Skocz do zawartości

[Amortyzator] Zmiana z gili tnl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli to będzie nowy amor, to będziesz musiał przyciąć rurę sterową. jeśli używany, to możliwe, że będzie pasował od razu.

W przypadku używanego, musisz wiedzieć jak długą rurę sterową ma sprzedawany amortyzator i jaka jest minimalna długość rury w Twoim rowerze.

Innymi słowy: miarki w dłoń :)

Napisano

Wyszło mi od dołu do końca mostka 21,5 cm, same podkładki mają równo 4cm, czyli rura 18,3 wejdzie dobrze myślę :)?

• Mod Team
Napisano

Myślisz dobrze ale nie w ta stronę. Bo rura wejdzie jak najbardziej ale jej braknie. skoro główka ramy + mostek + ewentualne podkładki ma 21cm to rura sterowa musi mieć tyle lub więcej. Jak ma za duzo mozna uciąć a jak ma za mało zaraz jest problem.

Napisano

ale podkładek mam chyba ze 4 a ich łączna długość to ponad 4 cm, a sama głowka ramy ma około 12,5 cm

Będzie pasował mój hamulec to tego raidona?

Napisano

Wyszło mi od dołu do końca mostka 21,5 cm, same podkładki mają równo 4cm, czyli rura 18,3 wejdzie dobrze myślę :icon_confused:?

Źle, coś mi się wydaję, skoro główka ma 12,5 mostek z 5 cm to już masz 17,5 a stery przecież tam są wysokie ponad 1 cm i plus 4 cm podkładek

To albo wejdzie na styk albo ciut braknie i będziesz miał o 4 cm niżej kierownice czyli cała sylwetka pójdzie w dół

Najlepiej będzie jak wyjmiesz swojego amora i dokładnie zmierzysz długość rury od korony, a nie od nabitego stożka

Wtedy odejmij od uzyskanej wartości 4 cm i będziesz miał jaką potrzebujesz minimalną długość rury :P

Napisano

Tyle, że moja pozycja jest w tej chwili zła, mam obrócony mostek odwrotnie i jeszcze mi jest za wysoko. Nie daje podkładek wyżej, bo nie nawidze tego "grzyba" - strasznie to szpetne, a w ucinanie bawić się boje bo nie znam się na tym i nie chce spierniczyć. Chodzi o to czy wejdzie tan amor i dobrze będzie się trzymał w głowce ramy? mam zamiar go włożyć i dać poprostu mostak zamiast na dół to w górę :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

No to zrob tak: rozbierz sprzet, wywal tyle podkładek ile uwazasz obróć mostek i złóż. Oczywiście prowizorycznie bo rura bedzie wystawała czyli kapsela nie założysz :whistling: Chodzi o to żebyś to złożył tak zeby w miare luzów nie było i zaznaczył na sterówce ile wystaje. Pozniej wyciąg amor i zmierz odległość. Wtedy bedziesz wiedział czy pasuje czy nie.

Zaznaczysz rowno z mostkiem, masz jeszcze ok 4mm tolerancji bo mniej wiecej tyle rura powinna być schowana w mostku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...