Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Giant Root 160mm

fariass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zielony, naprawde nieznam sie za bardzo, rowerową przygodę zacząłem dopiero teraz, to moje pierwsze hamulce hydrauliczne, dzis po około 8km jazdy z tylniego hamulca usłyszałem dziwny odgłos jakby bulgotanie, nie było to z poczatku za każdym razem a teraz tak, temperatura była niska jakies -15 stopni ale myslę ze to nie w tym problem, możecie cos poradzic czy musze zawitac do serwisu ???

opisz dokladniej, czy podczas hamowania, czy ot tak poprostu sobie bulgotal

podczas hamowania ale to tak jakby bulgotało cieżko konkretnie opisac ten dzwięk

gdzies doczytałem że śruba trzymająca klocki jest niedokręcona a ja dzien wczesniej czysciłem troche rower od błota może tam cos poluzniłem jak myslicie czy to to, tylko niewiem ktora to sruba, bo to moja pierwsza stycznosc z tarczówkami a nie chce tam nic nabroic :D

A hamulce są nowe? Ile na nich przejechałeś?

Przy większej prędkości podczas hamowania wydobywa się charakterystyczny dźwięk ocierania klocków o tarczę, może po prostu o to chodzi, tym bardziej jak hamulce jeszcze nie są dotarte. Czasem też przy naprawdę sporym zjeździe, kiedy zaciskasz hample na max ten dźwięk może przechodzić niemal w piszczenie.

Mam te same hamulce i u mnie też to występuje, jak to powiadasz "bulgotanie". Jest to tylko w tylnym w przednim tego niema u znajomych (ma ją te same hamulce) jest dokładnie to samo.

I nie wiem co to może być klocki stykają się całą powierzchnią, cały blok hamulca jest wyczyszczony tarcza jest odtłuszczona wszystko jest idealnie skręcone, a co najważniejsze hebel działa idealnie więc nie zwracam już na to uwagi.

PS w serwisie nie wiedzą jaka może być przyczyna przynajmniej u mnie. Jak Ty się dowiesz to daj znać.

Mam te same hamulce i u mnie też to występuje, jak to powiadasz "bulgotanie". Jest to tylko w tylnym w przednim tego niema u znajomych (ma ją te same hamulce) jest dokładnie to samo.

I nie wiem co to może być klocki stykają się całą powierzchnią, cały blok hamulca jest wyczyszczony tarcza jest odtłuszczona wszystko jest idealnie skręcone, a co najważniejsze hebel działa idealnie więc nie zwracam już na to uwagi.

PS w serwisie nie wiedzą jaka może być przyczyna przynajmniej u mnie. Jak Ty się dowiesz to daj znać.

dzis jade na nocke do pracy i zaraz z rana to znaczy koło 9 ide do serwisu, zobaczymy co mi powiedzą a jak cos to jest gwarancja starsznie mnie to denerwuje, prowadzi go znajomy wiec zaraz sie rowerem zajmą, jak cos bede wiedział to oczywiscie dam znac, pozdro

A i jeszcze jedno u mnie te hamulce mają już dwa lata i przejechane jakieś 8 tyś.km i od początku spisują się bardzo dobrze (poza tym odgłosem) więc zbytnio się nie martw jak hebelek dobrze hamuje i nie sprawia żadnych kłopotów to jest ok. Ale i tak czekam co powiedzą u Ciebie na serwisie.

PS życzę miłej nocy w pracy :D

no wiec bynajmniej u mnie tak jest ze to wina mrozu, teraz przy wyższej temp. jest oki, w serwisie tez mi tak powiedziano, ale winą tez moze byc zapowietrzenie układu hydraulicznego, jak temp. znowu spadnie i pojawi sie znowu ten dzwiek to wtedy to na pewno wina mrozu :)

Od mrozu to wątpię żeby było, u mnie i u innych ten objaw występuje również latem +30 w cieniu :P a co do zapowietrzenia układu to być może, tylko, że u mnie było to od nowości, Ty przejechałeś 8km i jest to samo. Nie wydaje mi się żeby Giant sprzedawał nowe rowery zapowietrzonym hamulcem?. Ale jeśli tak jest to powinni Ci odpowietrzyć. :)

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich na forum,

Kupiłem parę dni temu Giant Terrago 0 z 2009r.

Ma on hamulce Giant Root, hydrauliczne, 160mm.

Bardzo często bywa tak, że jak hamuję, to w pedale (najbardziej prawym, gdy pedał ze stopą jest na dole) czuję stukanie, jakby trzeszczenie. Jest to tylko odczuwalne w czasie zaciskania klamki. Wrażenie jest takie, jakby to wszystko szło z korby. Jakiś rezonans idzie od tych hamulczyków, czy coś... Tylko dlaczego i skąd? Są nowe.

Dziś przytarłem, zagrzałem je, przejechałem około 300 metrów na zaciśniętych i po czymś takim, przy kolejnym hamowaniu nie było czuć tego 'stukania'.

Czy wiecie skąd to się bierze? Przy hamowaniu przednim też się da odczuć takie trzęsienie w pedałach, jednak dużo delikatniej (zapewne z racji tego, że połączenia koła z pedałami nie ma).

Artur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...