Skocz do zawartości

[ustawienie]Obcierająca tarcza przy max. dokręceniu zacisku - co jest grane?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przy dwu goleniowcach tego problemu nie miałem ale przy ustawieniu hampelka w leftym jest mały problem.

Jakbym nie ustawił zacisku względem tarczy to przy max dokręceniu śruby w jednym miejscu mocno obciera, wręcz blokuje koło. Nie jest to raczej wina krzywej bocznie tarczy bo w momencie blokowania widać po bokach tarczy prześwit między tarczą a klockami.

Co ciekawe wystarczy popuścić dolną śrubę dosłownie o 10-15st. i jak ręką odjął wszystko toczy się gładko.

Zjawisko obcierania/blokowania dotyczy tylko dokręcenia jednej śruby, druga jak bym nie dokręcił jest ok.

Czy ktoś mi może powiedzieć o co chodzi, gdzie może tkwić problem?

Myślałem, że to będzie wina zawleczki w zacisku ale to raczej nie ona. Zawleczka jest stosunkowo luźno mocowana więc powinna w razie czego obcierać koło a nie wręcz blokować i to tylko w jednym puncie.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam!

Marcin

Być może zbędne pytanie: a adapter masz właściwy? Lub inaczej - czasem wykonanie adapterów odbiega od norm standardu IS/PM. Oczywiście jeśli w ogóle używasz adaptera. Z tego, co piszesz, to tarcza nie obciera "prawo-lewo", tylko "góra-dół" dlatego podejrzewam adapter.

A tarczę masz avida, czy shimano? I jaki rozmiar. Bo w przypadku shimano "średnia" tarcza ma 180mm, a Avida 185. Ale to chyba wiesz. Poza tym, pod avida są inne zaciski, gdyż (chyba) tylko avid używa tylu podkładek do pozycjonowania zacisku. Three align, czy jakos tak to się nazywa.

Wyglada jakby tarcza miała bicie góra/dół ale to nie mozliwe w przypadku tarcz.

Dlaczego niemożliwe? każda część wykonywana jest zawsze z jakąś dopuszczalną tolerancją. Jeśli masz niewłaściwy zacisk, to nawet 0,1mm bicia promieniowego tarczy może wywoływać efekt jaki masz u siebie

A nie wystarczy po prostu dołożyć podkładkę pod zacisk??

A tarcza może być źle zamontowana, stąd bicie góra-dół. Ja zawsze lekko przykręcam śruby, montuję koło i przewracam rower na plecy. Potem kręcę kołem i patrzę czy tarcza bije. Ewentualne poprawki wykonuję za pomocą młoteczka i dopiero wtedy dociągam śruby.

• Mod Team

Mi tez sie wydaje ze zapodanie cienkiej podkładki w zupełnosci załatwi sprawe. Mialem tak samo z falowana tarczą, biła mi w jednym miejscu. Dalem podkladke i sprobowalem tarcze umieścić bardziej centrycznie. W kazdym bądź razie juz nie bije.

To by miało sens ale nie sądziłem, że przesunięcie na śrubach może spowodować aż takie blokowanie.

Wydawało mi się że będzie więcej luzu i przesunięcie na śrubach nie będzie miało wpływu.

Dzięki wielkie Panowie. Postaram się dzisiaj ustawić tarczę na śrubach mozę tu bedzie problem.

• Mod Team

Wina moze być adaptera, moze być delikatna niezgodność a jak wiadomo wystarcza nawet 0.5mm.

Ja kupowałem adapter shimanowski do hamulca magury(widelec PM zacisk IS). Nie byłem pewien czy wszystko bedzie pasowało dlatego najpierw pomierzyłem, zrobiłem najdokładniejszy rysunek jaki sie dało i zrobilem "symulacje komputerową" i wtedy juz wiedziałem ze bedzie pasowało, choć trochę ze strachem to składałem jak sie okazało wszystko na styk a podkładki i tak musiałem dać tu i ówdzie.

Puklus świat rowerowy zna bodajze tylko kilka niezgodności sprzętowych jeżeli chodzi o zacisk/tarcza, adapter. Shimano nie wycinany adapter 160mm z zaciskiem Juicy nie bedzie pasowal klocek i druga sprawa to adaptery ocierające o nity tarcz bodajze XT.

Z całym szacunkiem do twoich obliczeń ale PRZEROST FORMY !

Regulacja na śrubach była tak znikoma że nawet nie probowałem dokręcać później kola. Przestawiłem(obróciłem o dwa gniazda) tarcze ze śrubami i albo przypadek albo idealnie się tarcza ułożyła ale regulacja zacisku poszła nad wyraz sprawnie.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi!

Marcin

• Mod Team

Masz w sumie racje, ale adapter magury dedykowany do tego rozwiązania jest kapke inny niż shimano. I wszystko by było ok jak by nie fakt ze adapter magury kosztuje 90zł :) a shimano 25 i to mnie tchnęło to rozważań poza tym mam jeszcze inną tarcze dlatego chciałem zobaczyć jaką powierzchnią sie klocki z tarcza zetkną itd. Może i lekki przerost formy nad treścią ale skoro miałem czym to sobie zobrazować to tak zrobilem i byłem spokojny :P

co do bicia gora dol: zwrociles pewnie uwage ze gniazda do srub nie sa idealnie spasowane ze srednica zewnetrzna srub - gdyby tak bylo to juz po wsadzeniu wszystkich 6 srubek nie powinienes miec mozliwosci poruszania tarcza gora-dol prawo lewo (zaleznie jak patrzec, czy przy kole stojacym czy lezacym)a to jest jak najbardziej mozliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...