Skocz do zawartości

[Korba/Pedały] Czy są potrzebne podkładki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czy ja napisałem, że to te... Dobra wytłumaczę. Jak zmienisz linię łańcucha zakładając podkładki pod suport (6A, 6B i 6C - dla ścisłości) to przesunie się cała korba - czyli będzie położona asymetrycznie względem płaszczyzny środkowej roweru. I to taki mój pomysł, że być może do niwelacji tego przesunięcia (w sensie odczucia na pedałach) służą te podkładki z tematu (12A i 12B - ku ścisłości). Przesuwasz suport o 1 mm w lewo - zakładasz podkładkę (lub dwie - nie wiem jaką mają grubość) po prawej. Oczywiście odczuwalność przesunięcia pedałów w lewo / prawo o 1mm jest dyskusyjna.

Napisano

Z podkładką na dobrą sprawę pedały łatwiej jest odkręcić, to też dość istotny aspekt, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z nie do końca okrągłą końcówką osi (przykłady były podane wcześniej).

Napisano

Pisanie na szybko może się zemścić. Oczywiście do regulacji linii łańcucha służą elementy 3A i 3B, a nie jak wcześniej pisałem 12A-12C.

Według mnie to zwykła podkładka, która ma zabezpieczyć korbę podczas wkręcania pedałów.

Napisano

bodziekk - dzięki za pdf'a! Teraz stało się dla mnie jasne - piszą, że fabrycznie są przymocowane do korby i (domyślnie) należy je odczepić i użyć w celu przykręcenia pedałów.

Ku ścisłości - podkładki 12A i 12B, o których mowa, stosuje się tylko do montażu pedałów.

Nie pisałem wcześniej do Race Face, bo nie wierzyłem, że cokolwiek odpiszą, ale w sobotę naskrobałem opisując problem i dostałem dzisiaj odpowiedź:

Powinienem zastosować podkładki z nowymi pedałami oraz Dzięki za używanie produktów Race Face.

W tej sytuacji najrozsądniejszym powodem zastosowania podkładek wydaje mi się ochrona korby (w jaki sposób? - już chyba nie docieknę :P )

Dzięki wielkie za podpowiedzi i wsparcie :icon_confused:

Właśnie dociągam pedały i przymierzam się do pierwszego wpięcia na sucho :D

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...