Skocz do zawartości

[hydrauliczne] Mieszanie oleju

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam hamulce SLX.

Czy można mieszać płyn Shimano z tym od Citroenów?

Czy odpowietrzając metodą podaną w przyklejonym temacie można to robić bez wyjmowania klocków i koła, uwazając po prostu aby ich nie ubrudzić?

Prawa klamka miała wiekszy skok niż lewa, odkręciłęm pokrywe zbiorniczka, i zobaczyłem że oleju nie ma do samej góry tylko do takiego jak by ogranicznika gdzies w połowie. Tak ma być? Po zakręceniu pokrywy skok sie zmniejszył, ale to jeszcze nie to co w lewej...

jesli bedziesz juz mial lhm'a to chyba nie aptekarskie ilosci - wiec dolewka nie ma sensu, lepiej napełnic układ w całości nowym płynem.

co do wyciagania klockow - nie rozumiem twojej "oszczędności". to tak jakbyś coś wrzucał do garnka z gorącym olejem i pytał czy jest szansa na to ze się nie pochlapiesz... koło i klocki demontuję dla własnego komfortu, szybkości pracy. zabieg wyciągania i zakładania trwa minutę, przed nim wypadałoby rozepchnąć tłoczki maksymalnie do pozycji wyjściowej, choćbyś nie wiem jaki był magik z kołem i tarczą między klockami tego nie uczynisz.

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie.

Wiec tak, po zdjeciu pojemnika, dolaniu oleju, pomachaniu klamką i pozbyciu sie pęcherzyków, zakręcam wszystko i jest gitara. Klamka łapie szybko i odrazu. Ale przychodze na drugi dzień i jest troche gorzej dopóki jej nie podpompuje ze 2-3 razy. Czy to jest normalne?

Zależy co to jest "trochę gorzej". Mam hamulce Shimano, co prawda z klamką "poprzedniej generacji" - bez Servo - i mam podobne odczucie. U mnie to "trochę" to jest taka różnica, że nie jestem do końca pewny czy to nie jest tylko moje odczucie i faktycznie nic się nie zmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...