TeDy Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 A ja sobie niedawno kupiłem w Lidlu uchwyt na smartfona na kierownice i mam go też na szosie zamontowany.I wiem, że wygląda to dziadosko, ale jak dla mnie jest dość przydatny Mojego wzroku nie śiąga bo to smartfon, jeszcze za folią, więc prawda jest taka, że w dzień normalny człowiek nic nie zobaczy Potrzebuje tylko sprawdzić czy endomondo jest włączone, pod nim mam schowanpowerbank który mogę podłączyć w każdym momencie, dodatkowo mieści się multiklucz,dowód, kartaz bankomatu, mała ilość gotówki,łatki z klejem... dla mnie rewelacja, choć potwierdzam, że ogromnie nieestetyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Dziś zrobiłem szosą w tym upale między 19-21 52 km. Wracając z Torunia drogą 91 i jakiś kolarz do mnie się podłączył, jedzie mi na ogonie widzę,to ja przyspieszam. Zbliża się z górki to daje kopa 60 km/h wyprzedził mnie niestety i się zawinął w drugą stronę. Tak pewnie mnie chciał sprawdzić ile ja pojadę. hehehe Ale miał lepiej bo za mną jechał i miał mniejszy opór powietrza i wyskoczył za mnie i wyprzedził. Nie wiem o co chodziło. Pozdrowienia dla kolarza z Torunia ;-) Może to jakiś były zawodowiec był a ja na szosie jeżdżę zaledwie 5 miesięcy. Kółko zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Mój kolarski gadżet to Sigma ROX 6.0 CAD z której jestem bardzo zadowolony, normalnie strzał w 10tke. Niestety nie pokazuje % nachylenia, ale wszystko inne mi to rekompensuje. Mały zgrabny llicznik, do tego bardzo ładny, posiada duży i czytelny wyświetlacz, kadencja, puls, podświetlenie, sygnały dźwiękowe itp. Edytowane 7 Lipca 2014 przez KartofeL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 No fajna zabawka troszkę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Niyby tak, ale warta jest swojej ceny. Jak bym miał kupić pulsometr na rękę to na dobry potrzeba min 300 zł (Polar RS300), wolałem dopłacić i mieć wszystko w jednym urządzeniu (nie trzeba na rowerze 3 urządzeń obsługiwać tylko 2 - licznik i tel). Do tego lepiej patrzeć na kierownicę niż na rękę, ma kodowany sygnał i do tego kadencję Poza tym fajny bajer w postaci wysokościomierza - przydatne zwłaszcza że mieszkam w górach. Na dodatek pasek na rękę i można wziąć licznik/pulsometr na wycieczkę lub bieganie. No i wszystko jest bezprzewodowe, estetycznie wygląda i nie trzeba bawić się z przewodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (...) normalnie strzał w 10tke. Niestety nie pokazuje % nachylenia (...) No to chyba jednak strzał co najwyżej w 9,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Nieraz z ciekawość można było by wiedzieć ile ta górka ma % pochylenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Garmin 500 nie byłby lepszym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harry1993 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 to chyba odpuszczę tą torbę podsiodłową.. ;P zamiast tego zacznę wozić saszetkę nerkę na plecach dość sporą tam wrzucę pompkę, narzędzia, dętkę, spinki i inne pierdoły, w miejscu pompki "zainstaluje" sobie drugi bidon ;p i to tyle dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Przed zakupem wiedziałem że będzie bez tej funkcji, a niestety musiałbym sporo dopłacić żeby mieć to co ma ROX 6.0 plus % nachylenia. Chyba ROX 8.1 ma tą funkcję. Wolałem jednak zaoszczędzić. Nie wiem czy przypadkiem w Sigma Data Center nie da się tego późnej sprawdzić, jeszcze nie dokupiłem podstawki do komputera. Garmin 500 znacznie droższy jest. 430 vs 660 zł. Z Sigmy jestem bardzo zadowolony i jak bym miał znów wybrać to bym się nawet nie rozglądał za konkurencją. Torbę podsiodłową polecam Topeak Mondopack - mieści się w niej pompka Topeak Race rocket. Edytowane 8 Lipca 2014 przez KartofeL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Garmin 500 nie byłby lepszym wyborem? Lepszym? To zależy od potrzeb. Garmin 500 to zaawansowane urządzenie treningowe i w takim zastosowaniu jest w czołówce. Dla mnie oraz wielu trenujących amatorów wystarczający jest trening według jednej strefy pulsu i wtedy lepszy jest licznik z prostym pulsometrem. Na szosie lubię mieć podgląd na "obrotomierz" nawet jeśli jadę bez żadnych założeń treningowych. Na MTB z reguły wyłączam wskazania pulsu a opaskę zostawiam w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) @marcinusz - a czemu nie zabierasz opaski HR na mtb? Pewnie mtb tylko dla