RafalxM Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 a napęd tam to 2 x ? liczyles ile koszt transportu Cię wyjdzie ? jeśli pasuje Ci alu rama i alu wideł (tak kojażę z tego co znalazłem poprzednio) - to super opcja za nowy rower jeśli jednak pod kątm handlu to nie sądzę zebyś go sprzedał u nas za więcej niz 2k , tak mi się wydaje Cytuj
Gość Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Rafal, nie do końca rozumiem co masz na myśli 2 x Paczka około 100-150zł W zestawie mam jeszcze licznik bezprzewodowy Velochampion Jeśli pogoda dopisze to chciałbym nim wrócić na kołach do Polski. Nie jestem profesjonalistą, aczkolwiek pokonanie takiego dystansu byłoby dla mnie realne w przedziale czasowym max 7-10 dni z przerwami na zwiedzanie i postój w hotelach. Cytuj
RafalxM Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 jakaś dezinformacja nastąpiła po zdjęciu ze strony http://www.thebikelist.co.uk/merida/ride-77-2012 wyglądało mi że ma 2 blaty z przodu (dwie zębatki) ale w opisie stoi: Gears 24 speed także zapewne jest to 3(blaty z przodu) x 8(zębatek z tyłu) co do trasy to bym sobie darował na Twoim miejscu z prostej przyczyny - po 200km jak się okaże że jest coś nie do przeskoczenia, bo np drętwieją Ci ręce od pozycji, coś innnego jest nie tak - co wynika z ustawień, doboru siodełka, kierownicy itd to będzie tylko zgrzytanie zębami, lub co gorsza opcja 'co ja nie dam rady?' i sobie można zrobić krzywdę...na niesprawdzonym/niedopasowanym setupie Cytuj
Gość Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) tak swoją drogą to w sobotę wezmę go na warsztat i przejadę się edynburga, mam tam raptem 70km, także zobaczymy, mam nadzieję, że uda mi się do niego przystosować. Jak na razie jestem bardzo zadowolony Pozdrawiam edit ; z przodu 3 zebatki z tylu 8 Edytowane 3 Lipca 2015 przez Gość Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 A ja mam taką prośbę do Was chłopaki, mógłby ktoś kto ma starą szosę wrzucić zdjęcia jak wygląda jego pozycja na niej ? Głównie mi chodzi o wysunięcie sztycy, i dobrze by było gdyby ktoś miał podobny wzrost do mojego czyli 180 cm bo po kilku rajdach zauważyłem że jest coś nie tak w mojej pozycji bo bolą mnie części ciała które nie powinny. Wymiary mojej ramy to : - 57 górna rura od środka główki ramy do środka sztycy a po środku jest jakieś 54,5 cm - długość rury podsiodłowej 59 - ogólna wysokość roweru od ziemi do górnej rury to 85 przy czym moja noga po wewnętrznej ma jakieś 85,5-86 więc jest na styk jak stane okrakiem. Także nie wiem czy rama ma zły rozmiar czy te ramy w starszych szosach już takie są czy może mam źle dobraną pozycje bo szczerze to nie do końca wiem jak powinna właściwie wyglądać. Cytuj
firefoks Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Może być trochę za długa rama... A mostek ile ma długości? Cytuj
Kekacz Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 A ja mam taką prośbę do Was chłopaki, mógłby ktoś kto ma starą szosę wrzucić zdjęcia jak wygląda jego pozycja na niej ? Głównie mi chodzi o wysunięcie sztycy, i dobrze by było gdyby ktoś miał podobny wzrost do mojego czyli 180 cm (...) - długość rury podsiodłowej 59 O 3 cm za duża rama jak pod ten wzrost. Pomierz się i podaj wyniki na tej stronie http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Wyjdą Ci wymiary ramy pod Ciebie. Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Kekacz, stronka fajna, ale właśnie wychodzą różnice raptem 0,5 cm i mniejsze... myślę że nie jestem aż tak wprawnym szoferem aby wyczuwać takie różnice, 3 cm na pewno bym wyczuł ale te pół cm czy mniej, wątpie... Mostek ma u mnie 11 cm. A moja pozycja zaczęła mnie zastanawiać z obserwacji, forum i świata, każdego kolarza jakiego spotkam ma siodło wysoko i ta pozycja jest taka naturalniejsza bym powiedział a u mnie zdarza się że zsuwam się z siodła. Edytowane 3 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lipca 2015 Mod Team Napisano 3 Lipca 2015 Bzdury... Kalkulatory są tylko punktem odniesienia. Ja mając 179cm i nogę 81.3cm najlepiej czuję się na ramie o długości górnej rury 575-580mm i mostku około 80-100mm. W/g kalkulatora powinem jeździć na czymś 550-560mm. No i jeździłem, i było do pupy. Pamiętaj, że stare ramy szosowe mają inną geometrię, mniej agresywną, nieslopingową. A to robi dużą różnicę. I jak pisałem zależy od preferencji i budowy. Ja bardzo lubię stare, "kwadratowe" ramy. Najlepiej się na nich czuję... Szacunek... I. Cytuj
RafalxM Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 zgadza się, ja za to wolę krótsze ramy niż 'z tabelki' Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Zacząłem się również zastanawiać czy nie zrobiłem źle kupując starą szosę, przyzwyczajony jestem do ostrej jazdy a na tej nie bardzo się da bo mimo że wszystko wyregulowane to to nie jest to, jak zacznę katować to od razu się coś sypie, szczela, trzeszczy, przeskakuje i w ogóle ale chyba taki tego urok ; P Z innych pytań, powiedzcie bo mam takiego innego dylemata : moja rama jest średnio krwisto czerwona jaki bidon - czerwony, czarny, biały ? lub może jeszcze jakiś inny ? uchwyt mam czarny eh te problemy, haha... I drugie, bo chce kupic jakiś prosty licznik a nie stacje kosmiczną - http://www.sklepmartes.pl/sporty-rower/8005-licznik-speedmaster-5000-sig-5360.html#/kolor-grey_white nada się ? Edytowane 3 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lipca 2015 Mod Team Napisano 3 Lipca 2015 Zacząłem się również zastanawiać czy nie zrobiłem źle kupując starą szosę, przyzwyczajony jestem do ostrej jazdy a na tej nie bardzo się da bo mimo że wszystko wyregulowane to to nie jest to, jak zacznę katować to od razu się coś sypie, szczela, trzeszczy, przeskakuje i w ogóle ale chyba taki tego urok ; P Jeśli coś nawala, to znaczy że kija zrobiłęś a nie wyregulowałeś Stare klamoty, o ile nie są zajeżdźone na amen zdecydowanie dłużej i więcej łomotu wytrzymują niż współczesne komponenty... Na pytanie co do kolorów nie odpowiem, bo jest poprostu niepoważne Szacunek... I. Cytuj
radziuGD Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Co do kolorow to spytaj się dziewczyny, te się znają najlepiej. Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Z tym łomotem mam taki trochę inny problem, przerzutki przeskakują płynnie i bez opóźnień ale w czasie jazdy manetka od przerzutki samoistnie pod wpływem drgań stopniowo i powoli się przesuwa i wtedy zaczyna tyrkotać i jeśli nie przesunę lekko wskakuje kolejny bieg, nie ma tego charakterystycznego "cyknięcia" przy przełączaniu, da się coś z tym zrobić ? A co do moich preferencji odnośnie pozycji na rowerze, lubię pośrednią tzn. ani za bardzo "skulony" ani nadmiernie wyciągnięty - i tu jest akurat ale jednak czegoś brakuje, wiecie, tego czegoś może to kwestia przestawienia/nastawienia, nie wiem, zobaczymy jak będzie dalej. Co do kolorów, pytam bo nie chcę przesłodzić, haha. Co do licznika, zauważyłem że nie ma prędkości max więc odpada, zależałoby mi na niej + średnia, dystans - a reszta wsio rawno, poleciłby ktoś coś z tańszych ? ; > Edytowane 3 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Lipca 2015 Mod Team Napisano 3 Lipca 2015 Z tym łomotem mam taki trochę inny problem, przerzutki przeskakują płynnie i bez opóźnień ale w czasie jazdy manetka od przerzutki samoistnie pod wpływem drgań stopniowo i powoli się przesuwa i wtedy zaczyna tyrkotać i jeśli nie przesunę lekko wskakuje kolejny bieg, nie ma tego charakterystycznego "cyknięcia" przy przełączaniu, da się coś z tym zrobić ? Najprostsza porada to wsadzić pomiedzy manetke a kapsel trzymajacy ja do cokoliku podkładkę sprężystą. Można też zakleić gwint niebieskim (średnio-mocnym) loktajtem czy tez innym klejem do gwintów. Cykniecia to może nie być, bo Golden Arrow to chyba nieindeksowane manetki są? Nich mnie jakiś retro-zgred poprawi jeśli sie mylę... Szacunek... I. Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) To już nie chodzi nawet o to cyknięcie tylko sam fakt przesuwania się manetki przez co co chwile jeśli jest nie równo muszę sięgać tam ręką i przesuwać a trzeba to robić delikatnie bo są to milimetry i niekiedy się nie uda i trzask następny bieg. Z tą podkładką nie pomyślałem nawet, dzięki za rady Edytowane 3 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
Venec Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Jeśli to manety Golden Arrow to jeszcze były wymyślone przed indeksacją. Dokręć śrubkę z boku manetki by więcej tarcia było. Cytuj
AlfaOmega Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Jest już dokręcona do oporu także chyba już nie bede dociskał żeby coś się nie zepsuło Cytuj
RafalxM Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 a dzieje się tak po zrzuceniu na mniejszą zębatkę czy też po wrzuceniu na większą ? Cytuj
AlfaOmega Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) Tzn. to działo się przy biegach z 3-4 i z 5-6 bo wtedy manetka jest ułożona w taki sposób że obniżała się po trochu w dół no i wtedy się to działo czyli dawałem np. 3 bieg i po jakimś czasie zaś zaczynało terkotać bo się manetka przesuwała na 4 i tak co chwile, natomiast rozwiązałem już problem, otóż okazało się że... poluzowały się śruby które trzymią manetki ale najgorsze w tym wszystkim jest to że jeździłem z poluzowaną śrubą od kierownicy bo jakoś nie tchnęło mnie żeby posprawdzać wszystko po pierwszej jeździe a teraz jak już to to i wszystko obczaiłem, cóż, lepiej późno niż wcale... Edytowane 4 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
Markovsky Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Witam. Czy zestaw lampek rowerowych na przód Sigma Micro + na tył Mactronic Walle wystarczy do sygnalizacji mojej na drodze, oraz żeby choć troszkę oświetlić sobie trasę przede mną ? Czy taki zestaw sprawdzi się w mieście ? Cytuj
Prz Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Do sygnalizacji w zupełności wystarczy, na oświetlenie drogi kup łapie druga lampkę oprócz Sigmy. Cytuj
AlfaOmega Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Czy jest sens kupować bidon termiczny ? https://www.decathlon.pl/bidon-termiczny-iceberg-650-ml-id_8338283.html myślę nad tym z tym że pojemność trochę mała, moje trasy zwykle trwają max 2 h, pomyślałem o takim bo nie cierpię pić ciepłych siuśków czy lepiej kupić większy np. taki https://www.decathlon.pl/bidon-rowerowy-750-ml-tritan-id_8305083.html czy może litrowego chwalonego Isostara za marne grosze ? Edytowane 8 Lipca 2015 przez AlfaOmega Cytuj
stawek Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Jeśli najbardziej podchodzą Ci chłodne napoje to sam sobie odpowiedziałeś Ja mam 4 bidony isostara, z żadnym nie mam problemów tzn. nie ciekną, nie urwały się klapki ani nic z tych rzeczy, no ale na pewno przez 2 godziny nie będzie trzymał niskiej temperatury płynu który do niego wlejesz, zwłaszcza przy takich temperaturach otoczenia jakie mamy obecnie. Edytowane 8 Lipca 2015 przez stawek Cytuj
marcinusz Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Te 2h to bardzo pobożne życzenie. Jeśli to ma sensownie działać na dwugodzinnej wycieczce, to trzeba zainwestować w wyższy model: http://www.elite-it.com/en/products/thermal-bottles/nanogelite Mam oba i nazwałbym je odpowiednio Iceberg "45 minut" i Nanogelite "1,5h". Po tym czasie "termiczność" bidonów jest już słabo odczuwalna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi