4ngus Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 Witajcie, mam pytanie. Posiadam rower kellys quartz dsc 2009 z amortyzatorem rst gila tnl i prawdopodobnie zamienie go na taki http://allegro.pl/item869416882_prawie_nowy_amortyzator_sr_suntour_raidon_air.html i tutaj pojawia się pytanie, czy on będzie pasował do tego roweru bez żadnych kombinacji? Zależy mi, żeby poprostu wyjąć stary, a włożyc tego suntoura. Dziękuje za odpwoiedzi, Pozdrawiam.
WojtasGCE Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 Jeśli to będzie nowy amor, to będziesz musiał przyciąć rurę sterową. jeśli używany, to możliwe, że będzie pasował od razu. W przypadku używanego, musisz wiedzieć jak długą rurę sterową ma sprzedawany amortyzator i jaka jest minimalna długość rury w Twoim rowerze. Innymi słowy: miarki w dłoń
4ngus Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 Długość rury to 18,3 cm, a jak zmierzyć jaka może do mojego roweru wejść minimalnie?
micha09 Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 weź centymetr, przyłóż od dołu główki, potem daj na gore mostek i jesli chcesz to jeszcze podkladki no i zmierz
mati199 Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 Musisz dodać wysokość główki ramy plus wysokość mostka Rury nigdy nie tniesz na równo z mostkiem
4ngus Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 Wyszło mi od dołu do końca mostka 21,5 cm, same podkładki mają równo 4cm, czyli rura 18,3 wejdzie dobrze myślę ?
Mod Team Puklus Napisano 1 Lutego 2010 Mod Team Napisano 1 Lutego 2010 Myślisz dobrze ale nie w ta stronę. Bo rura wejdzie jak najbardziej ale jej braknie. skoro główka ramy + mostek + ewentualne podkładki ma 21cm to rura sterowa musi mieć tyle lub więcej. Jak ma za duzo mozna uciąć a jak ma za mało zaraz jest problem.
4ngus Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 ale podkładek mam chyba ze 4 a ich łączna długość to ponad 4 cm, a sama głowka ramy ma około 12,5 cm Będzie pasował mój hamulec to tego raidona?
Cuberider Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 Wyszło mi od dołu do końca mostka 21,5 cm, same podkładki mają równo 4cm, czyli rura 18,3 wejdzie dobrze myślę ? Źle, coś mi się wydaję, skoro główka ma 12,5 mostek z 5 cm to już masz 17,5 a stery przecież tam są wysokie ponad 1 cm i plus 4 cm podkładek To albo wejdzie na styk albo ciut braknie i będziesz miał o 4 cm niżej kierownice czyli cała sylwetka pójdzie w dół Najlepiej będzie jak wyjmiesz swojego amora i dokładnie zmierzysz długość rury od korony, a nie od nabitego stożka Wtedy odejmij od uzyskanej wartości 4 cm i będziesz miał jaką potrzebujesz minimalną długość rury
4ngus Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 Tyle, że moja pozycja jest w tej chwili zła, mam obrócony mostek odwrotnie i jeszcze mi jest za wysoko. Nie daje podkładek wyżej, bo nie nawidze tego "grzyba" - strasznie to szpetne, a w ucinanie bawić się boje bo nie znam się na tym i nie chce spierniczyć. Chodzi o to czy wejdzie tan amor i dobrze będzie się trzymał w głowce ramy? mam zamiar go włożyć i dać poprostu mostak zamiast na dół to w górę
Mod Team Puklus Napisano 2 Lutego 2010 Mod Team Napisano 2 Lutego 2010 No to zrob tak: rozbierz sprzet, wywal tyle podkładek ile uwazasz obróć mostek i złóż. Oczywiście prowizorycznie bo rura bedzie wystawała czyli kapsela nie założysz Chodzi o to żebyś to złożył tak zeby w miare luzów nie było i zaznaczył na sterówce ile wystaje. Pozniej wyciąg amor i zmierz odległość. Wtedy bedziesz wiedział czy pasuje czy nie. Zaznaczysz rowno z mostkiem, masz jeszcze ok 4mm tolerancji bo mniej wiecej tyle rura powinna być schowana w mostku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.