adriansocho Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 odświeżam temat kół czy są jakiekolwiek sensowne obręcze pomiędzy accent crossracer za 50zł a ZTR Crest za ponad 300zł? chodzi mi o kompromis cenowy, wagowy i "sztywnościowy" ideał - 470-500g za 100-120zł sztuka, 19mm szer. wewnętrzna pomóżcie... Jest jeszcze Alexrims DM18 w wersji 622. Nabiał, jeśli jeszcze zastanawiasz się nad zaplotem, pomyśl o umieszczaniu szprych w przeciwległych otworach obręczy. Obręcze mają otwory raz bliżej lewej, raz bliżej prawej strony. Przeważnie zaplata się tak, aby było "bliżej". Ale np. Shimano w niektórych kołach ma otwory umieszczone bardziej na bok. i szprycha z lewego kołnierza idzie do otworu po prawej stronie. Zaplotłem tak ze trzy koła dla siebie w ciągu ostatniego roku (w tym słoneczko 32 stosowane w XC) i dało radę (czy mocniejsze to nie wiem, ale nie ma przeciwwskazań). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 14 Marca 2011 Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 equalizer eq23 jest w wersji 29" cena ~90zł, waga, chwalą się, że 410, ale obstawiałbym raczej 450. Sensowna różnica? 160g na komplecie, szersza, niższa obręcz, która powinna być sztywniejsza bocznie, no i ztr jest tak zrobiony, że ich najlepsze środowisko, to opony z mleczkiem (wyższe ranty, choć niektórzy uważają je za wadę, bo opony ciężej wchodzą i sobie nie radzą wg mnie to zaleta, bo trzymają się lepiej, w każdym razie, ja teraz zbieram na kółka na crestach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymekZ Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 equalizer eq23 jest w wersji 29" cena ~90zł, waga, chwalą się, że 410, ale obstawiałbym raczej 450. Sensowna różnica? 160g na komplecie, szersza, niższa obręcz, która powinna być sztywniejsza bocznie, no i ztr jest tak zrobiony, że ich najlepsze środowisko, to opony z mleczkiem (wyższe ranty, choć niektórzy uważają je za wadę, bo opony ciężej wchodzą i sobie nie radzą wg mnie to zaleta, bo trzymają się lepiej, w każdym razie, ja teraz zbieram na kółka na crestach) witajcie towarzysze SUNRINGLE 29 pisze ,ze 450g , ale centrum rowerowe podaje ,że 540 czyżby sie pomylili nie wiem też szukam obręczy w miarę ekonomicznych do drugiego kompletu kół bo moje dt470 okazało sie ,ze ważą po 506g jutro sprawdzę , jak jest naprawdę z sunrimsem pozostaje jeszcze FRM po 420g ale 199 za szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 CR podaje 460g http://www.centrumrowerowe.pl/008211/Sunrims-obrecz_28_29er_Equalizer_23_Disc_32_otwory_czarna/Produkt.aspx pomyliłeś modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymekZ Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) myślałem ,ze mówimy o obręczach do 29-ra ,a nie do trekinga - obręcz z twojego linka ma 15,5 mm szerokości wewnętrznej co raczej ją dyskwalifikuje ... pomyłka EQ 23 15,5szerokości wew. - a EQ 27 ma 19,4 mm szerokości co jest już ok.,ale niestety 540g , co prawda jest jeszcze EQ25 -510g ale to i tak zbyt wiele na lekkie koła... Edytowane 18 Marca 2011 przez SzymekZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 w każdym razie link do strony producenta, który podałeś, jest właśnie do eq23, a link do CR był do eq27, stąd to, co napisałem jak chcesz lekkie i szerokie, to cresty, z tym że cena z tego co piszesz będzie mało przystępna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymekZ Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 w każdym razie link do strony producenta, który podałeś, jest właśnie do eq23, a link do CR był do eq27, stąd to, co napisałem jak chcesz lekkie i szerokie, to cresty, z tym że cena z tego co piszesz będzie mało przystępna ... ale crest ma ograniczenie wagowe jak się nie mylę do 85kg - a przy moich 90kg żywej muskulatury - mogą kucnąć , wiec trzeba by ARCH-y ,a tu już 450g się kłania ... w sumie można zaryzykować jak ktoś walczy o podium ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 mam podobne rozterki, mase i na placu boju zostaly xmd388 i wtb laser tcs, ale z racji braku funduszu realizacja wstrzymana...tak, czy siak pod te mase nic sensowniejszego nie znajdziesz w akceptowalnej cenie i perspektywa trwalosci swoja droga bike-arena juz ma te frm na stanie? jakbys je kupil, to pochwal sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
as70 Napisano 20 Marca 2011 Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Czy znacie jakieś sensowne koła pod V-Brake, obręcz nie musi być specjalnie szeroka - powiedzmy max ETRTO 622x19 a może nawet lepiej ETRTO 622x17? (wkładałbym opony max 2.0 a raczej węższe typu 1.75). I powiedzmy bez większych ograniczeń budżetowych .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darty24 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Sensowne? 2 lata temu kupiłem Vueltę VR 19, 36 oczek zaplot na 3+ na piaście z wysokimi kołnierzami (bo wersja na tarczę). Koło pracuje z przodu, obute w oponę 2.1 i zamocowane do sztywnego widelca ze stali. Z kołem nic się nie dzieje i raczej nic nie powinno. Waga mojego roweru ok 14,5 kg, ja sam z ekwipunkiem ok 87 +/- 3 kg. Nie znam masy ale na pewno obręcz nie jest piórkiem. Wiadomo im lżejsza tym większą masz "parę" w kończynach dolnych... Będziesz miał jeden problem, ciężko ją dostać. Powodzenia, kosztowała mnie ok 50 pln w sklepie stacjonarnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi