Skocz do zawartości

[rama] Drössiger - co to? I czy warto?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Taki Poison pod inna nazwa :D

Rulez ma taka ramke. Nie slyszalem zeby specjalnie marudzil...

Pewnie cos tu naszkrobie...

Szacunek...

I.

Napisano

To nie Poison, rama Drössiger ma inne profile i jest rozsądniej zaprojektowana. Wg.mnie porządna rama, sprzęt ładnie się prowadzi, do amorów 120-140 mm .

Incomo ma mniejszą sztywność boczną niż Drössiger, w dodatku parę szczegółów konstrukcyjnych które wkurzają, przyjmuje amor 100-120 mm (miałem i zamieniłem na Drössigera )

Napisano

Przeglądnąłem sieć w poszukiwaniu rowerów zbudowanych na Drossigerze. Ładne te rowerki wychodzą.

Patrząc na wymiary (górna rura 585 mm, kąty 70* główka i 74* podsiodłowy) wydaje się, że rower powinien być sensownym wyborem do turystyki.

Nie znalazłem informacji o skoku ramy. Ona ma 120 mm?

To jest system czterozawiasowy, dobrze myślę? Jaki tlumik do niej? Z tego co widzę, to zawieszenie jak w Poisonie więc platforma jest chyba obowiązkowa...

No i teraz gdybanie - jak zmieni się zachowanie roweru w zależności od zastosowanego widelca (120 lub 140mm)?

Rulez, oprócz tego, co napisałeś, że rower dobrze się prowadzi, napisz coś więcej o zachowaniu się sprzętu i z jakim skokiem miałeś widelec?

Szczególnie chodzi mi o zachowanie się roweru na podjazdach, zjazdach, zakrętach.

Jaką miałeś konfigurację mostek - kierownica i czy miałeś sztycę prostą czy jarzemko było w niej przesunięte w tył?

Jak wygląda wykonanie ramy? No i czy sklep, w którym można te ramy nabyć jest godny zaufania?

Wiem, że dużo pytań, ale bardzo zainteresowała mnie ta rama... :yes:

Napisano

Rama ma regulowany skok 100 lub 120 mm - poprzez zmianę punktu mocowania dampera do łącznika (przecież jest w opisie).

System 4-ro zawias z HorstLink.

Jak się zmieni prowadzenie - no oczywiście przy 140 mm dużo łatwiej poderwać przednie kółko (jednak na podjazdach nieźle sobie radzi)z takim skokiem rower jest stabilny na zjazdach, ale łatwo skręca, jako że mam amor z regulowanym skokiem (Manitou Minute 60/140 mm. skoku, mam możliwość zmniejszenia do 120 mm , jednak mi bardziej odpowiada 140 mm i tak jeżdżę na 98% tray. (rama jest zaprojektowana pod amor o wys. 505 mm - co daje 130 mm skoku - i taki amor chyba będzie najbardziej uniwersalny , jeśli nie ma możliwości zmiany skoku.)

Ze względu na stromy kąt podsiodłówki mam sztycę z cofniętym jarzemkiem (nie tylko bo jeszcze opuszczaną).

Rama jak poprzednio pisłem wykonana porządnie, sklep pewny na 100%.

Mój Drössiger (obecnie czeka na nowe kółka) :

http://img507.imageshack.us/img507/1425/dscf5819.jpg

Napisano

Jedno i drugie, chciałem być pierwszym forumowiczem posiadającym fabryczne kółka DT z obręczami UST, a na lekkim zbiciu wagi też mi zależało ;)

Napisano

Kółka przeznaczone do katowania, więc trudno było by uznać, że były użytkowane niezgodne z przeznaczeniem ;) , kiedy kupiłem swoją ramę Drössiger (co prawda w innym sklepie) przyszła bez haka, napisałem maila czy tak ma być, odpisali że nie, i przysłali 2 :rolleyes:

Napisano

1 - mała sztywność boczna wahacza

2- tylny wahacz (haki) przesunięty względem osi ramy (trzeba było przestawić koło na szprychach)

3 - stoper linki przerzutki przedniej przyspawany w złym miejscu na rurze podsiodłowej (problemy właściwym przebiegiem linki od stopera do przerzutki - tarcie linki o koło przy mocnym wychyleniu wahacza, musiałem odciąc stoper i przyspawać w innym miejscu)

4 - przy maksymalnym wychyleniu wahacza w górę łańcuch tarł o górę prowadnika przerzutki.

5 - z powodu zastosowanego przełożenia trzeba było mocno pompować damper

Napisano

Jeśli koniecznie chcesz kupić tańszą ramę, możesz pomyśleć o RockMachine, rama mocno zbliżone do Drössiger, różni się główką sterów,oraz ma trochę inne rozwiązanie wahacza (jak Poison) , no i jest tańsza :

http://cgi.ebay.de/RockMachine-Blizzard-Mountainbike-Fully-Rahmen-130-mm_W0QQitemZ150374222197QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item2303008975

Napisano

Rock Machine i Poison mają taką samą geometrię , Drössiger ma mniejszą bazę kół i minimalnie ostrzejszy kąt rury sterowej co sprawia, że będzie zwrotniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...