). I tu pojawia się problem. Nie mogę znaleźć osi suportu o długości 110 mm z mocowaniem w systemie ISIS, są tylko na kwadrat (przynajmniej na allegro).

Pytanie mam następujące: czy w moim przypadku będą pasowały osie suportu o długości np 108 mm lub 113 mm?

Dotychczas miałem zamontowaną oś suportu Shimano BB-UN26 110 mm/68 mm BSA.

Drugie pytanie: czy naprawdę warto zainwestować trochę więcej pieniędzy i kupić korbę na ISIS zamiast na kwadrat?

W drugim rowerze mam korbę TruVativ Ruktion-Howitzer (mocowana na ISIS), nie wiem dokładnie jaki suport ale całość jest pancerna, żadnych luzów mimo skakania i nie oszczędzania sprzętu. Z suportem na kwadrat zawsze miałem problemy spowodowane jakimiś luzami, luzowaniem się śruby itd.

Pozdrawiam,

Lukasz

• Mod Team

Po pierwszemu to napisz na jaką korbe chcesz zamienić bo suportu sie nie dobiera tak jak bułki w sklepie :D

Każda korba ma swoja określoną długość suportu(nie dotyczy HT2 i tym podobnych). Jak dasz inną działać bedzie ale linia lancucha sie zmieni co spowodować może przekosy, problemy z regulacja przedniej przerzutki i szybsze zużywanie sie części napedu. W extremalnych przypadkach nie dobrania długości suportu np. za krotki spowoduje obcieranie o rame i niemożliwość jej poprawnego zamontowania.

Wielowypust jest lepszy od kwadratu, jest wytrzymalszy na exploatacje i całość jest sztywniejsza. Ale zamiast isis lepszym wyjsciem jest octalink shimano.

Tak pozatym poczytaj regulamin odnoście pisania bo do kosza polecisz :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...