Skocz do zawartości

[korba] Odkręcanie korby Truvativ Firex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po zdjęciu lewego ramienia bróbowałem wybić oś ramienia prawego ale tylko połamała się plastikowa osłona suportu. Odkręciłem więc łożyska i wyjąłem całość. Teraz nie wiem jak zdjąć prawe łożysko bo blokuje wspomniany wcześniej pierścień.

Napisano

Nie ogarniam... Korb się nie wybija tylko zdejmuje ściągaczem, to raz. Dwa, że nie wiem o jakim Ty pierścieniu mówisz - jak zdejmiesz prawą korbę z osi suportu to miska zejdzie bez użycia siły.

Napisano

Miech87: W przypadku korb ze zintegrowaną osią prawe ramię (wraz z zębatkami) wyjmuje się lekko stukając np plastikowym młotkiem w oś, suport w tym wypadku to dwa łożyska osadzone wewnątrz aluminiowych korpusów które wkręca się do ramy.

Napisano
  W dniu 28.07.2010 o 13:26, arroyo napisał:

Miech87: W przypadku korb ze zintegrowaną osią prawe ramię (wraz z zębatkami) wyjmuje się lekko stukając np plastikowym młotkiem w oś, suport w tym wypadku to dwa łożyska osadzone wewnątrz aluminiowych korpusów które wkręca się do ramy.

Dokładnie, można sobie w internecie obejrzeć zdjęcia. Pierścień, o którym piszę, znajduje się w górnej części osi korby patrząc na zamieszczone wcześniej zdjęcie. Zamówiłem nowy, taki sam suport i porównam z obecnym. Może wtedy się dowiem cóż to za tajemniczy pierścień. Czy jest elementem łożyska czy nie.

Napisano

Tyle to wiem, bo mam korbę z HT2, a problem leży w tym, że nie patrząc na stronę Truvativa pomyliłem GXP z Howitzerem na zewnętrznych łożyskach. Rzeczywiście tego pierścienia nie powinno tam być, ale czy jest to element suportu to nie wiem, ale to możliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.