Biiker Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Co powiecie na temat tego amortyzatora, miał ktoś taki przypadek[nie tylko w tej firmie i modelu] że zawory od regulacji amortyzatora kręciły się w nieskończonośc w lewą i prawą stronę. Mi się to przydarzyło i gdy pojechałem do sklepu rowerowego tam gdzie go kupiłem powiedzieli mi ze to tak ma byc i jak pytałem się czy może tam coś w nim zerwałem to mi mówili ze w tym modelu nie da się nic zerwac bo to są olejne.
iknowwho Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Mój brat posiada w bike'u taki amortyzator. Sprawdzałem pokrętła do regulacji "twardości" w obu goleniach i obracają się jednakową ilość obrotów. Tzn., jak się kręci w jedną stronę pokrętła robią się "twadrsze" (wtedy i amor ciężej chodzi), w drugą stronę robią się "lżejsze" i amor robi się miękki. Nie ważne jednak, w którą stronę się kręci, zawsze trafimy na blokadę, więc nie mogą się kręcić w nieskończoność. Myślę więc, że powinni przyjąć ten amortyzator. Powodzenia!
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2010 Zacznijmy od tego, że RST Capa to nie amortyzator olejowy a sprężynowy. Moja Capa miała działającą regulację naprężenia, choć od tego modelu nie można wymagać zbyt wiele. Znane jest sporo przypadków Cap, że regulacja ta nie działa.
Mod Team Puklus Napisano 30 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2010 Zacznijmy od tego, że RST Capa to nie amortyzator olejowy a sprężynowy. yyy nie żebym sie czepiał ale olej to tylko pochłania energie którą kumuluje sprężyna stalowa lub sprężyna powietrzna. Sam zaś nie odpowiada za uginanie sie amortyzatora tylko za szybkość uginania(tłumienie)i smarowanie. Czyli bardzie wypadało napisać ze nie "olejowy a ceirny/elastomerowy". Sam mam rst gilet5(emeryt) i tam tez mam 2 pokrętła "preload" czyli napięcie wstępne, tylko jedno sie kreci i poniekąd działa(bez jakiś większych efektów) drugiegi nie da sie ruszyć, nawet kleszczykami. Skoro iknowwho pisze ze takowy ma i pokrętła działają to możliwe ze coś sie stało. Można by to wywnioskować wykręcając korek z korony i sprawdzając w jakim jest stanie. Moj kolega ma RST jakiś tam stary w każdym bądź razie tez oba działają.
Biiker Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Napisano 30 Stycznia 2010 A jak to się dokładnie wykręca? Jak ja byłem u tego ze sklepu i się pytałem dlaczego mi się tak kręci to mi pieprzył że tak ma być bo tu nie ma blokady skoku i takie tam.
Cuberider Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Aby wykręcić regulatory musisz mieć specjalny kluczyk Skoro się obracają w nieskończoność to pewnie są pozrywane(można spróbować naprawić) lub podjedź do "normalnego" sklepu to Ci je wymienią. Ale nalegaj żeby je wymienili w sklepie gdzie kupiłeś rower Gdyby Ci się nie udało to się odezwij mam gdzieś takie regulatory Powodzenia
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2010 Puklus nie łap mnie za słówka, bo dobrze wiesz o co mi chodziło. W RST Capa nie ma ani grama oleju, chyba że sami go wlejemy. Jeśli chcesz być taki dokładny to jest to amortyzator elastomerowo-sprężynowy z tłumieniem ciernym. Biiker moje pokrętła wykręcałem kombinerkami, ale nie zależało mi ta tym by były potem zdatne do użytku. Dodatkowo naciąłem ich boki, żeby łatwiej się je wykręcało. Nie wiem czy jest sens zabawy w wymianę, bo regulacja i tak prawie nic nie daje. P.S. Klucz do korków kosztuje więcej niż nowe korki, wiem bo jakiś rok może nawet więcej temu pytałem po sklepach.
Grondag Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 HEH zależy przy jakiej wadze, mam ok.55kg i regulacja w ogóle nie jest odczuwalna, a ktoś kto ma 80kg od razu odczuje różnice między + a -.
Mod Team bogus Napisano 31 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2010 Ważę 78 kg i nie zauważyłem znaczącej różnicy w ugięciu.
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2010 Puklus nie łap mnie za słówka, bo dobrze wiesz o co mi chodziło. No nie chciałem byc chamski ty wiesz ja wiem ale ktoś kto nie ma za bardzo pojęcia to moze to inaczej zinterpretować. Co to korków w RST ja wykrecałem francuzem albo "żabą" nie pamietam ale sie dało (tylko został ślad niestety bo plastikow ) W moim przypadku tez ten preload nie dzialal za bardzo ale juz u kolegi (tam gdzie oba sa sprawne) była nawet znaczaca roznica.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.