KeicamRider Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, mam następujący problem : 1. Miękka klamka (odpowietrzałem 2 razy i nadal to samo ). 2. Ma luzy na płaszczyźnie pionu [ lata w dół i górę, tak ok. 2-3 mm ]. Strasznie nie przeszkadza ale wolałbym aby tak nie było. 3. [zielona strzałka] Do czego służy ta śrubka ? Czy tylko to zwiększania, zmniejszania skoku, czy do ustawiania twardości też ? 4. [czerwona strzałka] Do czego służy ta śrubka ? Wydaje mi się, że do przykręcenia klamki, lecz próbowałem zniwelować luz i się nie dało. PS. Jeśli chodzi o odpowietrzanie to robiłem je sam z zestawem "własnej roboty" [ z tego forum ]. Wszystko ładnie z zestawem się udawało, nie ciekł, więc zastanawiam się gdzie jest problem. Domyślam się, że 90% odpowie mi że to odpowietrzenie. Ale zrobiłem to dwa razy więc powinno być okej. Szczególnie że drugim razem naprawdę się dołożyłem żeby było dokładnie zrobione. PS2. [zielona strzałka] wkręciłem tą srubkę, aby klamka była bliżej kierownicy Proszę o pomoc, pozdrawiam
Gość Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Zielona do ustawiania odleglosci klamki od kierownicy. Czerwona do skrecania korpusu z klamka,choc do niwelowania luzu ludzie z forum dawali podkladki.Mnie mozg nie obrabia bo przez 2 lata mam zero luzu w siodemkach a diametralniej roznicy pomiedzy nimi nie ma. Jesli podczas zaciskania klami ruszaja Ci sie choc minimalnie tloczki i masz zero wyciekow to uklad dziala,tylko jest zapowietrzony.Ja wkrecalem w zacisk strzykawke i w korpus klamki.Jedna reka pociagalem na dole,w sensie pobierania plynu w tym samym czasie dociskalem strzykawke -wstrzykiwalem plyn- z gory.2-3 powtorzenia czasami na zasadzie roznicy cisnien i jak polecial babelek powietrza z dolu ,lub nie lecial to zakrecal dol i gore i po problemie.
Andrew Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Luzy na klamce to norma. Da się je zlikwidować przez dołożenie podkładek. Miękka klamka to wynik 2 rzeczy : złego odpowietrzenia i zużytej uszczelki w klamce. Jeżeli jesteś pewien, że dobrze odpowietrzyłeś, to wymień sobie tłoczek, a problem zniknie.
KeicamRider Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Napisano 31 Stycznia 2010 Dziękuję za pomoc. Poszedłem do piwnicy przelałem cały układ i jeszcze troche ( cały słyszałem, że ma 10 ml około, ja wlałem ok. 21 ml). Wydaje mi się, że powinno wyjść powietrze całe ( gdy przelewałem wychodziło). Gdy już kończyłem ( ostatnie 5 ml ) nie szły bąbelki, więc chyba dobrze. Z klamką troszkę lepiej, ale to nie to
jackus Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 Witam, mam następujący problem : 1. Miękka klamka (odpowietrzałem 2 razy i nadal to samo ). 2. Ma luzy na płaszczyźnie pionu [ lata w dół i górę, tak ok. 2-3 mm ]. Strasznie nie przeszkadza ale wolałbym aby tak nie było. 3. [zielona strzałka] Do czego służy ta śrubka ? Czy tylko to zwiększania, zmniejszania skoku, czy do ustawiania twardości też ? 4. [czerwona strzałka] Do czego służy ta śrubka ? Wydaje mi się, że do przykręcenia klamki, lecz próbowałem zniwelować luz i się nie dało. PS. Jeśli chodzi o odpowietrzanie to robiłem je sam z zestawem "własnej roboty" [ z tego forum ]. Wszystko ładnie z zestawem się udawało, nie ciekł, więc zastanawiam się gdzie jest problem. Domyślam się, że 90% odpowie mi że to odpowietrzenie. Ale zrobiłem to dwa razy więc powinno być okej. Szczególnie że drugim razem naprawdę się dołożyłem żeby było dokładnie zrobione. PS2. [zielona strzałka] wkręciłem tą srubkę, aby klamka była bliżej kierownicy Proszę o pomoc, pozdrawiam wejdz na Dh-zone.com na forum i poszukaj bo niedawno było tam glośno o wadliwej serii avidów i był nawet podobny przypadek
Andrew Napisano 5 Lutego 2010 Napisano 5 Lutego 2010 Nie było głośno, ale był temat o tym http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56366 . Akurat ak47 to ja, więc na DH-zone nic nowego się nie dowiesz.
jackus Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Nie było głośno, ale był temat o tym http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=56366 . Akurat ak47 to ja, więc na DH-zone nic nowego się nie dowiesz. Fajnie wiedzieć, ja dość dobrze znam się na hamulcach firmy hayes. Nie miałem tylko do czynienia z ACE, oraz mechanikami .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.