czystej frajdy, ale wtedy nic nie jest potrzebne oprócz roweru. Możesz wyjaśnić? A propos kadencji - ja mniej więcej potrafię oćenić bez licznika, czy kręcę szybko 90-110, czy wolno . Ale czasami po powrocie do domu i zgraniu jazdy sam się dziwię. I tak u mnie średnia wychodzi zawsze koło 90 obr./min. Ale to się ćwiczy i przyzwyczaja zimą na trenażerze, bo w realnym świecie zawsze są inne warunki i trudno się tego nauczyć. Edytowane 8 Lipca 2014 przez parmenides Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Ja mam kadencje szybką nie wiem lubię kręcić szybciej jakoś mi się lepiej jedzie. I przy okazji sprawdziłem czy koła luz maja na boki i przednie ma malutki luz czuć na ręce go. Jaki jest pół milimetra tak na oko nie czuć tego w jeździe, ale może się powiększać ? Koła z piastami mam Reynolds Solitude Tam są maszynowe chyba łożyska jak ten luz zniwelować? Edytowane 8 Lipca 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 @marcinusz - a czemu nie zabierasz opaski HR na mtb? Pewnie mtb tylko dla czystej frajdy, ale wtedy nic nie jest potrzebne oprócz roweru. O to, to! Tylko dla frajdy, turystycznie, w większym gronie. Czasem tylko zabiorę, aby popatrzeć jakie tętna wchodzą na co grubszych podjazdach. Ale na ogół wystarcza mi śledzenie nachylenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLdWitC9oNBeyhaolOOTku5pTj1sRuP2uWYYMcVdyZQX94875vfQ http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fmlb-s2-p.mlstatic.com%2Froda-reynolds-solitude-dianteira-speed-11745-MLB20048237594_022014-O.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fproduto.mercadolivre.com.br%2FMLB-567935924-roda-reynolds-solitude-dianteira-speed-_JM&h=370&w=500&tbnid=fcXFtKaC2u3FHM%3A&zoom=1&docid=iKB4kWguzbJUrM&ei=kFW8U4LSM8n07AbauYDgCQ&tbm=isch&ved=0CEsQMyhDMEM4ZA&iact=rc&uact=3&dur=584&page=5&start=164&ndsp=49 I jak skasować luz boczny w tył kołach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Wypadałoby sprawdzić czy łożyska nie są zuzyte - to można stwierdzić po włożeniu palca w wewnętrzny pierścień łożyska i sprawdzenie czy łożysko kręci się bez oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Luz jest po zaciśnięciu koła w hakach czy "na sucho" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Wypadałoby sprawdzić czy łożyska nie są zużyte - to można stwierdzić po włożeniu palca w wewnętrzny pierścień łożyska i sprawdzenie czy łożysko kręci się bez oporów. To już by się zużyły po 1500 km od nowości ? Tak wygląda to u mnie Łożyska maszynowe zapewne? I jak złapałem ośkę po obu stronach i poruszałem w różne strony to luzu nie wyczułem w ręce pod palcem. Luz jest po zaciśnięciu koła w hakach czy "na sucho" ? Luz jest jak stoję przed rowerem i ręką ruszam koło na boki przy zaciśnięciu w hakach koło w rowerze jest normalnie w widełkach. Ten luz jest mały ale wyczuwalny pod ręką. A jak zdejmę z roweru koło to nie ma luzu na oście wyczuwalnej pod ręką. A takie kapsle są po bokach i ściskane To co poradzicie ? Może te "kapsle: nie równo się stykają z powierzchnią i luz jest na nich? Edytowane 9 Lipca 2014 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Pewnie łożyska nie są dobrze skontrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 To co z nimi zrobić wbić po obu stronach jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Każda piasta ma jakiś system regulowania docisku łożysk, kasowania luzu. Tych konkretnie piast nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Koła reynolds solitude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harry1993 Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 mamy dziś dzień wypłaty.. a raczej zapomogi która potocznie nazywa się "wypłata" więc chciałbym się troszkę wyposażyć, tylko że mam do kupienia trochę akcesoriów i z drugiej strony ubrania.. chciałbym to podzielić na dwa rzuty: część teraz, część za miesiąc ale.. serce podpowiada by kupić strój kolarski a rozum narzędzia i akcesoria (nowe bidony, koszyki itp.) a Wy jak.. słuchacie serca czy rozumu? xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Kup struj górę i polowe akcesori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Kupić dzis colę 330 ml, a jutro pół litra czy dzis colę 2 l, a jutro ćwiartkę? No stary. O co Ty nas pytasz? Skąd mamy wiedzieć czego Ci w chałupie brakuje? Wygodne ciuchy to podstawa, lichy bidon to wydatek rzędu 10 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi