Markovsky Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 DawidX jak przysla to chetnie sie dowiem jak sie sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Stan łańcucha KMC po 1200 km, rower: Triban 500, smarowany był regularnie olejem Finish Line zielonym, a czyszczony był szejkiem w benzynie. Planuję teraz kupić 2 łańcuchy HG93 żeby mieć zamiennie. Nadadzą się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Ostanio w którymś bb testowali łańcuchy. Wychodziło, że 10-cio rzedowy najgorszy jest i tak sporo lepszy od dobrego 9-cio rzedowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Widzialem ten test, jeśli HG-53 uznajesz za dobry łańcuch (a taki właśnie był jedyny 9rz dla porównania w teście) to powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 o kant stolu taki test rozbic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SallyMae Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Przy jednym ustawieniu przerzutek łańcuch tak jakby piszczy, powinienem go czymś przeczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 ale jakie to przełożenie? może za duży przekos? jeśli nie to po prostu za wolno jedziesz jedź szybciej - wiatr w uszach zniweluje odgłosy z napędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SallyMae Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Wpadłem w serię dziur na pięknej drodze i dopiero po tym zdarzeniu zaczął popiskiwać. Chociaż masz rację, jak szybciej jadę to raczej nic nie słyszę. Jest to jedno z lżejszych przełożeń, na którym już rzadziej jeżdżę, bo nóżki nabrały wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 u mnie na dużym blacie i dwóch największych zębatkach z tyłu też słychać 'lekkie chrobotanie', no ale nie do tego one służą poza tym jestem prawie pewien że mam ustawione wszystko tak że 'można by lepiej', bo robiłem to sam, po nocy, wedle uznania i tak jakoś codziennie się toczy. Ja mam nogi słabe więc grzecznie zrzucam na mniejszą zębatkę z przodu jak mam podjazdy i nic mi przeważnie nie piszczy i nie chrobocze a to co napisałeś o wpadnięciu w dziury to bym na twoim miejscu sprawdził czy to nie piszczą kółka prowadzące łańcuch w tylnej przerzutce , najszybciej może sprawdzisz czy nie ma tam delikatnego przekosu regulując linką - sama się nie naprężyła , więc spróbuj delikatnie naciągnąć, np ćwierć obrotu tej śruby regulacyjnej na tylnej przerzutce , czy tam jakiejś innej jeśli masz (ćwierć bo one mają chyba taki skok na zapadkach tej plastikowej obudowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Odnośnie wcześniej wspomnianej pompki, która przyszła do mnie wczoraj powiem tak: Zaczynając od wykonania to jest dość słabo, plastik to typowa chińszczyzna, jest trochę luzów jeśli chodzi o spasowanie elementów najlepiej wykonany jest chyba kapturek i przewód dodatkowo pompka malowana jest proszkowo na biały kolor ale niestety nie wszędzie farba pokryła materiał i gdzie niegdzie wychodzą czarne plamy ;d. Jeśli chodzi o pracę pompki to nie mam większych zastrzeżeń, pompka dość szybko nabiła 7.7 bar i to bez dużego wysiłku fizycznego. Manometr jest czytelny ale na ile pokazuje prawdę to trudno mi powiedzieć. Pompka raczej dla osób które od czasu do czasu muszą coś napompować bo jej wytrzymałość oceniam średnio raczej nie jest to zakup na długie lata. A teraz małe pytanie Mój napęd w Tribanie 300 pracuje prawidłowo (biegi się zmieniają bez problemu łancuch w skrajnych położeniach nie spada) działa dość głośno (tak jakby trochę harczy) to normalka? Czy próbować jakoś wyregulować śrubami H i L? Za jakis czas podrzuce dokładne zdjęcia może coś mi doradzicie Edytowane 1 Maja 2015 przez DawidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Po co chesz ruszać te śruby skoro zmienia dobrze i nie spada? Weź lepiej łańcuch nasmaruj to nie będzie tak głośno, smaruje się dosłownie po malutkiej kropelce na ogniwo nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Jak już gdzieś napisano: jedź szybciej to pęd powietrza zagłuszy napęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Ok rozumiem ale jeszcze chciałbym abyście zerkneli czy te koło zębate przypadkiem nie jest zbyt zbliżone to wewnętrznej części łancucha? Coś mi się wydaje, że należało by to wyregulować Edytowane 1 Maja 2015 przez DawidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 coś mi się wydaje że tam nie ma regulacji, ew może być skręcane i ma za duży luz, co powoduje że może się przemieszczać na boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Ok rozumiem Te kółko akurat nie ma luzu ciasno siedzi ale tak tylko pytam bo dopiero zagłębiam sie w ten temat. Edytowane 1 Maja 2015 przez DawidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 łańcuch strasznie naoliwiony wytrzyj go szmatka łańcuch strasznie naoliwiony, wytrzyj go szmatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkwojtek Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 WitamChciałem się zapytać o "jeżdżenie na jednym łańcuchy" ?Znajomy serwisant powiedział mi że mam sobie kupić dodatkowo 2 łańcuchy i co tydzień zmieniać łańcuch. Łańcuch się podobno wydłuża i niszczy napęd kaseta i przeżudki.Powiedział mi żebym sobie łańcuchy powiesił na gwoździu i wybierał co tydzień najkrótszy łańcuch a co roku kupował nowe 3 łańcuchy.A Wy co powiecie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Ja bym kupił 7 i zmieniał codziennie #...# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markovsky Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Hmm coś w tym może być , ale jak dba się o napęd to i tak wiadomo kiedy wymienić łańcuch . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 @, Nie mówił Ci źle, ale wystarczy mieć 2 łańcuchy i zmieniać co ok 300 km razem z czyszczeniem i smarowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Bez przesady. 500 w mtb, 1000 w szosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dobry lancuch, naped utrzymany w czystosci, nie produkujac jakis zwariowanych watów, na szosie, mozna zmieniac duzo rzadziej, co kilka tysiecy. Najlepiej poslugiwac sie przyrzadem do pomiaru wyciagniecia lancucha. Moj ostatni kmc 10sl, po 5k km dalej nie wchodzi w 0.75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Ja żadziej smaruje łańcuch niż wy je zmieniacie. Nie popadajcie w przesadę. Nikt tu nie jest prosem co generuje 500 wat przez 5h dziennie by łańcuch mu się wyciągnął po 300km. Kolega powyżej dobrze pisze. Łańcuch lepszej klasy powinien nie wyciągnąc sie na 0.75 % nie wcześniej niż po 5tysiacach przy amatorskiej jeździe. Ja użwam w napędzie 10-biegowyn łańcucha ultegra i nic się nie wyciąga. A swoje waże bo prawie 100k. Na obecnym napędzie "wyciągam" obecnie 3-ci łańcuch. Dwa poprzednie zmieniałem po 4-5 tys i przyrząd nie wchodził na 0.75%. Te wyciągnięte łańcuchy są dłuższe od fabrycznego o 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Mi po 300 km już hałasuje więc jak się ma 2 łańcuchy i spinkę to cyk zmiana łańcucha a brudny do płukanki z benzyny i tyle. Normalnie 15 minut roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Koledzy a powiedzcie mi gdzie stosuje się takie koła ? http://zapodaj.net/f7c6a8264c4ac.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi