PiPoLiNiO Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam. Mam hamulce SLX. Czy można mieszać płyn Shimano z tym od Citroenów? Czy odpowietrzając metodą podaną w przyklejonym temacie można to robić bez wyjmowania klocków i koła, uwazając po prostu aby ich nie ubrudzić? Prawa klamka miała wiekszy skok niż lewa, odkręciłęm pokrywe zbiorniczka, i zobaczyłem że oleju nie ma do samej góry tylko do takiego jak by ogranicznika gdzies w połowie. Tak ma być? Po zakręceniu pokrywy skok sie zmniejszył, ale to jeszcze nie to co w lewej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Przy odkreconym zbiorniczku popompuj klamka, nie dociskaj jej mocno do konca, czasami pomaga pozbyc sie pecherzykow powietrza bez koniecznosci 'calego' odpowietrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Chodzą legendy, że olej Shimano i LHM to to samo tylko barwione, więc jeśli tak jest to chyba można mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 PiPoLiNiO, w teorii można, w praktyce zawsze wymieniam całość oleju przy zastosowaniu innego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 jesli bedziesz juz mial lhm'a to chyba nie aptekarskie ilosci - wiec dolewka nie ma sensu, lepiej napełnic układ w całości nowym płynem. co do wyciagania klockow - nie rozumiem twojej "oszczędności". to tak jakbyś coś wrzucał do garnka z gorącym olejem i pytał czy jest szansa na to ze się nie pochlapiesz... koło i klocki demontuję dla własnego komfortu, szybkości pracy. zabieg wyciągania i zakładania trwa minutę, przed nim wypadałoby rozepchnąć tłoczki maksymalnie do pozycji wyjściowej, choćbyś nie wiem jaki był magik z kołem i tarczą między klockami tego nie uczynisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki wszystkim za rady. 1415chris, zrobiłem tak jak mówiłeś, juz jest prawie tak jak lewa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam ponownie. Wiec tak, po zdjeciu pojemnika, dolaniu oleju, pomachaniu klamką i pozbyciu sie pęcherzyków, zakręcam wszystko i jest gitara. Klamka łapie szybko i odrazu. Ale przychodze na drugi dzień i jest troche gorzej dopóki jej nie podpompuje ze 2-3 razy. Czy to jest normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Zależy co to jest "trochę gorzej". Mam hamulce Shimano, co prawda z klamką "poprzedniej generacji" - bez Servo - i mam podobne odczucie. U mnie to "trochę" to jest taka różnica, że nie jestem do końca pewny czy to nie jest tylko moje odczucie i faktycznie nic się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.