speq Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Czy ktoś słyszał o tych ramach i może coś więcej o nich powiedzieć? Wydają się być dobrą alternatywą dla Poisonów... http://www.bike-x-perts.com/en/product_info.php/products_id/244335 Albo Incomo: http://www.bike-x-perts.com/en/product_info.php/products_id/139494 (tutaj cena jest fajna )
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 27 Stycznia 2010 Klaniam, Taki Poison pod inna nazwa Rulez ma taka ramke. Nie slyszalem zeby specjalnie marudzil... Pewnie cos tu naszkrobie... Szacunek... I.
Rulez Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 To nie Poison, rama Drössiger ma inne profile i jest rozsądniej zaprojektowana. Wg.mnie porządna rama, sprzęt ładnie się prowadzi, do amorów 120-140 mm . Incomo ma mniejszą sztywność boczną niż Drössiger, w dodatku parę szczegółów konstrukcyjnych które wkurzają, przyjmuje amor 100-120 mm (miałem i zamieniłem na Drössigera )
speq Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Napisano 28 Stycznia 2010 Przeglądnąłem sieć w poszukiwaniu rowerów zbudowanych na Drossigerze. Ładne te rowerki wychodzą. Patrząc na wymiary (górna rura 585 mm, kąty 70* główka i 74* podsiodłowy) wydaje się, że rower powinien być sensownym wyborem do turystyki. Nie znalazłem informacji o skoku ramy. Ona ma 120 mm? To jest system czterozawiasowy, dobrze myślę? Jaki tlumik do niej? Z tego co widzę, to zawieszenie jak w Poisonie więc platforma jest chyba obowiązkowa... No i teraz gdybanie - jak zmieni się zachowanie roweru w zależności od zastosowanego widelca (120 lub 140mm)? Rulez, oprócz tego, co napisałeś, że rower dobrze się prowadzi, napisz coś więcej o zachowaniu się sprzętu i z jakim skokiem miałeś widelec? Szczególnie chodzi mi o zachowanie się roweru na podjazdach, zjazdach, zakrętach. Jaką miałeś konfigurację mostek - kierownica i czy miałeś sztycę prostą czy jarzemko było w niej przesunięte w tył? Jak wygląda wykonanie ramy? No i czy sklep, w którym można te ramy nabyć jest godny zaufania? Wiem, że dużo pytań, ale bardzo zainteresowała mnie ta rama...
Rulez Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 Rama ma regulowany skok 100 lub 120 mm - poprzez zmianę punktu mocowania dampera do łącznika (przecież jest w opisie). System 4-ro zawias z HorstLink. Jak się zmieni prowadzenie - no oczywiście przy 140 mm dużo łatwiej poderwać przednie kółko (jednak na podjazdach nieźle sobie radzi)z takim skokiem rower jest stabilny na zjazdach, ale łatwo skręca, jako że mam amor z regulowanym skokiem (Manitou Minute 60/140 mm. skoku, mam możliwość zmniejszenia do 120 mm , jednak mi bardziej odpowiada 140 mm i tak jeżdżę na 98% tray. (rama jest zaprojektowana pod amor o wys. 505 mm - co daje 130 mm skoku - i taki amor chyba będzie najbardziej uniwersalny , jeśli nie ma możliwości zmiany skoku.) Ze względu na stromy kąt podsiodłówki mam sztycę z cofniętym jarzemkiem (nie tylko bo jeszcze opuszczaną). Rama jak poprzednio pisłem wykonana porządnie, sklep pewny na 100%. Mój Drössiger (obecnie czeka na nowe kółka) : http://img507.imageshack.us/img507/1425/dscf5819.jpg
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2010 BTW jakie kolka planujesz Rulez? Szacunek... I.
Rulez Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 Ja nie planuję tylko nabyłem , tu i te (już wysłane,tylko przesyłka prez pocztę austriacką będzie szła jakieś 10 dni ) : http://www.bikediscount.com/ItemDetail.aspx?ig3=Laufrads%c3%a4tze&ig2=DT-Swiss+Laufrads%c3%a4tze&ig1=MTB+Disk+Laufrads%c3%a4tze&desc1=DT+Swiss+XM+1550+Tricon&ig3id=9&ig2id=6&ig1id=108&iid=1387&mi=0&hasv=0&webi=0
DAMIAN24 Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 a z ciekawości Rulez kółka kupiłeś, żeby zrzucić trochę gram czy z chęci wypróbowania nowego patentu mocowania szprych w piaście?
Rulez Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 Jedno i drugie, chciałem być pierwszym forumowiczem posiadającym fabryczne kółka DT z obręczami UST, a na lekkim zbiciu wagi też mi zależało
DAMIAN24 Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 i dobrze, że podałeś link do sklepu bo mi też jedne kółka z tamtą mogą podpasować>> mianowicie te http://www.bikediscount.com/ItemDetail.aspx?ig3=Laufrads%u00e4tze&ig2=DT-Swiss+Laufrads%u00e4tze&ig1=MTB+Disk+Laufrads%u00e4tze&desc1=DT+Swiss+EXC+400+Enduro+Laufradsatz&ig3id=9&ig2id=6&ig1id=108&iid=7017&mi=0&hasv=1&webi=0 i jestem ciekaw tylko jak np. wyglądają sprawy gwarancyjne
Rulez Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 Kółka przeznaczone do katowania, więc trudno było by uznać, że były użytkowane niezgodne z przeznaczeniem , kiedy kupiłem swoją ramę Drössiger (co prawda w innym sklepie) przyszła bez haka, napisałem maila czy tak ma być, odpisali że nie, i przysłali 2
speq Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Napisano 30 Stycznia 2010 Rulez - a tak z ciekawości - co w Incomo Ciebie denerwowało? Jak w ogóle ta rama sobie radzi?
Rulez Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 1 - mała sztywność boczna wahacza 2- tylny wahacz (haki) przesunięty względem osi ramy (trzeba było przestawić koło na szprychach) 3 - stoper linki przerzutki przedniej przyspawany w złym miejscu na rurze podsiodłowej (problemy właściwym przebiegiem linki od stopera do przerzutki - tarcie linki o koło przy mocnym wychyleniu wahacza, musiałem odciąc stoper i przyspawać w innym miejscu) 4 - przy maksymalnym wychyleniu wahacza w górę łańcuch tarł o górę prowadnika przerzutki. 5 - z powodu zastosowanego przełożenia trzeba było mocno pompować damper
Rulez Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Jeśli koniecznie chcesz kupić tańszą ramę, możesz pomyśleć o RockMachine, rama mocno zbliżone do Drössiger, różni się główką sterów,oraz ma trochę inne rozwiązanie wahacza (jak Poison) , no i jest tańsza : http://cgi.ebay.de/RockMachine-Blizzard-Mountainbike-Fully-Rahmen-130-mm_W0QQitemZ150374222197QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item2303008975
speq Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Napisano 31 Stycznia 2010 Widzę, że i Poison Phosphor to chyba ta sama rama...
Rulez Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Nie do końca taki sam , Poison ma stery półzintegrowane, Rock Machine klasyczne Drössiger mocno się różni.
speq Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Napisano 31 Stycznia 2010 A oprócz tych niuansów to geo pozostaje praktycznie taka sama. CHyba, że jestem ślepy
Rulez Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 Rock Machine i Poison mają taką samą geometrię , Drössiger ma mniejszą bazę kół i minimalnie ostrzejszy kąt rury sterowej co sprawia, że będzie zwrotniejszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.